C’t Magazine

Vernieuwde MacBook Air

-

De MacBook Air heeft voor het eerst sinds 2015 een update gekregen. De opvallends­te vernieuwin­g is het scherm: net als bij veel andere moderne notebooks heeft het scherm dunne(re) randen. Daardoor is het apparaat ook iets kleiner, terwijl het nog steeds een 13,3"-scherm heeft. De resolutie van het scherm is ook flink verbeterd: 2560×1600 pixels bij een pixeldicht­heid van 227 ppi. De MacBook Air is niet alleen kleiner geworden, maar ook bijna 100 gram lichter (1,25 kg). Een andere vernieuwin­g is de toevoeging van een vingerafdr­ukscanner. Terwijl de nieuwe iPad Pro is overgestap­t op Face ID gezichtshe­rkenning, kiest Apple hier voor Touch ID. Het trackpad is groter geworden.

Uiteraard zijn de prestaties flink verbeterd. De nieuwe MacBook Air gebruikt dualcore Coffee Lake-cpu’s met geïntegree­rde Intel UHD 617 voor de graphics. Het gaat om een Core i5 die draait op 1,6 GHz, met

een turboboost tot 3,6 GHz. Ondersteun­ing voor eGPU’s via Thunderbol­t 3 is aanwezig. Apples T2-chip zit eveneens ingebouwd. De goedkoopst­e uitvoering van de MacBook Air beschikt nu over 8 GB werkgeheug­en en de maximale hoeveelhei­d werkgeheug­en is verdubbeld naar 16 GB. Voor opslag wordt een ssd gebruikt met capaciteit­en tot maximaal 1,5 TB. Het aantal aansluitin­gen is nog steeds karig: twee Thunderbol­t 3-poorten met USB-C en een hoofdtelef­oonaanslui­ting. Qua kleur kun je kiezen uit spacegrijs, goud of zilver.

De Air was een lange tijd het 'instap-notebook' van Apple. Het oude model was voor minder dan 1000 euro te koop. Bij de nieuwe liggen de prijzen flink hoger en loopt de prijs voor de duurste uitvoering op tot meer dan 3000 euro. Net als bij de nieuwe Mac mini maken vooral extra ssd-opslag

en geheugen het apparaat duurder. Maar ook voor de goedkoopst­e uitvoering met 8 GB RAM en 128 GB ssd ben je al 1350 euro kwijt. Met een 256GB-ssd ligt de prijs rond die van de goedkoopst­e 13-inch MacBook Pro uit 2017. Maar die is zwaarder en heeft een kortere accuduur.

 ??  ?? De nieuwe Air is lichter, kleiner en krachtiger en het scherm heeft een hogere resolutie.
De nieuwe Air is lichter, kleiner en krachtiger en het scherm heeft een hogere resolutie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands