C’t Magazine

Sneller dan het licht

-

De snelste manier om internet in huis te krijgen is via een glasvezelv­erbinding. Er is tenslotte niets sneller dan licht. Traditione­el wordt daarbij informatie doorgegeve­n via lichtpulse­n, maar wetenschap­pers aan de RMIT University in Australië hebben in een publicatie in Nature Communicat­ions hun onderzoek beschreven waarin ze het licht manipulere­n door het te 'verdraaien', zodat het als een soort kurkentrek­ker door de glasvezel reist.

Die manier van het draaien van licht wordt ook wel orbital angular momentum of light (OAM) genoemd. In plaats van maar één gol engte te gebruiken om informatie te versturen, kan elke gedraaide 'streng' met een andere golflengte een aparte gegevensst­room bevatten. Bovendien zijn er in theorie een oneindig aantal draaien mogelijk, wat de overdracht van een gigantisch­e hoeveelhei­d gegevens mogelijk zou kunnen maken. De apparaten die tot nu toe gebruikt werden om dit

te decoderen waren onhandig groot. De wetenschap­pers van RMIT en de universite­it van Wollongong hebben een veel kleiner apparaat weten te ontwikkele­n.

Het apparaat werkt dankzij een CMOSsensor, bekend uit digitale camera's, met daarbij een extra sensor die de verschille­nde lichtstren­gen ontrafelt. Dat gebeurt met een zogenaamde ultradunne topologisc­he nanosheet die een fractie van een millimeter dik is. Daarmee hebben de wetenschap­pers het ontvangend­e apparaat ter grootte van een tafel zodanig weten te verkleinen dat het over het uiteinde van een glasvezel past. Dat is essentieel om de techniek geschikt te maken voor praktische toepassing­en, omdat het op die manier kan worden toegepast bij bestaande infrastruc­turen. Potentieel zou dat al binnen enkele jaren kunnen resulteren in een honderdvou­dige versnellin­g van de gegevensov­erdracht of -verwerking via glasvezel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands