C’t Magazine

Kleine krachtpats­er

-

Na lang wachten heeft Apple eindelijk een nieuwe Mac mini uitgebrach­t. De vorige versie dateert uit 2014. Het nieuwe model lijkt aan de buitenkant veel op de oude, maar van binnen is de mini-pc flink vernieuwd. Zo is de koeling verbeterd en is volgens Apple de airflow verdubbeld.

Een voordeel ten opzichte van het 2014-model is dat de geheugenmo­dules niet vastgesold­eerd zijn. Net als bij de versie daarvoor heeft het 2018-model maximaal

twee SO-DIMM-geheugenmo­dules, die je zelf kunt vervangen. Het gaat daarbij dan om 2666 MHz DDR4 SO-DIMMmodule­s. De maximale geheugengr­ootte is 64 GB.

Er zijn verschille­nde configurat­ies verkrijgba­ar. Qua processor kun je kiezen tussen een Core i3, Core i5 of Core i7 van de achtste generatie (Coffee Lake) met vier of zes cores. Net als andere recente Appleappar­aten is de mini uitgerust met Apples T2-chip voor onder meer encryptie van de ssd. Alle modellen zijn uitgerust met een ssd (PCIe), die niet zelf te vervangen is. Op de Nederlands­e Apple-website kun je kiezen uit capaciteit­en van 128 GB tot 2 TB.

In tegenstell­ing tot Apples notebooks beschikt de mini over een groot aantal poorten. Om te beginnen zitten er aan de achterkant vier Thunderbol­t 3-poorten met een USB-C-connector. Verder

zijn er een HDMI-aansluitin­g, twee USBA-poorten, een RJ45-ethernetpo­ort en een hoofdtelef­oonaanslui­ting. Standaard is heeft de Mac mini gigabit-ethernet, maar tegen een meerprijs van 120 euro is 10-gigabit-ethernet mogelijk.

Het slechte nieuws is dat de mini geen 'goedkoop' instapmode­l voor Apples desktopbes­turingssys­teem meer is. Het goedkoopst­e model met quadcore Core-i3 (3,6 GHz), 8 GB werkgeheug­en, 128GB-ssd en gigabit-ethernet kost bij Apple 899 euro. Met die vanaf-prijzen is het apparaat erg prijzig om hem zoals het oude model als mediastrea­mer of HTPC in te zetten. Qua performanc­e is de mini echt een volwaardig­e pc. De duurste configurat­ie kost dan ook bijna 5000 euro. De mini heeft trouwens ook een nieuwe, donkergrij­ze kleur gekregen, die lijkt op die van de iMac Pro.

 ??  ?? De geheugenmo­dules van de nieuwe Mac mini kun je zelf upgraden tot maximaal 64 GB.
De geheugenmo­dules van de nieuwe Mac mini kun je zelf upgraden tot maximaal 64 GB.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands