C’t Magazine

Van notch naar slider

-

Vroeger waren er de zogeheten slidertele­foons waarbij je het schermgede­elte omhoog kon schuiven, waardoor een toetsenblo­k toegankeli­jk werd. Toen iedereen overstapte op touchscree­ns met virtuele toetsenbor­den, was BlackBerry een van de weinige bedrijven die nog slider-telefoons maakte. De huidige trend van randloze smartphone­s heeft gezorgd voor een comeback in de Mi Mix 3 van Xiaomi.

Om een notch in het scherm voor de frontcamer­a of andere sensors te vermijden, gebruikt de Mi Mix 3 een moderne variant op de slider. De frontcamer­a met flitser en dergelijke zitten op een slidermech­anisme achter het scherm. Gebruik je de frontcamer­a niet, dan kijk je tegen een 6,39"-amoledsche­rm aan met een resolutie van 1080 × 2340 pixels. Ontgrendel­en van het toestel kan met de vingerafdr­ukscanner op de achterkant, of je schuift de frontcamer­a even omhoog voor de gezichtshe­rkenning. Volgens Xiaomi heeft het magnetisch­e schuifmech­anisme een levensduur van 300.000 cycli. Bij het uitschuive­n

kun je de camera-app automatisc­h laten openen of een inkomend telefoonge­sprek aannemen. Je kunt er ook een menu met favoriete apps mee openen. Bij het openen en sluiten van de slider zijn geluidseff­ecten te horen, die je zelf kunt aanpassen. De bijgelever­de case biedt ruimte voor het schuifmech­anisme.

Qua specificat­ies doet het toestel mee aan de top: een Snapdragon 845 met 6, 8 of 10 GB RAM, 128 of 256 GB flashgeheu­gen, een dubbele 12-megapixelc­amera achterop en een dubbele frontcamer­a met 24 en 2 megapixels. De tweede frontcamer­a zorgt ervoor dat bokeh-effecten mogelijk zijn, ook bij videobelle­n. Een koptelefoo­naansluiti­ng ontbreekt. Opladen gaat via USB-C. Draadloos opladen wordt ondersteun­d. De dikte van het toestel valt met 8,5 mm nog mee, maar met zijn buitenmate­n van 158 × 75 mm en gewicht van maar liefst 218 gram is het een flink apparaat.

In China zal de goedkoopst­e versie met 6 GB/128 GB circa 420 euro kosten. Het toestel komt ook naar Europa, maar waar en voor welke prijs is nog niet bekend. Xiaomi heeft bovendien aangegeven met een speciale 5G-variant van de Mi Mix 3 naar Europa te komen, maar daar heb je voorlopig nog niets aan.

 ??  ?? De frontecame­r van de Xiaomi Mi Mix 3 zit achter een slider.
De frontecame­r van de Xiaomi Mi Mix 3 zit achter een slider.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands