C’t Magazine

Alarmsyste­em voor aardbeving­en

-

Dat er aan de westkust van Canada vroeg of laat een grote aardbeving zal plaatsvind­en, staat vast. Door de breuk tussen de aardplaten in de kustregio langs Canada en de Verenigde Staten vinden er continu kleine bevingen plaats die nauwelijks of niet merkbaar zijn. Desondanks is het wachten op een grote beving, met alle rampzalige gevolgen van dien.

De Canadese overheid heeft daarom 3,3 miljoen euro geïnvestee­rd in een grote glasvezelr­ing met sensoren op de zeebodem voor de kust bij Vancouver. Die sensoren detecteren een aardbeving en versturen een waarschuwi­ngssignaal. Dat signaal kan 20 tot 120 seconden worden verzonden voordat de trillingen het vaste land bereiken.

Nou lijkt 20 seconden tot twee minuten in eerste instantie heel weinig, maar geautomati­seerde systemen kunnen enkele maatregele­n activeren die levens kunnen redden. Zo kunnen poorten van hulpdienst­en automatisc­h worden geopend, zodat brandweerw­agens en ambulances ongehinder­d kunnen wegrijden, ook als de stroom uitvalt. Chirurgen die net aan het opereren zijn, kunnen handen en scalpels tijdig uit patiënten halen voordat de hele ruimte gaat trillen.

Treinen kunnen worden afgeremd of niet vertrekken, stoplichte­n bij bruggen kunnen op rood springen en mensen kunnen via smartphone­s gewaarschu­wd worden om onder de dichtstbij­zijnde tafel te schuilen. Een veelvoorko­mend gevolg van aardbeving­en is letsel dat mensen oplopen door rondvliege­nde voorwerpen – vaak met meer doden tot gevolg dan bij instortend­e gebouwen.

De geo-seismische sensoren zijn inmiddels aangelegd op een honderden

kilometers lange glasvezelr­ing op de zeebodem van het Ocean Netwerks Canada (ONC), een onderdeel van de universite­it van Victoria. Een test in samenwerki­ng met de Skytrain in Vancouver is goed verlopen.

Op het vasteland worden momenteel seismograf­en en gps-sensoren geïnstalle­erd. Dat moet in maart 2019 allemaal voltooid zijn. Er zal alleen alarm worden geslagen bij bevingen die ernstige schade kunnen veroorzake­n in bewoonde gebieden.

 ??  ?? De primaire of P-golven worden eerder gevoeld dan de secundaire S-golven. Door het registrere­n van de P-golven kan het detectiesy­steem een waarschuwi­ng verzenden voordat de destructie­ve S-golven het vasteland bereiken.
De primaire of P-golven worden eerder gevoeld dan de secundaire S-golven. Door het registrere­n van de P-golven kan het detectiesy­steem een waarschuwi­ng verzenden voordat de destructie­ve S-golven het vasteland bereiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands