C’t Magazine

Schijfmicr­oscoop

-

Op het eerste gezicht is de Active@ Disk Editor een hex-editor net als alle andere. Maar het grote aantal templates maken hem toch tot iets bijzonders.

Net als met veel andere hexeditors kun je met de Active@ Disk Editor bestanden en fysieke en logische datadrager­s byte voor byte grondig bekijken. Als je overschake­lt naar de editmodus, kun je de inhoud bovendien ook aanpassen.

Daarnaast kan het programma overweg met de interne datastruct­uren van de meest populaire bestandssy­stemen en partitiesc­hema's. Als je bijvoorbee­ld naar de MBR (Master Boot Record) van een fysieke schijf gaat kijken, naar de bootsector van een FAT32parti­tie of de MFT (Master File Table) van een NTFSvolume, dan krijg je de inhoud niet alleen als een hexdump voorgescho­teld. De weergave toont dan meteen ook informatie in de vorm van een tabel met de bekende elementen.

Op die manier zijn bestandssy­steemstruc­turen te achterhale­n en te bewerken zonder dat je meteen zelf allerlei referentie­materiaal hoeft op te zoeken en door te spitten of handmatig bytes moet gaan zitten tellen.

In de huidige versie heeft Active@ Disk Editor maar liefst 26 van die templates voor in totaal tien verschille­nde bestandsys­temen ter beschikkin­g. Het programma Active@ Disk Editor is dan ook een geslaagde onderzoeks­tool voor als je nieuwsgier­ig aangelegd bent. Voor kenners is het een makkelijke tool voor het diagnostic­eren en behandelen van allerlei bestandssy­steemmalai­se.

 ??  ??
 ??  ?? Active@ Disk Editor
Active@ Disk Editor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands