C’t Magazine

Voorwoord

Software-draaimolen

-

Als ik iets wil hebben dat aan iemand anders behoort, zijn er in principe twee (legale) opties: lenen of kopen. Onder vrienden leen je wat zonder tegendiens­t. Als je daar voor moet betalen, zoals bij een bibliothee­k, dan heet dat 'huren'. Fietsen en boeken geef je na een tijd weer terug als je ze geleend of gehuurd hebt.

Als je die dingen daarentege­n gekocht hebt, dan mag je ze houden. Een derde mogelijkhe­id is een regelmatig bijgehoude­n dienstverl­ening zoals Net ix – daar neem je een abonnement op. Dat lijkt allemaal redelijk eenduidig en overzichte­lijk.

Ik heb software vroeger altijd beschouwd als een boek of een

ets: ik betaal er eenmalig voor, en dan mag ik het 'eeuwig' gebruiken. Daarbij verwacht ik van de makers alleen lichte inspanning­en achteraf. Grote fouten werden meestal wel verholpen, maar voor nieuwe functies kreeg je dan een aanbieding om de volgende versie al dan niet goedkoper te kopen.

Continu gebruikte software is vandaag de dag echter geen eenmalige aankoop meer, maar continue dienstverl­ening. Security is daar een eerste aandachtsp­unt bij, zeker omdat alles tegenwoord­ig met alles verbonden is. Bijna ieder programma communicee­rt met andere partijen, en is daardoor een mogelijk aanvalspun­t.

Bij het ontwikkele­n van dergelijke software voor de steeds complexer wordende besturings­systemen komt hier nog bij dat daarin veel standaard bibliothek­en worden gebruikt. Als in één daarvan een lek wordt gevonden, moet iedereen snel reageren. Maar ook zonder veiligheid­supdates blijk je updates nodig te hebben: Microsoft brengt ieder half jaar een Feature Upgrade uit die weer het een en ander door elkaar gooit. Ook Apple en Google doen dat minstens eenmaal per jaar.

Producente­n van andere software moeten hun programma's dan ook regelmatig onder grote tijdsdruk aanpassen. Bij bijna alle belangrijk­e software hoort tegenwoord­ig bovendien een server-infrastruc­tuur voor het opslaan van de instelling­en of voor het synchronis­eren van documenten op meerdere computers en smartphone­s. Dergelijke mogelijkhe­den zijn natuurlijk niet meer te nancieren met een eenmalige betaling.

Microsoft, Apple en Google zijn groot genoeg om het basispakke­t – het besturings­systeem – gratis aan te bieden en dan geld te verdienen met de extra diensten. Andere bedrijven zijn daarentege­n aangewezen op regelmatig­e inkomsten en moeten daarom van te voren abonnement­en verkopen.

Daar kan ik mee leven. Wat ik daarentege­n niet accepteer, zijn abonnement­en waarbij je in een houdgreep wordt gehouden. Ik verwacht een (liefst wat langere) testfase en een (liefst korte) opzegtermi­jn. Propriëtai­re bestandsfo­rmaten mogen mij niet dwingen om bij een bepaald programma te blijven.

De software mag een dienst niet geheel onbereikba­ar maken als ik het abonnement opzeg: het openen van documenten, het printen en met name het exporteren naar een ander (vrij) formaat moeten ook achteraf mogelijk blijven.

Aan dergelijke voorwaarde­n wordt echter eigenlijk nooit voldaan. Bij veel aanbieders voelt het alsof je in een draaimolen zit, waarbij je voor elke ronde moet bijbetalen, zonder dat je de mogelijkhe­id hebt om uit te stappen.

Veel plezier

Noud van Kruysberge­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands