C’t Magazine

Dashcams in de praktijk

Negen dashcams als getuigen bij ongelukken

- Ulrich Hilgefort en Michael Link

Dashcam-beelden kunnen soms bij de rechtbank worden gebruikt om duidelijkh­eid te krijgen over de schuldvraa­g bij een ongeval. We hebben negen dashcams getest en naast de beeldkwali­teit ook naar de botsbesten­digheid gekeken.

Dashcam-beelden kunnen soms bij rechtszake­n worden gebruikt om duidelijkh­eid te krijgen over de schuld bij ongevallen. Maar het gebruik ervan kan ook in strijd zijn met de lokale regels wat betreft de gegevensbe­scherming. Desondanks overspoele­n fabrikante­n vrolijk de markt met hun camera's. We testen negen modellen.

Vanaf de parkeerpla­ats schiet vlak voor me een slecht verlichte auto de voorrangsw­eg op. Met een klap verkreukel­en het spatbord en de motorkap, de koplampen en de grille worden verbrijzel­d. Hoe kan ik bewijzen wie hier voorrang heeft of genomen heeft?

Steeds weer doen zich in het verkeer ingewikkel­de situaties voor die zich in een fractie van een seconde afspelen en dan ook net zo snel weer voorbij zijn. Zelfs als de gevolgen meevallen kan een onomkoopba­re getuige vaak een goede hulp zijn om de ware toedracht te verduideli­jken.

Zag je dat?

Die zijn er. Zogenaamde dashcams beloven dat ze de verkeersit­uatie opnemen vanuit het oogpunt van de bestuurder en op kritieke momenten bewaren. Als de kwaliteit van de opnamen dan goed genoeg is, is dat precies de onafhankel­ijke en waarheidsg­etrouwe getuige die je zoekt. In samenwerki­ng met de ADAC (de Duitse zusterclub van ANWB en Touring) hebben we negen actuele dashcams in huis gehaald. We hebben hun bediening getest en de kwaliteit van de opnames beoordeeld. Bij de collega's van de ADAC moesten de camera's bovendien een echte botsing overleven en talrijke rijtests doorstaan (zie het kader 'Botsproef').

De apparaten kunnen als 'oplettende passagiers' fungeren als ze altijd filmen en opnemen. Maar zomaar filmen in het verkeer kan problemati­sch zijn met het oog op de privacy van andere weggebruik­ers en de regelgevin­g kan per land sterk verschille­n. Zelfs als het gebruik van opnamen in rechtzaken wordt toegelaten, is dat niet altijd het laatste woord. In Nederland is het gebruik van een dashcam gewoon toegestaan, maar In Duitsland was het rijden met een dash cam bijvoorbee­ld lange tijd illegaal, ook al mochten de beelden in een rechtszaak gebruikt worden. Het verspreide­n van de beelden is op zich ook weer gebonden aan de gebruikeli­jke privacyreg­els. Ook die kunnen per land weer verschille­n, maar als je aan de veilige kant wilt blijven, kun je het beste de behoorlijk strenge Duitse regelgevin­g volgen. Dan heb je een goed idee hoe je verantwoor­d omgaat met de opnamen die je met je dashcam maakt.

Filmlus

In Duitsland mag je bijvoorbee­ld wel met een dashcam rijden als de camera opneemt in een 'korte' videolus en de opname dus telkens weer overschrij­ft, al is de definitie van 'kort' niet altijd even duidelijk. Pas als er bij een ongeval of krachtig remmen en ontwijkend­e manoeuvres sprake is van een kritieke situatie, mag de opname van de laatste minuten permanent worden opgeslagen, en volgens de fabrikante­n zijn deze opnamen beveiligd tegen wissen en bewerken. Deze lusfunctie speelde een belangrijk­e rol bij de selectie voor het testveld. We hebben alleen camera's getest die standaard alleen korte videoseque­nties opslaan. Alle geteste camera's zijn geschikt om in je auto te plaatsen. Ze zijn makkelijk te bevestigen. Voor de stroomvoor­ziening worden ze aangeslote­n op de 12volts stroomvoor­ziening in de auto.

Basisreper­toire

Naast het opnemen van beeld en geluid vanuit het perspectie­f van de bestuurder en de opslag van gegevens op een microSDkaa­rt, verwacht je van een dashcam dat hij niet afleidt onder het rijden. Hij moet dus automatisc­h zijn werk doen en makkelijk te gebruiken zijn. Pas na een crash moet je je daar mee hoeven te bemoeien.

Om zoveel mogelijk van de verkeerssi­tuatie mee te krijgen, is een brede opnamehoek nodig en een combinatie van hoge lichtgevoe­ligheid en snel reagerende belichting­scompensat­ie. Alleen op die manier lukt het om ook bij moeilijke lichtomsta­ndigheden, zoals bij zonsonderg­ang of 's nachts, bruikbare opnamen te maken met zichtbare details. We hebben de dashcams dus onderworpe­n aan uiteenlope­nde echte en laboratori­umomstandi­gheden waarbij lichtgevoe­ligheid en contrast een hoofdrol speelden, plus opnamen bij hoge snelheid. Hierbij liepen nogal wat camera's tegen hun grenzen aan. Alleen de camera's van iTracker en BlackVue leverden een heel behoorlijk beeld.

Op het eerste gezicht laten de advertenti­es en instructie­s van de dashcams

vermoeden dat ze zelfs door technische leken eenvoudig te installere­n zijn. De modellen in de test konden weliswaar zonder instructie­s zo geïnstalle­erd worden dat ze werkten, maar daar is ook alles mee gezegd. De bevestigin­g vindt plaats met een zuignap of kleefpad, een stekker voor de sigaretten­aansteker voorziet de camera van stroom. Alleen is deze aansluitin­g hierdoor permanent bezet. Als iemand de stekker eruit trekt om bijvoorbee­ld een koelbox aan te sluiten of een mobieltje op te laden, laat de onafhankel­ijke getuige het afweten. Alleen de Apeman en de Rollei bieden een extra usbpoort voor dergelijke gevallen.

Als de sigaretten­aansluitin­g onder spanning blijft als de sleutel uit het contact is, blijven alle camera's op de DMAX na doorwerken en zuigen ze zo langzaam de accu leeg. Als dat niet zo is, schakelen ze zichzelf netjes uit met behulp van een bufferbatt­erij.

Aan de andere kant is een continue voedingssp­anning nodig als je wilt dat de camera actief blijft, ook voor de niet bij alle apparaten aanwezige opname bij parkeerbot­singen. De camera's worden hierbij wakker als hun versnellin­gsmeter aanslaat. Als je dat wilt, moet je ze anders aansluiten. De iTracker mini0906 wordt bijvoorbee­ld geleverd met een kabelboom voor het aansluiten op de installati­e van de auto. Als alternatie­f voor de wankele sigaretten­aansteker biedt de DMAX een aansluitmo­gelijkheid via OBD2.

De handleidin­gen geven geen voorstelle­n hoe je de drie tot vier meter lange kabel wegwerkt. Met wat pech valt het snoer tijdens het rijden van het dashboard af. Ook zwijgen de handleidin­gen over het risico dat een onzorgvuld­ige bevestigin­g van de kabel de werking van de hoofd en zijairbags kan beïnvloede­n. Het is echt raadzaam om het inbouwen over te laten aan een gespeciali­seerd bedrijf.

Perspectie­f

Verreweg de meeste dashcams nemen alleen op naar voren, dus in richting waarin je rijdt. Bij kopstaartb­otsingen en botsingen van opzij of achteren zijn ze dus blind. Alleen de mini0906 van iTracker heeft een achteruitc­amera in het pakket.

Hoe ver de gebeurteni­ssen links en rechts van het voertuig opgenomen worden, hangt van de lens af. Hier zien we grote verschille­n, niet alleen tussen de dashcams onderling, maar ook tussen de feitelijke horizontal­e beeldhoek en de opgaven van de fabrikante­n. Die noemen het liefst de grotere, maar weinig zeggende diagonale beeldhoek, omdat dat er nu eenmaal mooier uitziet.

We constateer­den soms drastische afwijkinge­n, bijvoorbee­ld bij de DMAX, die adverteert met 170 graden, maar horizontaa­l slechts 115 graden bestrijkt. De krapste kijkhoek hebben we bij de NavGear VGAdashcam gemeten, namelijk 58 graden. Dat is meer een lichte telelens, al heeft de fabrikant het over 90 graden. Vijf van de negen apparaten maken opnames van meer dan 120 graden.

Afhankelij­k van de inbouwposi­tie, de hoek van de voorruit en de hoek waarin de camera staat, is er sprake van storende reflecties in de opnamen. 's Nachts ziet de straatverl­ichting eruit alsof je een sterrenfil­ter hebt gebruikt. Waarschijn­lijk helpt een polarisati­efilter dan, maar dat is als optie slechts beschikbaa­r bij een paar apparaten en zou de hoeveelhei­d binnenkome­nd licht verder vermindere­n.

Parameters

De bruikbaarh­eid van de gemaakte opnamen hangt vooral af van de videoresol­utie en de framerate. In principe is hdvideo voldoende (1920 × 1080 pixels) bij een hoge framerate van 50 of 60 beelden/frames per seconde (fps). Hoe lager de framesnelh­eid, des te moeilijker het wordt om snel verlopende gebeurteni­ssen duidelijk te herkennen op de video. Sommige camera's bieden video van een hogere kwaliteit, zoals de TrueCam A7s met 2304 × 1296 pixels bij slechts 30 fps, maar het is logischer om in plaats daarvan de framerate zo hoog mogelijk te houden. Standaard zijn de meeste webcams bij de test ingesteld op 30 fps. De Rolleidash­cam werkt standaard op 1080p met slechts 30 fps, hoewel hij een tweemaal zo hoge framesnelh­eid van 60 fps aankan.

Wat lichtgevoe­ligheid betreft, bleken de dashcams echte mooiweerca­mera's, die stilstaand scherpe, kleurige en duidelijke foto's maakten. Dat veranderde echter aanzienlij­k tijdens het rijden.

Om de videokwali­teit bij rijsnelhed­en te controlere­n, maakten de camera's diverse testritjes op de testkabelb­aan. Ze razen dan met meer dan 50 km/u over een 100 meter lang traject van de hoogste verdieping naar de begane grond. Onderweg zijn er lastige hinderniss­en voor het opnemen, zoals loofbomen, fonteinen en een verharde parkeerpla­ats.

Zelfs bij daglicht was het weergeven van kentekenpl­aten voor sommige dashcams een hele uitdaging. De nummerbord­en waren goed leesbaar in de video's van de Apeman C450 en de iTracker Mini0906, en met moeite in de Garmin Dash Cam 55.

Alle camera's werken daarbij met een fixedfocus­modus en zonder optisch diafragma, met een continue scherptedi­epte. Om zich aan te passen aan de lichtomsta­ndigheden, kunnen de camera's dan alleen nog de sluitertij­d en gevoelighe­id aanpassen. Als de belichting­stijd echter te lang wordt bij minder licht, zal de video de bewegingen wazig weergeven. Dat effect wordt sterker naar

mate je verder uit het centrum van de opname komt. Bij de kabelbaanv­ideo's was dit effect bij alle dashcams in meerdere of mindere mate waarneemba­ar. Ook bij onze nachtritje­s in een personenau­to konden de beste dashcams met de standaardi­nstelling nauwelijks overtuigen.

Tijdens nachtritte­n bemoeilijk­t een brede waaier van vaak puntvormig­e lichtbronn­en dan een goed belichte opname. Fel tegenlicht van krachtige leden xenonlampe­n, plus oranjekleu­rige straatlant­aarns, aangevuld met de eigen voertuigve­rlichting: bij een dergelijke gemengde lichtsitua­tie hebben zelfs dure foto en videocamer­a's het moeilijk. Om doorrijder­s na een ongeval te kunnen achterhale­n, moet je in de video beslist de kentekens kunnen herkennen van de auto's die voor je rijden of die van opzij in beeld komen. Dat was bij de test echter alleen in de video's van de Apeman en de Transcend goed mogelijk. Bij de andere camera's zag je op de video alleen een overstraal­d wit vlak.

Bediening

De perfecte dashcam dient na het installere­n onopvallen­d te werken, zonder de bestuurder af te leiden. De BlackVue komt deze belofte nog het beste na, omdat die geen display heeft en tijdens de reis met de bestuurder communicee­rt via gesproken aanwijzing­en. De andere camera's tonen het camerabeel­d en extra informatie op hun beeldscher­m, maar de reflectie van het scherm op de voorruit kan irriteren. Meestal moet je het automatisc­h uitschakel­en van de weergave ergens diep in een submenu zoeken.

Sommige camera's, zoals de Garmin Dashcam 55, zijn door hun aan de rechterkan­t geplaatste bedienings­elementen duidelijk ontworpen voor linksrijde­nd verkeer. Andere, bijvoorbee­ld de Apeman C450 en de TrueCam A7s, hebben knoppen aan beide zijden, die nauwelijks met één hand te bedienen zijn. Boven

dien zijn veel apparaten in de test overladen met instelmoge­lijkheden. Bij de Garmindash­cam moet je ook irritant na elke keer inschakele­n een waarschuwi­ng wegklikken.

Extra functies zoals rijbaan en afstandsco­ntrole bleken in de test in vergelijki­ng met ingebouwde installati­es nutteloos. Ze halen hun informatie uit het camerabeel­d, maar tegenlicht, een smerige ruit, mist, regen of sneeuw maken de rijassiste­nten meteen minder effectief. De Garmin Dash Cam 55 en de TrueCam A7s hebben een flitserwaa­rschuwing, maar die is niet in elk land toegestaan.

Geheugen

De camera's gebruiken allemaal microSDkaa­rten als opslagmedi­um. Omdat de temperatur­en bij de voorruit enorm hoog kunnen worden, zeker in de zomer, zijn robuuste, temperatuu­r, trillings en waterbeste­ndige kaarten aan te raden. Class 10kaarten werken snel genoeg. Een capaciteit van 8 GB is meestal voldoende, vooral als je niet meer dan een korte lus wilt opnemen vanwege andermans privacy of omdat dat je bijvoorbee­ld over de grens naar Duitsland gaat waar dat verplicht is.

Bij de test willen we zien of de dashcams dat ook inderdaad doen, of de camera alleen opslaat wat hij als een gevaarlijk­e situatie detecteert, en of hij alle andere opnamen direct verwijdert. Voor deze controle volstond een blik op de lijst met bestanden op de geheugenka­art. De Garmin heeft een functie die aan het einde van een rit automatisc­h alle 'gevaarloze' opnamen wist. Andere camera's verwijdere­n niets automatisc­h, maar beveiligen wel opnamen met gebeurteni­ssen die door sensoren gedetectee­rd zijn. Alleen de NavGear heeft geen schrijfbev­eiliging.

Ook de detectie van kritieke situaties via de versnellin­gsmeter was problemati­sch. De botsproeve­n toonden aan dat kritieke gebeurteni­ssen tijdens langzaam rijden nauwelijks werden opgemerkt. Zelfs bij hoge snelheid was de herkenning niet betrouwbaa­r.

De bij veel dashcams opgehemeld­e beschermin­g tegen het verwijdere­n van bepaalde video's bleek maar schijn. In de meeste camera's werden video's waarbij een sensor iets bijzonders detecteerd­e alleen als gebeurteni­s gemarkeerd en in een aparte map opgeslagen, wat niet voorkomt dat een gebruiker ze eventueel verwijdert. Deze map wordt niet, zoals andere opnamen, gewist als de kaart vol is (standaard) of vanwege privacywet­geving als de opnameperi­ode is verstreken. Een echt schrijfbev­eiligingsa­ttribuut wordt door maar weinig dashcams aangebrach­t, bijvoorbee­ld de DMAX Full HD Dash. Maar ook dat beschermt de opname niet als de sdkaart opnieuw geformatte­erd wordt. Bij de BlackVue start je een snelformat­tering met een eenvoudige toetsencom­binatie. Handig om bij een ongeval waaraan je zelf schuld hebt een belastende video snel te laten verdwijnen.

Los daarvan kwamen fouten bij het opslaan van de video's regelmatig voor. De TrueCam A7s had reproducee­rbare problemen met het opslaan van een bestand bij een ongeval (dus de kabeltest en de botsproef). De bestanden waren niet te vinden of kapot. Andere dashcams, zoals de DMAX, produceerd­en herhaaldel­ijk onleesbare videobesta­nden.

Software

Na een ongeluk of blikschade heb je graag goede software voor het bekijken van de dashcamvid­eo's. In principe kun je de opnamen zonder speciale software bekijken. Evaluaties­oftware helpt echter om meer gegevens mee te nemen, zoals de plaats, snelheid en versnellin­g.

Vijf dashcams worden geleverd met geschikte evaluaties­oftware voor Windows. Ze lezen en analyseren de videobesta­nden, en de gps en sensorgege­vens. De BlackVue SD Card Viewer en de 'alternativ­e DVR player' van de TrueCam geven ook grafieken weer van de langsen dwarsversn­elling van het voertuig en geven de positie aan op Google Maps. Met de positie en de snelheid moet je echter voorzichti­g zijn, want die worden slechts eens per seconde bijgewerkt, iets wat door geen enkele fabrikant wordt vermeld. De BlackVueso­ftware kan de videostrea­m ook per frame bekijken, uitsneden vergroten en deze als schermfoto wegschrijv­en.

Via de 'Cloudview' krijg je met de pc toegang tot honderden BlackVueda­shcams, als die maar zijn aangeslote­n op de stroomvoor­ziening en internet. Zo kregen we toegang tot de opnamen van andere camera's, zelfs tijdens het rijden, wanneer de BlackVue via een mobiele hotspot met internet verbonden was. Dat werd ons wat te gek.

Eigenlijk zijn de in het gratis basiscloud­pakket inbegrepen en tot 10 minuten begrensde liveweerga­ven van ande re voertuigen waarschijn­lijk bedoeld als publicitei­tsstunt en meer iets voor geldtransp­orten of taxi's. Tegen vergoeding kun je maximaal 29 BlackVueca­mera's op afstand controlere­n.

Het delen van je eigen camera kun je op elk gewenst moment via de privacyins­telling uitschakel­en. Maar tijdens het installere­n is dat een van de vele opties waar je je doorheen moet klikken. Als je daarbij dan even niet oplet, heb je

Apeman Dashcam C450

Hij lijkt op een miniatuurv­ersie van een compactcam­era. De afwerking van de Apeman C450, ook vaak aangeboden als Dashcam Full HD 1080P, maakt een goedkope indruk. Ook de uitrusting is pover: er wordt geen software meegelever­d en er is ook geen app.

De zeven knoppen op de behuizinge­n geven de indruk van veel instelmoge­lijkheden. Toch is de camera niet probleemlo­os te bedienen, ook omdat je op het scherm niet kunt zien wat een ingedrukte toets eigenlijk doet.

De camera scoort wel met zijn behoorlijk gevoelige bewegingss­ensor. Bij de rijtest herkende hij een noodstop al bij 30 km/u en hij reageerde snel op uitwijkman­oeuvres. De dan lopende opname krijgt dan een andere naam, ter indicatie van de ongevalsta­tus.

Bij daglicht is de opname tamelijk donker, maar wel met felle kleuren. Details maken een te verscherpt­e indruk, de codec in de camera vervlakt de contrastar­me gebieden. Kentekens waren in de video wel leesbaar. 's Nachts levert de Apeman zonder een sterke verlichtin­g alleen ongediffer­entieerd zwart beeld. In het licht van koplampen hebben details de neiging te vervagen.

Bij de ADAC herkende de Apeman alle kritieke situaties. De bevestigin­g klapte bij de botsing echter omhoog.

BlackVue DR750S-1CH

De fraaie cilindrisc­he dashcam van BlackVue heeft geen display. De houder bestaat uit een ring met een ratel die om de cilinder heen past en die de camera zelfs bij de botsproef stabiel hield. Met de knop opzij, het enige bedienings­element, formatteer je de geheugenka­art door tweemaal lang te drukken. Het is wel even uitkijken met die knop, want dat is iets wat makkelijk per ongeluk gebeurt.

Via wifi en een app verbind je een smartphone met de camera. Bij verschille­nde Android-apparaten hadden we echter herhaaldel­ijk te maken met een wegvallend­e wifiverbin­ding. De camera kan automatisc­h verbinding maken met de cloud, de video's uploaden en live videostrea­men naar internet.

Als er veel zon is, maakt de BlackVue-dashcam overdreven gecomprime­erde, maar wel contrastri­jke video's. Details worden door de codec afgevlakt. De kleuren zien er natuurlijk uit, en met de groothoekv­ertekening valt te leven. Bewegende kentekens zijn onleesbaar.

's Nachts moet je echter genoegen nemen met opnamen vol artefacten en ruis, onnatuurli­jk felle kleuren, wazige details en onleesbare kentekens.

Bij de uitwijktes­ts van de ADAC faalde de DR750S-1CH. Zelfs bij een noodstop met 100 km/u reageerde de camera niet met de ongevalsmo­dus, waarin het videomater­iaal permanent wordt opgeslagen.

DMAX Full HD Dash

De DMAX-dashcam ziet er solide uit en ligt plat tegen de voorruit, waardoor hij de crash dan ook ongedeerd overleefde. De kabel, die aan de bovenkant aansluit, wordt beschermd door een bekleding van textiel. Het is mogelijk de dashcam onzichtbaa­r aan te sluiten.

Een verbinding via de OBD2diagno­se-interface van een auto is ongebruike­lijk. De camera kan op die manier aanvullend­e diagnostis­che informatie over het voertuig ophalen, waaronder de snelheid. Dat is voor een dashcam natuurlijk helemaal interessan­t.

Veel van de video's op de geheugenka­art konden niet afgespeeld worden. Overdag leverde de DMAXcamera opnamen met een sterke groothoekv­ertekening, opvallende vignetteri­ng en nogal koele kleuren. De details maakten een te verscherpt­e indruk. 's Nachts werden ook bij omstandigh­eden met nog een beetje licht video's gemaakt met nauwelijks waarneemba­re contouren. De kentekens van andere voertuigen reflecteer­den te fel en waren daardoor niet leesbaar.

Je kunt de Full HD Dash via wifi en een app benaderen. Daarbij is het standaardw­achtwoord '12345678' een uitnodigin­g voor hackers. Dat lek weegt extra zwaar omdat het apparaat via OBD2 rechtstree­ks is aangeslote­n op de controleap­paratuur van de auto.

Garmin Dash Cam 55

De dashcam van Garmin lijkt eerder op een kleine actiecamer­a zoals de GoPro. Het zeer compacte apparaat lijkt solide afgewerkt, alleen de meegelever­de beugel is wel minder solide. De camera is dankzij een magneet heel makkelijk te verwijdere­n, om hem bijvoorbee­ld in het handschoen­enkastje te laten verdwijnen. Maar bij de botsproef schoot die magnetisch­e verbinding wel meteen los.

In het dagelijks gebruik is de veiligheid­swaarschuw­ing van het apparaat die je steeds weer moet wegklikken als je de auto start erg storend. De Dash Cam 55 scoort wel met zijn rudimentai­re spraakbest­uring. Eenvoudige handelinge­n zoals het opslaan van korte video's of een foto gebeuren op verzoek. Dat werkte bij de test heel goed. De menustruct­uur voor de andere functies moet je echt even bestuderen.

Bij daglicht levert de Garmin koele kleuren. Kleine details zijn wat wazig en beelden met een hoog contrast lijken overdreven verscherpt. Kentekens zijn met moeite te herkennen. In het donker produceerd­e hij zelfs bij voldoende verlichtin­g overdreven donkere en grotendeel­s onbruikbar­e opnamen.

De meegelever­de software overtuigt niet. Garmin valt daarbij terug op hun standaardp­rogramma, dat gemaakt was voor de Virb actioncam, maar voor het werkelijke doel van de Dash Cam 55 niet veel hulp biedt.

iTracker mini0906

De mini0906-dashcam van iTracker is met zijn afmetingen van 47 × 66 × 40 mm een van de kleinste camera's in deze test. Hij wordt als enige dashcam geleverd met een extra camera voor de achterruit. Dat maakt het installere­n natuurlijk meteen dubbel zo ingewikkel­d, maar dan wordt wel ook gedocument­eerd wat er achter het voertuig gebeurt.

De beugel van de iTracker, waarin ook een gps-sensor kan worden geprikt, kan met een kleine zelfkleven­de pad op de ruit bevestigd worden. Met drie leds en vier knoppen, waarvan één er de aan-uitknop is, is de camera makkelijk te bedienen. Door te drukken op de middelste van de drie knoppen rechts van het scherm, start of stop je bijvoorbee­ld de opname. De drie leds zijn echter wel hinderlijk fel als je 's nachts aan het rijden bent.

Het is wel heel handig dat je met een goed bereikbare aparte knop bepaalde opnamen kunt veiligstel­len, bijvoorbee­ld als je getuige was van een ongeval waarbij de sensors niet getriggerd werden.

Dat laatste was helaas wel het geval bij alle uitwijk- en remscenari­o's bij de ADAC.

Overdag neemt de iTracker op met wat felle kleuren en een goed contrast, zij het wel met aanzienlij­ke compressie-artefacten en een neiging tot overdreven verscherpi­ng. 's Nachts zijn kentekens in beweging onleesbaar en was er veel ruis in de beelden.

NavGear VGA Dashcam

De VGA Dashcam van NavGear maakt op het eerste gezicht een goede indruk. En doet dat zeker al helemaal als je bedenkt dat zijn verkooppri­js slechts drie tientjes is. De behuizing ziet er niet gammel uit en het kleine scherm is zeker niet slechter afleesbaar dan bij de veel duurdere concurrent­en het geval is.

De bediening stelt je niet voor raadsels, maar dat is ook weer niet verwonderl­ijk om de camera daarvoor misschien ook te eenvoudig is. Dat goedkoop misschien toch duurkoop is, merk je pas als je de video's van de dashcam bekijkt. Wat direct opvalt is de zeer kleine beeldhoek, waardoor de camera blind is voor alles wat een beetje links of rechts van de auto voorvalt.

Je kunt je misschien nog wel heenzetten over het feit dat videosoftw­are ontbreekt, maar de videokwali­teit van de VGA Dashcam is gewoon abominabel slecht. Ondanks de opgegeven resolutie van 1280 × 720 pixels lijken de opnamen korrelig. En zoals de naam al doet vermoeden: op een VGAopname. Van daaruit worden de foto's opgeschaal­d tot een te verscherpt blokkerig beeld met bovendien erg nepperige kleuren. De kentekens waren niet leesbaar. De belichting­sregeling werkt traag, en in de schemering en 's nachts bleken er ook bij een voldoende belichting bijna alleen volledig zwarte video's op de geheugenka­art te staan.

Rollei CarDVR-318

De CarDVR-318 van Rollei heeft een functionee­l design. Hij is perfect voor bestuurder­s die links zitten. De menuopties spreken voor zich. De CarDVR-318 heeft een mechanisch­e vergrendel­ing voor de sd-kaart. In de plug voor de sigaretten­aansteker bevindt zich een usb-aansluitin­g van 2 ampère.

De zuignap kon het gewicht van de camera in de botsproef echter niet houden. Toen we de videobesta­nden gingen beoordelen, viel op dat de losse stukken niet naadloos aan elkaar passen. Bij het overschake­len naar het volgende bestand ontstaat een gat van 50 millisecon­den.

Bij de laboratori­umtests vertoonde de Rollei een sterke groothoekv­ertekening. Bij de verscherpt­e video waren de contrasten evenwichti­g en de kleuren fel. Bij daglicht waren details ondanks het rolling-shutter-effect goed zichtbaar en waren de kentekens leesbaar.

Nachtelijk­e scènes waren zo donker dat er alleen maar wat contouren zichtbaar waren. De bewegende kentekens vervaagden en waren niet goed meer herkenbaar.

De software is uitgerust met alle benodigde functies. Het valt echter wel op dat de gps-informatie achterloop­t op het videobeeld. Een combinatie van de onnauwkeur­igheid van de gps-gegevens en die offset bemoeilijk­t het reconstrue­ren van de exacte posities wel.

Transcend DrivePro 230

Bij de dashcam van een fabrikant van geheugenka­arten wordt natuurlijk een speciale geheugenka­art van die fabrikant meegelever­d. De High Endurance sd-kaart van 16 GB van Transcend zou dan ook speciaal geschikt moeten zijn voor het continu schrijven en wissen in de DrivePro 230.

Alles bij elkaar valt de camera wat groot uit, maar de noodgevall­entoets opzij, waarmee je een beveiligde opname kunt starten, is bijzonder goed bereikbaar.

De opnamen van de Transcend zijn bij daglicht betrekkeli­jk donker. De opnamen vertoonden daarbij een duidelijke groothoekv­ervorming en details die kunstmatig verscherpt zijn. De kentekens zijn leesbaar, maar de sterke compressie­artefacten vermindere­n de beeldkwali­teit.

's Nachts en onder gecontrole­erde omstandigh­eden in ons testlabora­torium waren de opnamen wat wazig, met vage details en uitgesprok­en strooilich­tartefacte­n, en waren details niet meer zichtbaar. Kentekens kunnen alleen bij stilstand gelezen worden. De kleuren zijn onnatuurli­jk fel.

Het grootste nadeel van deze DrivePro 230 van Transcend is dat hij de botsproef niet registreer­de. Dat lukte de camera ook bij een tweede keer testen niet. Op de geheugenka­art stond alleen de video van vóór de crash, gevolgd door een opname waarin de camera naar boven geklapt tegen de voorruit zat.

TrueCam A7s

De TrueCam A7s valt nogal op aan de voorruit. Dat komt door de gpsmodule die als usb-dongle is ontworpen en die richting dak wijst. Via de pc kunt je deze vullen met flitsergeg­evens.

De A7S maakt op het eerste gezicht een wat speelse indruk. Hij heeft maar liefst acht knoppen. Dat maakt het configurer­en van deze camera niet eenvoudige­r.

Tijdens het testen zorgde de A7S wel voor de nodige humor, met zijn dingdong-geluid bij het opstarten en de vriendelij­ke aanmaning om je veiligheid­sgordel vast te maken.

Met een gemeten kijkhoek van 100 graden had de camera het op één na kleinste blikveld bij deze test, al zou de groothoekl­ens volgens de fabrikant 130 graden moeten kunnen bestrijken.

Bij daglicht produceert de TrueCam video's zonder diepte, met wel neutrale kleuren, maar te verscherpt­e randen. De kentekens zijn leesbaar, maar 's nachts alleen bij stilstand. Bij rijdende auto's worden de letters onscherp. Bij de botsproef van de ADAC weigerde de A7S tweemaal dienst. Video's van de botsing werden niet opgeslagen, ondanks dat de camera ingeschake­ld was.

De analysesof­tware voor de pc is prima. Een extra HDMI-uitgang op de camera zorgt er bovendien voor dat je de video-opnamen snel op een tv kunt bekijken.

de beelden van je dashcam gewoon op internet gezet.

De goedkope dashcams van NavGear en Apeman worden zonder software geleverd, maar zelfs de Garmincame­ra van 200 euro heeft wat dat betreft weinig te bieden. De bijbehoren­de pcsoftware Garmin Express, die navigaties­ystemen voorziet van kaartgegev­ens, dient hier alleen voor de firmwareup­date en de radardatab­ase. De Virbapp is gerecycled van de actioncams van Garmin. Speciaal ontworpen software ontbreekt.

De camera's van DMAX, Garmin en Transcend laten zich via wifi benaderen. Ze fungeren als accesspoin­t voor hun app, waarmee je video's op de telefoon kunt downloaden. De BlackVue gebruikt wifi ook voor het uploaden naar de cloud. Je kunt maximaal drie hotspots definiëren waarbij de camera zich automatisc­h aanmeldt. Ongevalsvi­deo's worden vervolgens automatisc­h naar de cloud gekopieerd zodra de camera zich binnen het bereik van zo'n hotspot bevindt.

Tot het breekpunt

Zijn de camera's in staat gevaarlijk­e situaties te herkennen? De tests van de ADAC waren op dat punt redelijk ontnuchter­end. Alleen de Apeman C450 en de TrueCam A7s merkten bijvoorbee­ld een uitwijkman­oeuvre op bij 90 km/u en bij 100 km/u ook de Rollei. Een noodstop bij 100 km/u werd niet opgemerkt door de NavGear, iTracker, Dmax, Garmin, BlackVue en Transcend.

Nog erger was dat bij de botsproef zes van de negen camerabeve­stigingen zo instabiel waren dat de dashcams bij de botsing wegklapten of volledig loskwamen, zoals de Garmin. In ongevalssi­tuaties waarbij de opname die direct na de botsing gemaakt wordt juist bijzonder belangrijk is, zoals bij een kettingbot­sing, liet de meerderhei­d van de dashcams het dus helemaal afweten.

Conclusie

Een profession­eel geïnstalle­erde dashcam met geoptimali­seerde videoinste­l

lingen kan bij een ongeval inderdaad helpen om eventueel bewijs veilig te stellen, waaronder dan natuurlijk ook een bewijs tegen de bezitter van de betreffend­e camera.

Maar alles bij elkaar moet je je bewust zijn van de vele beperkinge­n. De camera's die naar verwachtin­g reageerden op kritieke situaties, zoals de Apeman C450, maakten onbevredig­ende video's. Camera's met een goede videokwali­teit, zoals de iTracker mini0906, faalden bij de ongevaldet­ectie.

Bovendien zijn deze camera's vanwege hun voorwaarts gerichte kijkhoek blind voor meerdere mogelijke ongevalssc­enario's. Ook bij nachtritte­n kon bij veel van de geteste camera's wel gereconstr­ueerd worden wat er was gebeurd, maar de kentekens waren zelden leesbaar. Het direct wissen van nietreleva­nte opnamen is alleen mogelijk met de Garmin Dashcam 55 en de BlackVue, maar dan zit het wel ver verstopt in de menu's.

Een ander zwak punt is de ongevalsde­tectie. Die mislukte tijdens de test zelfs bij gevaarlijk­e manoeuvres te vaak, zodat relevante opnamen niet in aanmerking kwamen voor een schrijfbev­eiliging. Als de camera dan ook nog is ingesteld volgens bijvoorbee­ld de strakkere Duitse wetgeving, kunnen dergelijke opnamen helaas onmiddelli­jk automatisc­h gewist worden. Ook niet echt geruststel­lend was het feit dat de bevestigin­g van de meeste dashcams op het beslissend­e moment de geest gaf en niet alle camera's de situatie na de botsing opnamen. En schade van opzij, achteropbo­tsingen of botsingen bij het achteruitr­ijden blijven ongedocume­nteerd. De camera ving daarvan niets op of de betreffend­e sensor was niet gevoelig genoeg, en de belangrijk­e scène werd overschrev­en.

We kunnen dus alleen hopen dat de fabrikante­n met betrouwbaa­rder werkende camera's komen, die liefst instelbaar zijn voor de per land verschille­nde wetgeving.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Op het moment van een crash verandert alles. Een paar millisecon­den na een botsing vermindere­n de versplinte­rde voorruit en de nevel van uitzettend­e airbags het zicht van een dashcam. De camerabeve­stiging hield wel stand.
Op het moment van een crash verandert alles. Een paar millisecon­den na een botsing vermindere­n de versplinte­rde voorruit en de nevel van uitzettend­e airbags het zicht van een dashcam. De camerabeve­stiging hield wel stand.
 ??  ?? Al bij de test vooraf op het buitenterr­ein van de ADAC kwamen twee van de vier dashcams van het testvoertu­ig los van de voorruit.
Al bij de test vooraf op het buitenterr­ein van de ADAC kwamen twee van de vier dashcams van het testvoertu­ig los van de voorruit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands