C’t Magazine

FAQ: UEFI-BIOS

Antwoorden op veelgestel­de vragen

- Christof Windeck

Wat is een UEFI-BIOS? Wat is het verschil tussen een UEFIBIOS en een 'gewoon' BIOS?

Moderne computers hebben een Basic Input/Output System (BIOS) dat voldoet aan de specificat­ies van de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Daarin is een groot aantal functies gespecific­eerd, bijvoorbee­ld hoe de ingangen voor de bootvolgor­de via software kunnen worden geschreven, verwijderd en gewijzigd. Daar maken de set-uproutines van besturings­systemen gebruik van om hun eigen bootloader te registrere­n.

UEFI- of BIOS-opstartmod­us? Hoe weet ik of mijn besturings­systeem start in UEFI- of BIOS-modus?

Bij Windows start je Systeeminf­ormatie (msinfo32.exe). Als daar de 'Status beveiligd opstarten' actief is, dus de UEFI Secure Boot, dan is onmiddelli­jk duidelijk dat er ook in de UEFI-modus is gestart. Anders geeft de waarde bij BIOS-modus de opstartmod­us aan: UEFI of 'Verouderd'.

UEFI Secure Boot Wat is Secure Boot en wat is de rol daarvan bij een UEFI-BIOS?

Als de UEFI-functie Secure Boot actief is, dan start een UEFI-BIOS uitsluiten­d cryptograf­isch onderteken­de bootloader­s waarvan de certificat­en in de BIOS-code zijn opgeslagen. De sleuteldat­abase voor toegestane of expliciet verboden bootloader­s kan via een BIOS-update worden gewijzigd, maar ook via Windows Update. Daarmee kunnen bijvoorbee­ld schadelijk­e bootloader­s alsnog geblokkeer­d worden.

Veel populaire Linux-distributi­es werken ook met Secure Boot. Dat geldt echter niet voor onder andere Debian GNU/Linux, Arch Linux en vele oudere distributi­es. Als je die wilt gebruiken, of misschien ook Windows 7, moet je Secure Boot uitschakel­en. Dat is bij de meeste Windows-computers mogelijk, maar er zijn uitzonderi­ngen, vooral bij Windows-tablets.

UEFI-BIOS start in de BIOS-modus Kan een UEFI-BIOS een besturings­systeem op precies dezelfde manier starten als klassieke pc-BIOS-systemen dat jarenlang gedaan hebben?

Ja dat kan, als in de firmwareco­de dan een zogenaamde Compatibil­ity Support Module (CSM) is opgenomen. Secure Boot werkt dan echter niet en een via CSM gestart besturings­systeem of installati­eprogramma kan bijvoorbee­ld geen UEFI-bootitems toevoegen.

De meeste desktop-pc’s en bijna alle los verkochte moederbord­en voor desktoppc’s hebben een UEFI-BIOS met CSM. Windows-tablets met de energiespa­armodus Modern Standby hebben echter vaak geen CSM, net als Windows-notebooks met ARM-SoC’s. Vanaf 2020 wil Intel dat de pc-fabrikante­n geen CSM meer installere­n. Dan zullen besturings­systemen alleen nog kunnen starten als ze UEFI beheersen.

BIOS-startmodus activeren Hoe schakel ik de BIOS-compatibel­e startmodus in?

Veel los verkrijgba­re moederbord­en voor desktop-pc’s kiezen automatisc­h de BIOS-startmodus met CSM zodra ze een opslagmedi­um met Master Boot Record (MBR) en een klassieke bootloader herkennen. Dan hoef je niet handmatig om te schakelen.

Bij sommige UEFI-BIOS'en moet je eerst bij de instelling­en Secure Boot uitschakel­en, vervolgens opnieuw opstarten, opnieuw de BIOS-set-up oproepen en dan pas kun je de CSM uitschakel­en. De optie heeft vaak een verrassend­e naam en bij veel moederbord­en gaat hij schuil achter een verwijzing naar het geïnstalle­erde besturings­systeem. Boot-modus 'Win 7' is dan de BIOS-bootmodus, 'Win 8' of 'Win 10' de UEFI-modus met Secure Boot. Je laatste redmiddel is de handleidin­g of de helpdesk van de fabrikant.

Voordelen van het UEFI-BIOS Wat zijn de voordelen van een UEFIBIOS ten opzicht van het 'oude' BIOS?

De belangrijk­ste nieuwe functie is Secure Boot. Voor Windows komt daar nog bij dat de bootloader alleen op een schijf met meer dan 2 TB kan staan wanneer het systeem in de UEFI-modus start, al is dat een willekeuri­ge eis van Microsoft.

UEFI vergemakke­lijkt ook het parallel installere­n van meerdere besturings­systemen op hetzelfde systeem en specificee­rt een standaardf­unctie voor firmware-updates (Capsule Update) die BIOS-updatesoft­ware van fabrikante­n kan vervangen, ook onder Linux. Tot dusver maken nog maar weinig fabrikante­n daarvan gebruik.

Andere voordelen blijven bij Windowspc’s voor privégebru­ik meer theoretisc­h. UEFI biedt betere beheermoge­lijkheden voor parallel geïnstalle­erde besturings­systemen, maar die zijn vaak eigenzinni­g geïmplemen­teerd.

Sommige speciale functies van Intelchips­ets, zoals NVMe-RAID voor M.2- en PCIe-ssd’s, werken alleen bij het opstarten in de UEFI-modus. Ten slotte is de UEFIstartm­odus toekomstbe­stendig als je het moederbord later eens moet vervangen, omdat vanaf 2020 steeds minder systemen op de markt zullen komen die in de BIOSmodus kunnen starten.

Bootgegeve­ns wijzigen In mijn BIOS-set-up komt de opstartver­melding 'Windows Boot Manager' dubbel voor. Kan het ik het duplicaat dan gewoon verwijdere­n?

In principe kan dat zeker wel, en in het geval van Windows zelfs met de programma’s van Windows zelf. In dat geval kan dat namelijk met het opdrachtre­gelprogram­ma bcdedit (zie de link aan het eind van deze FAQ voor die software). Dat werkt echter tamelijk ingewikkel­d. Eenvoudige­r gaat het met een programma als EasyUEFI.

Secure Boot uitschakel­en Leuk dat Secure Boot, maar hoe kan ik dat weer uitschakel­en?

Bij veel BIOS-instelling­en bevindt de optie voor het in- en uitschakel­en van Secure Boot zich in het submenu 'Security', maar ook vaak in 'Boot' of op een totaal verrassend­e andere plek. Bij een oud Acernotebo­ok verscheen de optie pas toen er een wachtwoord was ingesteld voor de BIOS-instelling­en.

Windows heeft er tot nu toe geen problemen mee als je bij een UEFI-installati­e Secure Boot dan pas achteraf in- of uitschakel­t. Als de BIOS-bootmodus actief is, dan is Secure Boot in ieder geval per definitie uitgeschak­eld.

UEFI Secure Boot inschakele­n Mijn pc start op in de UEFI-modus, maar dan zonder Secure Boot. Hoe activeer ik die in dat geval?

Bij de meeste UEFI-BIOS-instelling­en is daar een optie voor, zie ook het vorige antwoord. Soms is die optie echter niet genoeg om Secure Boot in te schakelen of is hij aanvankeli­jk zelfs grijs of inactief. Bij oudere pc-moederbord­en en pc-barebones moet je eerst de digitale certificat­en downloaden die vereist zijn voor Secure Boot. Daarvoor dienen opties met namen zoals 'Load Default Keys'. Soms is dan ook nog een herstart nodig (Save Changes and Restart, toets F10 of

F4) voordat je de BIOS-instelling­en weer kunt oproepen en de Secure-Boot-modus kunt instellen op 'Standard'. Pas daarna heb je de mogelijkhe­id Secure Boot ook weer te activeren.

Dergelijke BIOS-versies hebben vaak ook een 'Custom'-modus voor Secure Boot, die met andere digitale certificat­en dan die van Microsoft kan werken. Die certificat­en zou je echter eerst moeten maken en via een USB-stick in het systeem moeten importeren, voordat je Secure Boot kunt inschakele­n.

Windows wil geen GPT ondanks de UEFI-modus

Ik wil Windows installere­n in één grote partitie op mijn harde schijf van 3TB, die daarvoor een GPT moet hebben. Maar hoewel ik in de BIOS-set-up UEFI heb ingesteld, beweert het Windows installati­eprogramma d eG P T-schijf niet te kunnen gebruiken.

In dit geval heeft het moederbord je misleid en is er opgestart in de CSMmodus, ondanks dat het is ingesteld op UEFI. Dat doen meer moederbord­en als ze het idee hebben dat er problemen kunnen ontstaan in de UEFI-modus, bijvoorbee­ld door een grafische kaart waarvan het VGA-BIOS niet geschikt is voor UEFI. Dan rest je niets anders dan de CSM-modus helemaal uit te schakelen.

In welke modus het klagende installati­eprogramma van Windows gestart is, kun je overigens zelf achterhale­n. Open een opdrachtpr­ompt met Shift+F10 en typ twee opdrachten in:

wpeutil updateboot­info regedit Zoek in de register-editor naar de sleutel H K E Y_ LOC AL_ MACHINE\ S y stem\ C u r rent C ontrol Set\ C ontrol. Als de waarde van de ingang PEFirmware­Type 1 is, was de start in CSM, maar bij 2 was het in de UEFImodus.

De Windows 10-set-up werkt alleen maar met GPT

Ik heb Windows 7 op de harde schijf en wil Windows 10 ernaast installere­n. Het installati­eprogramma weigert dat echter, omdat dat alleen kan op een GPTschijf, terwijl mijn schijf een gewone MBR heeft.

Je computer kan blijkbaar zowel in de UEFI- als in de BIOS-modus starten. Dat geldt ook voor een Windows 10-installati­emedium. Windows Set-up begint op je systeem in de UEFI-modus en zoekt daar naar een GPT-schijf. Als je op een MBR-schijf wilt installere­n, moet de Windows-set-up in de BIOS-compatibel­e modus starten.

Dat kun je afdwingen met een simpele truc als je een usb-stick gebruikt als installati­emedium. Geef in de rootdirect­ory daarvan de map 'efi' en het bestand 'bootmgr.efi' een willekeuri­ge andere naam. Dit legt de UEFI-bootloader lam, zodat vanaf dit medium alleen nog een start in de BIOS-modus mogelijk is.

Parallelle installati­e van Windows 7 en 10

Op de eerste harde schijf van mijn pc is Windows 7 al geruime tijd zonder problemen actief. Nu heb ik een tweede schijf ingebouwd en daarop Windows 10 geïnstalle­erd. Ook dat ging verder zonder problemen. Anders dan ik had verwacht, verschijnt bij het starten van de pc nu echter geen bootmenu, zodat ik alleen met Windows 10 kan booten, maar niet meer met Windows 7. Wat is er onderweg gebeurd?

De oorzaak daarvan zit misschien in het UEFI-BIOS. Niet elk moederbord houdt zich netjes aan de in de BIOS-set-up gespecific­eerde instelling voor de UEFI- of BIOS-bootmodus.

In dit geval was dat aanvankeli­jk wel handig. Hoewel het moederbord op de UEFI-modus was ingesteld, herkende het bij het installere­n en vervolgens bij elke start van Windows 7 dat het oude besturings­systeem alleen in de BIOS-modus kon werken, waarop het moederbord verder stiekem in de BIOS-modus startte, hoewel er iets anders was ingesteld.

Nu heb je echter geboot van het Windows-10-installati­emedium, en dat kan ook in de UEFI-modus starten. Daarom bleef het moederbord bij de start in deze modus. En omdat tijdens het installere­n van Windows 10 in de UEFI-modus ook een geldige UEFI-bootingang werd toegevoegd, vindt het BIOS bij elke start een UEFI-compatibel­e bootloader. Er is dus geen reden meer om stiekem over te schakelen naar de BIOS-modus. Dat had op zijn beurt weer invloed op de installati­e van Windows 10. Omdat Windows 7 niet kan opstarten in de toen actieve UEFImodus, vond het installati­eprogramma van Windows 10 geen ander opstartbar­e Windows-versie, en dus kon Windows 7 niet geïntegree­rd worden.

Je kunt Windows 7 nog wel starten, maar niet via de Windows-bootloader. Via het BIOS-bootmenu (BIOS Boot Select, BBS) is het gewoonlijk nog steeds beschikbaa­r. Dat roep je meestal op door te drukken op Del, F1, F2 of F12 wanneer je de pc inschakelt.

Het zou mooi zijn als je bij je BIOSinstel­lingen de BIOS-startmodus steeds automatisc­h kunt afdwingen, maar dat is een kwestie van uitprobere­n. Maar ook dan blijft het ingewikkel­d. Maak eerst een image van Windows 10. Stel vervolgens bij de BIOS-instelling­en de BIOS-startmodus in en zet daarna de image terug (gebruik als imager bijvoorbee­ld c't-WIMage, zie de link hieronder). Daarna zou de bootlader de keuze moeten geven uit beide Windows-installati­es. (mdt)

 ??  ?? Onder Windows verraadt Systeeminf­ormatie de bootmodus en of UEFI Secure Boot actief is, dus de 'Status beveiligd opstarten'.
Onder Windows verraadt Systeeminf­ormatie de bootmodus en of UEFI Secure Boot actief is, dus de 'Status beveiligd opstarten'.
 ??  ?? Onder Windows kun je UEFI-bootitems redelijk makkelijk wijzigen met EasyUEFI.
Onder Windows kun je UEFI-bootitems redelijk makkelijk wijzigen met EasyUEFI.
 ??  ?? In deze BIOS-set-up van een moederbord van MSI kun je het booten in de BIOSmodus activeren via 'Legacy+UEFI'.
In deze BIOS-set-up van een moederbord van MSI kun je het booten in de BIOSmodus activeren via 'Legacy+UEFI'.
 ??  ?? Als je Secure Boot wilt inschakele­n, moet je bij de BIOS-instelling­en van veel UEFI-BIOSset-ups eerst uitdrukkel­ijk de 'Platform Key' van de fabrikant laden.
Als je Secure Boot wilt inschakele­n, moet je bij de BIOS-instelling­en van veel UEFI-BIOSset-ups eerst uitdrukkel­ijk de 'Platform Key' van de fabrikant laden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands