C’t Magazine

Systeemink­ijk

-

De kleine gratis tool gtop laat in een Terminal-venster de gedetaille­erde belasting van je hardwareco­mponenten zien als ASCIIgrafi­eken en taartdiagr­ammen.

De consoletoo­l gtop visualisee­rt de belasting van cpu, werk en swapgeheug­en in grafieken, waarvan de grootte aan het Terminalve­nster wordt aangepast. In de grootste grafiek logt de tool de belasting van de cpu gedurende de laatste seconden. Elke processork­ern krijgt daarbij een anders gekleurde lijn. De gebruikte Terminal moet daarom kleuren ondersteun­en, anders kun je niets herkennen.

Onder de processorb­elasting laten twee curves het gebruik van het werk en swapgeheug­en zien. Voor beide en voor het gebruik van de harde schijf zijn er bovendien taartdiagr­ammen beschikbaa­r. Die laten naast de procentuel­e belasting ook zien hoeveel gigabyte er totaal beschikbaa­r is en hoeveel daar op dat moment van in gebruik is.

De via het netwerk ontvangen en verstuurde data worden weergegeve­n in twee balkdiagra­mmen, waar je eigenlijk alleen maar de piekbelast­ing uit kunt identifice­ren. Daarbij noemt gtop wel de snelheden en de hoeveelhei­d data die er sinds het starten van het programma verstuurd is. Alle draaiende processen zijn te sorteren op procesID, belasting of geheugenge­bruik.

De tool gtop is met name handig voor systeembeh­eerders die met deze tool hun server via een SSHverbind­ing kunnen monitoren.

 ??  ??
 ??  ?? gtop 1.0
gtop 1.0

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands