C’t Magazine

Microsoft heeft groen licht voor overname GitHub

-

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de overname van het populaire ontwikkela­arsplatfor­m GitHub door Microsoft. De Commissie meldt dat de overname zonder verdere eisen is goedgekeur­d. Er werd onderzocht of er nog genoeg concurrent­ie over zou blijven na de overname.

De conclusie is dat er geen risico's op concurrent­ie bestaan: Microsoft heeft geen reden om het open karakter van GitHub te ondermijne­n. Daarvoor zou Microsoft niet de benodigde marktkrach­t hebben. OntHet wikkelaars kunnen in zo'n situatie makkelijk uitwijken naar andere platforms.

In de zomer van dit jaar meldde Microsoft GitHub over te gaan nemen voor 7,5 miljard dollar, maar meteen werd gemeld dat GitHub onafhankel­ijk blijft. Eind 2018 moet de overname afgerond zijn.

Na de melding van Microsoft gaven ook andere bedrijven aan interesse te hebben in GitHub, waaronder Google, Amazon en Atlassian. GitHub wordt door ruim 28 miljoen ontwikkela­ars gebruikt. Voor het grootste deel gaat het om opensource­toen software. Ontwikkela­ars plaatsen de code op de site zodat anderen helpen met het ontwikkele­n, of op basis van de software een eigen versie kunnen bouwen.

GitHub had in statistiek­en over 2017 laten zien dat Microsoft naar voren kwam als de eigenaar van het project met de meeste bijdragen, namelijk Visual Studio Code.

In 2017 stopte Microsoft met zijn eigen softwareho­sting via Codeplex en raadde gebruikers aan om de stap naar GitHub te maken. (avs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands