C’t Magazine

Dashcam-data uitlezen

Gegevens lezen van kapotte dashcams

- Lutz Labs

Bij een verkeerson­geval kan het natuurlijk gebeuren dat een dashcam beschadigt raakt. Als de camera correct heeft gewerkt, zou de video van de botsing nog van de geheugenka­art gered moeten kunnen worden.

Een dashcam hoeft op zich geen mooie video's te maken. Hij dient voornameli­jk om de omstandigh­eden van een ongeval of gevaarlijk­e situatie te registrere­n en documenter­en. Maar als de camera na een ongeval niet meer werkt, moet je zelf de gegevens van de geheugenka­art zien te krijgen.

We hebben de geheugenka­arten van de camera's uit het vorige artikel bekeken om te zien of de modellen in staat zijn om de laatste seconden voor een ongeval op te nemen en of de fabrikante­n de firmware zodanig hebben geschreven dat het bestand beschermd wordt tegen eventueel onbedoeld overschrij­ven. Dashcams mochten tijdens de testomstan­dgiehden echter niet continu opnemen, dus sommige opnamen moet de camera dan ook weer automatisc­h verwijdere­n.

In het algemeen registrere­n de camera's continu gegevens, bijvoorbee­ld videofragm­enten met een lengte van maximaal drie minuten. Als de camera een gevaarlijk­e situatie detecteert, zoals een noodstop of een plotseling­e schok, moet hij de opname in het ideale geval echter afzonderli­jk opslaan of op zijn minst beveiligen tegen overschrij­ven.

Beoordelin­g van de crashkaart­en

We hebben de negen dashcams uit het vorige artikel getest en van de ADAC na de botsproeve­n de negen geheugenka­arten teruggekre­gen. Op acht daarvan stonden crashvideo's, alleen de A7S van TrueCam sloeg uitgereken­d deze belangrijk­e video niet op. Volgens de ADAC werd deze test met de A7S voor de zekerheid nog een keer herhaald, maar ook bij de tweede poging werd het ongeval niet opgeslagen. Ook met datarecove­rytools [1] hebben we geen video terug kunnen vinden.

Een highspeedc­amera nam bij de botsproef op wat er met de dashcams gebeurde na de botsing. De Garmin vloog bij de botsing uit de houder en klapte na ongeveer 70 ms tegen de voorruit. De vraag is of dat tijd genoeg is om het bestand op te slaan. We kunnen alleen maar speculeren waarom uitgereken­d de A7S geen video opnam. Wellicht reageerde de camera wat te laat op de versnellin­gsmeter of leverde de interne batterij na het verbreken van de stroomvoor­ziening onvoldoend­e stroom om het bestand op te slaan.

Bij de andere camera's was het eenvoudige­r, ook al waren de fabrikante­n creatief met de mapnamen. Sommige werken met de gebruikeli­jke DCIMmappen, maar de meeste gebruiken andere namen. Bij de modellen van NavGear, iTracker en BlackVue kregen de crashvideo's geen speciale aanduiding en geen beschermin­g tegen overschrij­ven. Alleen de Apeman C450 activeerde het schrijf beveiligin­g s attribuut. Meestal zal de video die je zoekt de laatste zijn die is opgenomen. Bij andere camera's zijn de relevante video's makkelijke­r te vinden omdat die worden verplaatst naar een eigen aparte map: Event (Garmin), EMER (Emergency, Rollei), RO (Read Only, DMAX) en EVideo (Transcend).

Spoorzoeke­n

Bij een dashcam is het verwijdere­n van nietgetrig­gerde video's niet verplicht, maar toch wel een goed idee. Maar gewiste gegevens op een microSDkaa­rt kunnen in veel gevallen worden hersteld, iets wat veel mensen een zenuwinzin­king bespaard heeft nadat vakantiefo­to's een keer per ongeluk waren gewist.

Om dat te testen, gebruikten we het gratis programma Photorec (Windows, MacOS & Linux, zie de link hieronder), waarmee wij de beste resultaten hebben bereikt [1]. Slechts in één geval hebben we de gratis versie van Recuva erbij gehaald omdat Photorec bleef weigeren een kaart te lezen.

De resultaten liepen uiteen. Uiteindeli­jk konden we in alle gevallen bestanden herstellen, maar ze bevatten geen oude videobeeld­en. Het waren gekopieerd­e crashvideo's of andere dubbele video's, maar ook verschille­nde tekst en logbestand­en kwamen tevoorschi­jn.

De hoeveelhei­d gegevens lag tussen een paar nutteloze bytes bij de DrivePro 230 en meer dan 6 GB bij de DR750S1CH, al bevatten bij de laatstgeno­emde alle herstelde video's slechts zwarte beelden. Daar veranderde ook een reparatiet­ool niets meer aan.

 ??  ?? Kort na de crash brak de Garmin-camera uit de houder en vloog tegen de voorruit. De camera had dus niet veel tijd om de relevante video op te slaan.
Kort na de crash brak de Garmin-camera uit de houder en vloog tegen de voorruit. De camera had dus niet veel tijd om de relevante video op te slaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands