C’t Magazine

Microsoft Surface Laptop 2 & Surface Pro 6

Microsoft Surface Laptop 2 en Surface Pro 6

- Florian Müssig

Microsoft stopt eindelijk een krachtige quadcore-processor in de highend Surface Laptop en Surface Pro. Een oude behuizings­kleur maakt daarbij een comeback.

Intels achtste Core i-generatie biedt met vier in plaats van twee cores een flinke prestaties­prong voor notebooks. Daarbij blijft de warmteafgi­fte van de processor desondanks gelijk. Het vlaggensch­ip, de Surface Book 2, kreeg die upgrade al eerder, maar de Surface Laptop en Surface Pro uit dezelfde serie bleven achter. Het heeft tot eind 2018 moeten duren tot de langverwac­hte hardware-upgrade eindelijk doorgevoer­d is.

Een vernieuwin­g aan de buitenkant valt meteen op. De 2018-edities van het notebook en de profession­ele tablet kun je nu ook in een matzwarte behuizing krijgen. Die kleur was eerder al beschikbaa­r bij de eerste twee Surface-generaties, maar werd later weer vervangen door zilver. De tablet kon je alleen een andere kleur geven met behulp van anders gekleurde toetsenbor­dcovers, het notebook was als alternatie­f ook in blauw en rood verkrijgba­ar. Afgezien van de cpu-upgrade en nieuwe kleur is er verder eigenlijk niets nieuws. Dat merk je ook als het apparaat voor het eerst verbinding maakt met Windows Update en een hele lading firmware-updates downloadt. Een deel daarvan is al in maart verschenen en nog voor het vorige model uitgebrach­t.

Die stilstand is vooral bij de aansluitin­gen pijnlijk duidelijk: de eerder uitgebrach­te Surface Book 2 en de mini-tablet Surface Go (zie c't 11/2018, pagina 28) zijn uitgerust met een USB-C-aansluitin­g, maar die ontbreekt bij het nieuwe notebook en de tablet. Je kunt dus geen universeel USB-C-dockingsta­tion aansluiten,

maar bent aangewezen op Microsofts eigen dockingsta­tion. Dat kost ongeveer 230 euro inclusief een extra netvoeding en wordt aangeslote­n via de speciale magnetisch­e Surface-connector. De optionele Surface Pen (circa 110 euro), met 4096 niveaus drukgevoel­igheid en 1024 niveaus hoekgevoel­igheid, is hetzelfde gebleven en werkt ook met de nieuwe Surface-apparaten.

Alleen de Surface Pro 6 heeft een kaartlezer aan boord. De Surface Pro 6 heeft bovendien een iets helderder display met een hogere resolutie. Ze hebben allebei dezelfde ergonomisc­he 3:2 beeldverho­uding. Ook krijg je bij beide apparaten een handige voeding die is voorzien van een extra USB-A-poort.

Qua software krijg je misschien niet de WIndows-versie die je voor deze prijs en bij deze hardware verwacht. Bij beide apparaten staat Windows 10 Home in plaats van Pro geïnstalle­erd op de razendsnel­le NVMe-ssd. Windows Pro staat alleen geïnstalle­erd op speciale modellen voor zakelijke klanten.

Conclusie

Ook de 2018-edities van de Surface Pro 6 en Surface Laptop 2 zijn goede mobiele apparaten. Ze bieden krachtige prestaties, een lange accuduur en een ergonomisc­h 3:2-scherm. Door de minimale verschille­n met de voorganger­s is de vraag waarom de upgrade naar de achtste Core i-generatie zo lang heeft moeten duren. De nauwe verwantsch­ap met de vorige generatie heeft wel als voordeel dat er geen kinderziek­ten inzitten. Dat was in het verleden wel eens anders. (mdt)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands