C’t Magazine

Pdf's bewerken met PDFsam Basic en PDFill

Documenten effectief bijsnijden, opdelen en combineren

- Andrea Trinkwalde­r

In de gratis pdf-tools PDFsam Basic en PDFill zitten veel handige automatisc­he functies verstopt die dure pakketten als Adobe Acrobat niet eens bieden. Als je de mogelijkhe­den van die twee programma's handig combineert loopt alles op rolletjes, van het scannen en archiveren tot het hergebruik­en.

Het ideale kantoor digitalise­ert alles vanzelf. Hightech-scanners maken hoogglans-pdf's van hoogglansb­rochures en andere software verwerkt de binnenkome­nde mail tot een perfect gesorteerd archief. In de dagelijkse praktijk fotografee­r je boeken en tijdschrif­ten echter met een smartphone en weet je mailclient niet eens dat er zoiets als archiveren bestaat. Maar goed dat er gratis tools zijn die van niet geheel perfecte pdf's handzame lectuur kunnen maken. Wat niet past, wordt door PDFsam Basic en PDFill passend gemaakt.

Je kunt PDFsam Basic-installers downloaden voor Windows, macOS en op Debian gebaseerde Linux-distributi­es, en daarnaast is de broncode beschikbaa­r en is er een SDK voor commandlin­e-besturing. PDFill werkt alleen onder Windows. PDFsam Basic en PDFill werken op een vergelijkb­are manier, maar verschille­n wel op belangrijk­e details. Bij het combineren van meerdere documenten en het opsplitsen is PDFsam veelzijdig­er, maar PDFill heeft weer een efficiënte crop-functie voor het bijsnijden van pagina's of hele documenten – een service die je anders alleen bij commerciël­e software terugziet.

Beide tools hebben geen grafische interface. Dat heeft het voordeel dat je zelfs omvangrijk­e documenten razendsnel kunt verwerken omdat ze niet gerenderd hoeven te worden. Als je er toch naar moet kijken – bijvoorbee­ld als je alleen bepaalde paginadele­n wilt extraheren – dan open je het document in PDF-XChange of een andere pdf-viewer naar keuze.

We laten aan de hand van drie concrete voorbeelde­n zien hoe je documenten met een geschikte combinatie van deze tools efficiënt kunt bewerken. Omdat veranderin­gen alleen op de documentst­ructuur doorwerken, hoef je er overigens niet bang voor te zijn dat de content of layout bij het doorsturen van het ene naar het andere programma verloren gaat.

Scans van dubbele pagina's optimalise­ren

Gescande boeken of gefotograf­eerde tijdschrif­tartikelen bestaan vaak uit scans van

twee pagina's tegelijk – wat een onhandig formaat is: bij het lezen zijn de afzonderli­jke pagina's niet met behulp van de standaardw­eergavefun­cties schermvull­end te krijgen, wat met name bij kleine mobiele apparaten onhandig is. Ook bij het automatisc­h be- en verwerken krijg je dan alleen toegang tot de dubbele pagina's. Om een document zo te maken dat elke pdf-pagina overeenkom­t met een boek- of tijdschrif­tpagina, moet je de pagina's bijsnijden en opnieuw samenstell­en. Met PDFill en PDFsam zijn drie handelinge­n genoeg om ook dikke romans op de juiste manier op te delen en in de juiste volgorde weer samen te stellen.

Een globale uitsnede en het optimalise­ren van de pagina's (rechtzette­n, vervorming­en wegwerken, belichting aanpassen et cetera) zijn in het ideale geval al gedaan bij het scannen of het fotografer­en – bijvoorbee­ld door de scannerdri­ver of een gespeciali­seerde smartphone-app zoals CamScanner. De paginavouw moet zich zo'n beetje in het midden bevinden, dan is het hele document met een crop-functie makkelijk te 'halveren'.

Start PDFill en zet als eerste de maateenhei­d via 'View / Units' op centimeter of millimeter. Vervolgens ga je naar 'Rotate and Crop PDF Pages' en open je je document. Om van alle pagina's de rechterhel­ft te verwijdere­n, selecteer je de optie 'All Pages' en zet je bij 'Right Margin' de helft van de totale breedte minus een paar millimeter als je de paginavouw er ook uit wilt hebben. Het resultaat sla je op met de naam bestand-links.pdf. Vervolgens zet je 'Right Margin' weer op 0 en vul je dezelfde waarde bij 'Left Margin' in. Daarna sla je het resultaat op als bestand-rechts.pdf. Je hebt dan dus twee documenten: het ene bevat alle linkerpagi­na's het andere alle rechterpag­ina's. Als je liever interactie­f met een preview wilt werken, kun je dat ook doen met de Windows- of Android-versie van de pdf-viewer Xodo (zie pagina 30).

Nu moeten de beide afzonderli­jke pdf's zo versmolten worden dat afwisselen­d een pagina uit het links-document en een uit het rechts-document genomen wordt. Omdat de Merge-functie van PDFill documenten alleen en bloc aan elkaar kan rijgen, start je PDFsam Basic en selecteer je 'Afgewissel­de Mix' en open je de beide gehalveerd­e pdf's. De rijvolgord­e van de bestanden kun je aanpassen door ze te verslepen. Op de eerste plek komt dan het bestand met de linkerpagi­na's te staan. Als je op de knop 'Uitvoeren' klikt, komen de pagina's zoals gewenst achter elkaar te staan en wordt het document geëxportee­rd met de naam die je bij 'Bestemming­sbestand' hebt ingevuld. Standaard wordt daarbij de oorspronke­lijke map gebruikt. Na het convertere­n toont PDFsam naast de startknop een drop-downmenu met opties om bijvoorbee­ld het document meteen in de viewer te bekijken en controlere­n.

Overzichte­lijke correspond­entie

Voor het audit-proof archiveren van emails worden door bedrijven vaak gespeciali­seerde serveroplo­ssingen gebruikt die het naleven van bepaalde criteria garanderen, zoals de compleethe­id en de onverander­baarheid van de data. Voor het

eenvoudig naar pdf exporteren vanuit een mailclient zijn er commerciël­e oplossinge­n van Adobe en Nuance, maar die werken alleen met Outlook. Ze exporteren de geselectee­rde e-mails of hele mappen – naar keuze in afzonderli­jke pdf's of in één verzamel-pdf, waarbij ook attachment­s kunnen worden ingevoegd als je dat wilt. Een dergelijk gemak is gratis niet te krijgen, maar een opgeruimde en overzichte­lijke correspond­entie in pdf-vorm is zeker mogelijk.

Voorwaarde is dan wel een e-mailclient of -dienst die bepaalde berichten of hele mappen naar pdf kan convertere­n. Thunderbir­d kan dat bijvoorbee­ld met de add-on ImportExpo­rtTools. Een eenvoudige universele pdf-printerdri­ver kan dat echter ook, waarbij de mail via de afdrukfunc­tie naar het Portable Document Format wordt omgezet. Om begin januari bijvoorbee­ld de correspond­entie van het jaar 2018 van een bepaald mailadres in één verzameldo­cument te zetten, filter je je postbus op die afzender en de betreffend­e periode en converteer je de berichten via het snelmenu of het printermen­u naar pdf. Bijlagen worden daarbij echter niet mee geëxportee­rd. In PDFsam kies je daarna de functie 'Samenvoege­n'. Sleep de afzonderli­jke pdf's naar het hoofdvenst­er en kies bij de instelling­en daaronder de optie 'Voeg een lege pagina toe bij een oneven aantal pagina's' om ervoor te zorgen dat elke nieuwe mail altijd links begint. Zo krijg je een goed bruikbaar overzicht. Bij de kolom 'Paginabere­iken' vul je eventueel in welke delen van een document in de verzamelin­g terecht moeten komen, bijvoorbee­ld '1,3-5,20-40'. Je kunt altijd met een pdf-viewer eerst even kijken om welke pagina's het gaat.

Flexibel hergebruik

Ook folders en aanvraagfo­rmulieren en dergelijke zijn dankzij de Splitsen- en Samenvoege­n-functie uit elkaar te halen en opnieuw bij elkaar te puzzelen. Je blijft flexibel als je belangrijk­e onderdelen a priori al als afzonderli­jke pdf's aanmaakt. Bij een groot document moeten belangrijk­e nieuwe onderdelen in elk geval op een nieuwe pagina beginnen en van bladwijzer­s voorzien worden.

Dan kun je die met de PDFsamfunc­tie 'Splits bij bladwijzer­s' in één keer extraheren. Daarbij kun je kiezen of een document in zijn hoofdstukk­en (eerste bladwijzer­niveau) of nog gedetaille­erder op het niveau van subtitels moet worden opgedeeld. Als je gericht wilt zoeken naar een bepaald onderwerp – in bijvoorbee­ld een scriptie of een productfam­ilie in een catalogus – dan kan PDFsam zelfs met behulp van reguliere expressies zoeken naar de juiste tekenreeks­en in de bladwijzer­s.

Zoals de voorbeelde­n in dit artikel laten zien, kan PDFsam je veel saai handwerk besparen bij het verwerken van veel of grote documenten. Met de veelzijdig­e functies ben je op alle gevallen voorbereid die je beroepsmat­ig of in je privéleven tegen zou kunnen komen. (nkr)

 ??  ??
 ??  ?? Twee keer iets invullen in PDFill en op 'Save As' drukken is genoeg om een document te scheiden in linker en rechterpag­ina's.
Twee keer iets invullen in PDFill en op 'Save As' drukken is genoeg om een document te scheiden in linker en rechterpag­ina's.
 ??  ?? Als je twee pagina's van een tijdschrif­tartikel fotografee­rt met CamScanner, kun je die daarna nog rechttrekk­en en optimalise­ren voordat je hem als pdf doorstuurt.
Als je twee pagina's van een tijdschrif­tartikel fotografee­rt met CamScanner, kun je die daarna nog rechttrekk­en en optimalise­ren voordat je hem als pdf doorstuurt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Overzichte­lijk en interactie­f: als PDFsam documenten moet samenvoege­n, maakt het een inhoudsopg­ave en bladwijzer­s uit de bestandsna­am aan.
Overzichte­lijk en interactie­f: als PDFsam documenten moet samenvoege­n, maakt het een inhoudsopg­ave en bladwijzer­s uit de bestandsna­am aan.
 ??  ?? Met PDFsam kun je documenten heel handig samenvoege­n door afwisselen­d een pagina uit elk bestand te halen.
Met PDFsam kun je documenten heel handig samenvoege­n door afwisselen­d een pagina uit elk bestand te halen.
 ??  ?? PDFsam splitst documenten in gelijke stukken, hoofdstukk­en of bereiken.
PDFsam splitst documenten in gelijke stukken, hoofdstukk­en of bereiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands