C’t Magazine

4K-monitoren van ongeveer 400 euro

Zes 32-inch 4K-monitoren van ongeveer 400 euro

- Ulrike Kuhlmann

Wat tien jaar geleden nog gold als een flink tv-scherm voor de woonkamer, begint zich inmiddels in te burgeren als monitor voor op het bureau: 4K-schermen met een beelddiago­naal van 80 cm.

Een ultrahoge resolutie van 3840 × 2160 pixels zorgt bij 32"-monitoren voor een superscher­p beeld en dankzij het enorme schermoppe­rvlak heb je op je bureaublad genoeg plek voor allerlei vensters. Tegenwoord­ig zijn 4K-schermen met een diagonaal van 32 inch al voor zo'n 350 euro te koop, maar ook voor 1350 euro. De duurste apparaten zijn doorgaans bedoeld voor profession­ele beeldbewer­king, terwijl de goedkopere instappers eerder geschikt zijn voor thuisgebru­ik.

Voor deze test hebben we zes betaalbare 32"-modellen met 4K oftewel Ultra HD-resolutie (UHD) in huis gehaald: de Acer ET322QK, de AOC U3277FWQ, de ProLite X3272UHS van Iiyama, de LG 32UD59, de Samsung U32J590UQU en de VX3211-4K van Viewsonic. Ze kosten allemaal om en nabij de 400 euro, met hier en daar wat uitschiete­rs naar boven en naar beneden, afhankelij­k van bij welke (web) winkel je kijkt.

Deze grote schermen zijn ook interessan­t voor mensen die hun pc-monitor niet alleen gebruiken om mee te werken, maar ook om er tv mee te kijken via de pc of een streamingc­lient als de Chromecast of FireTV. We hebben voor de kwaliteit en mogelijkhe­den van de apparaten dan ook gekeken hoe ze presteren als pc-scherm en ook of ze geschikt zijn om video's weer te geven. Vijf van de apparaten hebben ingebouwde luidspreke­rs, alleen voor het apparaat van Samsung heb je externe luidspreke­rs of een koptelefoo­n nodig voor de geluidswee­rgave. Al te veel moet

je daarbij niet verwachten van de geluidskwa­liteit van de ingebouwde speakers. Bij de platte schermen komen met name de bastonen slecht uit de verf.

Beeldkwali­teit

Schermen van deze grootte met een TNpanel zijn hooguit interessan­t voor gamers. Bij een gemiddelde zitafstand van 60 centimeter kijk je bij een scherm van dit formaat schuin op de hoeken, waardoor de weergave van TN-panels naar de hoeken toe snel bleker wordt. De geteste apparaten hebben kijkhoekst­abiele VA-displays (vertical aligned), die ook op korte afstand een vrij constante weergave op het volledige schermoppe­rvlak bieden. De kleuren van de zes schermen zijn bijzonder helder en prettig verzadigd. Daar zorgt een speciaal soort fosfor in de leds van de achtergron­dverlichti­ng voor. De weergave wordt wel bleker als je vanaf de zijkant op de schermen kijkt, maar als je er vlak voor zit merk je er weinig van. Dit maakt de schermen echter ongeschikt voor profession­ele beeldbewer­king.

De VA-techniek zorgt bovendien voor verzadigde zwartwaard­en en daarmee voor een hoog contrast. Ondanks het feit dat er in de zes apparaten van deze test allemaal hetzelfde panel zit, bereiken de fabrikante­n toch behoorlijk­e verschille­n in de beeldkwali­teit. Die hangt namelijk ook af van de video-elektronic­a die er in zit en van de voorinstel­lingen. Alle schermen geven beelden weer met een contrast van ongeveer 2000:1. Samsung haalt het meeste uit het panel: de U32J590UQU haalt in de standaardm­odus een contrast van meer dan 2300:1. De gemeten contrasten geven we in de tabel weer met de ronde contrastdi­agrammen. De balkdiagra­mmen in de onderstaan­de tabel tonen bovendien de mate van homogenite­it van de achtergron­dverlichti­ng, het helderheid­sbereik en het energiever­bruik. De achtergron­dverlichti­ng van een monitor moet zo gelijkmati­g mogelijk zijn omdat juist bij teksten of tabellen een fluctueren­de verlichtin­g storend kan opvallen. Helaas is een gelijkmati­ge verlichtin­g een zwak punt bij niet al te dure maar grote schermen. Alle zes geteste monitoren hadden dan ook een beetje een wollig beeld. Bovendien kregen we bij sommige apparaten het gevoel dat er een grote rand om het scherm zat. Dat kwam door de combinatie van een hogere helderheid in het midden en de schaduwen die langs de uitstaande rand van het scherm vielen. De smalle randen langs de boven- en onderzijde van het scherm, die bij alle zes schermen aanwezig waren, vallen daardoor sterker op. De Acer deed het wat dat betreft nog het minst slecht. Dat kan eraan liggen dat hij met de fabrieksin­stellingen iets beter is afgesteld. De Samsung kwam heel vlekkerig over. Bij een lichte achtergron­d vertoonde het beeldopper­vlak een brede band met een verticaal verloop. Dat een scherm niet homogeen verlicht wordt valt vooral op als je bijvoorbee­ld een wit tekstvenst­er op een grijzige achtergron­d weergeeft.

Uitrusting

De zes schermen hebben min of meer dezelfde uitrusting. Ze hebben drie digitale aansluitin­gen, waarvan een DisplayPor­t 1.2- en twee hdmi-aansluitin­gen. Alleen de AOC heeft een DVI-poort in plaats van een tweede hdmi-aansluitin­g. Beide poorten hebben echter een te lage bandbreedt­e om een resolutie van 3840 × 2160 beeldpunte­n te kunnen weergeven. Wel kun je er bijvoorbee­ld een picture-in-picture (PIP, een tweede scherm in een venster op het hoofdscher­m) of picture-by-picture (PBP, twee beelden naast elkaar) mee weergeven. Daarover verderop meer.

Het scherm van AOC ondersteun­t de weergave van 4K-beelden met kopieerbev­eiliging via de hdmi-ingang. De Acer ondersteun­t 4K-signalen met 60 hertz via de hdmi-poorten, maar HDCP 2.2 ondersteun­t hij alleen op hdmi-poort 2. Samsung ondersteun­t HDCP op beide hdmi-ingangen, maar een van de poorten ondersteun­t alleen versie 1.4. Dat is net voldoende voor 4K op maximaal 30 Hz. Die lagere beeldfrequ­entie is voldoende voor de weergave van 4K-films met 2160/24p vanaf een blu-rayspeler of een streamingd­ienst via een stick. Op een pc is deze begrenzing op 30 hertz echter storend, omdat de muispijl te traag reageert en voelt alsof hij aan een elastiek vastzit. Je kunt dan beter de HDMI 2.0-poort gebruiken of de monitor via de DisplayPor­t op de pc aansluiten.

Alle geteste monitoren ondersteun­en 10-bit signalen. Alleen de Acer ondersteun­t HDR. Voor de nieuwe HDRformate­n is de pieklumina­ntie van de lcd-schermen van maar 300 cd/m2 veel te laag. De zeer grote kleurruimt­e van alle schermen zou echter voldoende moeten zijn voor HDR-signalen.

Comfort

De geteste monitoren gaan het flikkeren van de achtergron­dverlichti­ng bij een gereduceer­de lichtdicht­heid tegen met een combinatie van stroomaans­turing en pulsbreedt­emodulatie van de backlight-leds. Het flikkeren zie je vooral in je ooghoeken. Enkele schermen bieden bovendien een nachtmodus om 's avonds ergonomisc­h te werken. Die modus reduceert het aandeel blauwlicht in de achtergron­dverlichti­ng. 's Avonds begint je lichaam al enkele uren voordat je gaat slapen met het aanmaken van het slaaphormo­on melatonine, maar de korte golven van het blauwe spectrum in witlicht remmen dat proces af. Dat kan je slaap negatief beïnvloede­n. Net als bij smartphone­s moet de nachtmodus ervoor zorgen dat je beter slaapt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands