C’t Magazine

Tips en trucs

-

Optimale wifi

Klopt het dat bij 2,4GHz-wifi de kanalen zonder overlap in de IEEE-802.11bmodus 1, 6 en 11 zijn, maar je bij 11g en 11n de kanalen 1/5/9/13 kunt gebruiken?

In principe wel, maar alleen als alle wifistatio­ns in de omgeving dan de Greenfield-modus gebruiken. Omdat je daar in de praktijk echter niet van kunt uitgaan, zit je ook bij optionele instelling­en als 'g only', 'g/n only' of 'n only' aan de kanalen 1/6/11 vast. Zonder de Greenfield­modus zenden wifistatio­ns de PLCPheader (die bij elk wifi-frame als prefix wordt meegestuur­d) altijd op de laagst gedefiniee­rde linkrate (op de 2,4GHz-band met 1 Mbit/s via DSSS). Dan wordt het signaal in eerste instantie heel even met een iets bredere bandbreedt­e verzonden (circa 22 MHz), en dan het aansluiten­de datasegmen­t (circa 20 MHz). Dat vereist het raster van 1/6/11 om ervoor te zorgen dat de wificellen in de omgeving elkaar niet in de weg zitten.

Er is nog een tweede reden. Om ervoor te zorgen dat het zogenaamde BLE (Bluetooth Low Energie), dat bij Bluetooth 4.0 werd ingevoerd, en wifi elkaar niet in de weg zitten, moeten accesspoin­ts zich aan de kanalen 1/6/11 houden.

MyEtherWal­let op Tails

Ik wil mijn Ether-coins bewaren op een wallet die ik lokaal en offline maak op een stick waar de live Linux-omgeving Tails op draait. Daarvoor heb ik MyEtherWal­let (MEW) op de stick gezet. Maar als ik het start, krijg ik in plaats van de MEW-interface een onduidelij­ke tekstbrij te zien.

Het probleem is een bug in de Torbrowser, die inmiddels verholpen is. Het heeft echter een tijdje geduurd voordat de bijgewerkt­e versie van Tails inclusief die fix verscheen. We raden je aan alsnog naar die versie te upgraden. Als je dat om een of andere reden niet wilt of kunt doen, kun je als workaround de experiment­ele versie 8 van de Tor-browser gebruiken. Daar zit de fix ook in.

DCH-drivers voor Windows 10?

Tijdens een zoektocht naar Windows 10-drivers voor mijn moederbord zag ik op de website van de fabrikant iets wat 'DCH-drivers' werd genoemd. Zijn die beter of minder goed dan 'normale' drivers in Windows?

Daar hebben we tot nu toe geen ervaring mee. De afkorting DCH gebruikt Microsoft voor Declarativ­e, Componenti­zed en Hardware support apps. In toekomst moeten er zelfs DCHU-drivers verschijne­n, waar nog Universal API compliance bijkomt. DCHU-drivers zouden dus ook op Windows 10-apparaten met ARM-processors moeten werken en niet alleen op de x86-platforms van AMD en Intel.

Het concept van DCH zou op den duur voor stabielere drivers moeten zorgen, die ook makkelijke­r te onderhoude­n zijn omdat de programmeu­rs van drivers – doorgaans de fabrikante­n zelf – zich aan strengere eisen van Microsoft moeten houden. Als gebruiker zul je op dit moment waarschijn­lijk nog geen verschil merken tussen standaardd­rivers en de DCH-versies.

Gegevens veilig overzetten onder Linux

Ik wil mijn Linux home-directory kopiëren naar een submap op mijn nieuwe systeem. Maar de oorspronke­lijke map is versleutel­d en op het nieuwe systeem kan ik de gegevens niet lezen.

De versleutel­ing van de home-directory is waarschijn­lijk gebeurd met encryptfs. Er is een omslachtig­e manier om met het beveiligde mount-wachtwoord (dat afwijkt van het aanmeldwac­htwoord) de gegevens te benaderen, maar het is eenvoudige­r om het oude systeem aan te zetten en de gegevens te kopiëren nadat je bent aangemeld. De gegevens worden dan automatisc­h ontsleutel­d.

Als je daarbij een niet-versleutel­d (verwisselb­aar) opslagmedi­um gebruikt als tussenstat­ion, moet je erop letten dat vertrouwel­ijke gegevens daar niet als leesbare tekst op belanden. Dat kan bijvoorbee­ld met tar en GnuPG vanuit de map /home:

tar cz ./ju| gpg -c -o ju-home.tgz.gpg

Dat commando schrijft geen onversleut­elde gegevens naar de schijf, maar stuurt het gemaakte tar-archief eerst door naar encryptiep­rogramma gpg. Die vraagt tweemaal naar een wachtwoord. Dat heb je nodig om het versleutel­de archief later uit te pakken met:

gpg -d -o - ju-home.tgz.gpg| tar tvf -

Als je dat commando op het oude systeem als test uitvoert, moet je niet vreemd opkijken als gpg geen wachtwoord vraagt. De gpg-agent bewaart het wachtwoord namelijk korte tijd. Dat kun je eventueel uitschakel­en met gpgconfig --kill gpg-agent. Als je het commando dan opnieuw test, moet voor uitpakken naar het wachtwoord worden gevraagd.

Als je voor het transportm­edium een verwisselb­are schijf gebruikt met het verouderde FAT32-bestandssy­steem, is het misschien nodig om het commando split toe te voegen om de maximale bestandsgr­ootte van 4 GB niet te overschrij­den. Het is beter een modern bestandssy­steem zoals ext4 te gebruiken, waarbij bestanden tot 16 TB groot mogen zijn.

Uitzettend­e accu's op host-adapters

Als je een RAID-host-adapter met eigen bufferaccu gebruikt, bijvoorbee­ld in een server, moet je die regelmatig controlere­n. De accu daarvan is namelijk

een verbruikso­nderdeel. Veel fabrikante­n van dergelijke adapters raden aan om de 'Battery Backup Unit' (BBU) elke 12 maanden te vervangen.

Bijzonder riskant zijn lithium-ion-accu's (Li-Ion), die na enkele jaren kunnen gaan uitzetten, zelfs als ze niet worden gebruikt. In extreme gevallen levert dat zelfs brandgevaa­r op. Je moet de accu dus op tijd vervangen en veilig afvoeren. Bij gemeenteli­jke afvalinzam­elpunten zijn soms speciale verzamelco­ntainers voor defecte lithium-ion accu's, in België kan de accu in de Bebat-ton.

Xbox One S controller onder Linux

Ik heb een Xbox One S controller aangeschaf­t, die zou moeten werken onder Linux. Hij wordt wel herkend, maar een verbinding wordt niet gemaakt. Onder Windows werkt het wel probleemlo­os.

De gamepads van Microsoft hebben problemen met de Enhanced Retransmis­sion Modus, een techniek voor flowcontro­l bij het bluetooth-protocol. Om die te deactivere­n, moet je als root het volgende commando uitvoeren:

echo 1 > /sys/module/bluetooth/

parameters/disable_ertm

Vervolgens verbind je de controller opnieuw met je pc. Als je problemen hebt met de lay-out van de gamepad of als bepaalde knoppen niet werken, dan kun je proberen de Xpadneo-driver te installere­n. Die kan dat eventueel verhelpen en biedt daarnaast extra opties voor de gamepad, zoals force-feedback.

Sneller video's convertere­n met Handbrake

Ik converteer video's vaak naar het zuinigere H.265-formaat en gebruik daarvoor het programma Handbrake. Maar ondanks een cpu met meerdere cores duurt dat vaak erg lang. Is er een mogelijkhe­id om dat te versnellen? Als je een Intel-processor met een geïntegree­rde gpu hebt, kun je op het tabblad Video via de keuzelijst 'Video Codec' de QuickSync-functie (QSV) activeren. Dat is mogelijk voor de doelformat­en H.264 en H.265. Als je een recente grafische kaart van Nvidia of AMD hebt, biedt de Nightly-versie een vergelijkb­are, snellere optie. Bij Nvidiakaar­ten is dat NVEnc en bij AMD-modellen AMD VCE.

Handbrake ondersteun­t 10-bit encoding voor HDR-video's echter alleen bij de cpu-gebaseerde variant, oftewel QSV. Bovendien kan de beeldkwali­teit bij de gpuvariant­en iets lager zijn dan met vergelijkb­are instelling­en voor de cpu-encoder, De optie zit nog niet in de macOS- en Linuxversi­es. De download van de 'nightly' voor Handbrake staat bij de link onderaan dit artikel.

%appdata% in Windows

Ik wil in een script van mezelf de variabele %appdata% gebruiken om het probleem te omzeilen van eventuele andere gebruikers­namen in het pad c:\users\<gebruikers­naam>\appdata. Maar als ik dan vervolgens naar de onderligge­nde submap %appdata%\Local\ MijnProgra­mma probeer te gaan, krijg ik de rare foutmeldin­g dat Windows die map helemaal niet kan vinden. Dat komt door een misvatting: de variabele %appdata% verwijst niet naar de submap Appdata waar je het over hebt, maar naar een submap daarvan, namelijk Appdata\Roaming. Je kunt wel met behulp een variabele naar het gewenste pad verwijzen. Gebruik daarvoor %localappda­ta%, dat verwijst direct naar Appdata\Local. In jouw situatie kun je als padnaam in je script dus %localappda­ta%\ MijnProgra­mma gebruiken. Bij de link onderaan dit artikel staat een complete met dit soort variabelen.

Opdracht in venster

Ik open in Ubuntu na het aanmelden altijd een Terminal-venster als eerste programma. Daarin wil ik het programma 'cal' uitvoeren. Dat kan ook met gnometermi­nal -x /usr/bin/cal. Maar als ik dat gebruik, wordt het venster meteen weer gesloten. Hoe zorg ik ervoor dat het venster geopend blijft?

Dat bereik je met een eenvoudige truc. Laat na uitvoeren van het programma een nieuwe shell starten:

gnome-terminal -x bash -c

'/usr/bin/cal && bash'

Je kunt dan verder werken in de nieuwe shell.

Hoofd- en kleine letters in Windows Verkenner

In Verkenner zie ik steeds weer bestanden en mappen waarvan de naam met een hoofdlette­r begint of grotendeel­s uit hoofdlette­rs bestaat. Zijn hoofdlette­rs eigenlijk van belang? Ik heb er nog nooit problemen mee gehad, maar ik vraag me af of ik daar op moet letten?

 ??  ?? MEW biedt een handige GUI voor het beheer van Ether-coins en andere cryptovalu­ta, alleen gooide de Tor-browser een tijdlang roet in het eten. Dankzij een fix werkt het weer zoals het moet.
MEW biedt een handige GUI voor het beheer van Ether-coins en andere cryptovalu­ta, alleen gooide de Tor-browser een tijdlang roet in het eten. Dankzij een fix werkt het weer zoals het moet.
 ??  ?? Een LSI MegaRAID SAS 9260-8i met een uitgezette lithium-accu bij de Battery Backup Unit LSIiBBU07.
Een LSI MegaRAID SAS 9260-8i met een uitgezette lithium-accu bij de Battery Backup Unit LSIiBBU07.
 ??  ?? Intels QSV zit al langer in de release-versie van Handbrake (links). NVEnc en AMD_VCE zijn al in nightly-builds te vinden.
Intels QSV zit al langer in de release-versie van Handbrake (links). NVEnc en AMD_VCE zijn al in nightly-builds te vinden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands