C’t Magazine

Typering

-

Met TrID kun je betrouwbaa­r achterhale­n wat voor type een onbekend bestand is. Daarbij wordt niet gekeken naar de naam, maar naar de inhoud.

Recoveryto­ols kunnen met een beetje geluk bestanden weer tevoorschi­jn toveren die je per ongeluk verwijderd hebt. Daarbij gaat dan wel vaak de originele bestandsna­am verloren en daarmee ook de extensie waaraan je kunt herkennen om wat voor type bestand het gaat.

In dat soort gevallen is TrID een handige tool: het programma vergelijkt de inhoud van onbekende bestanden met meer dan 10.500 sjablonen, die elk één bestandsty­pe identifice­ren. Voor de beste matches krijg je dan in procenten te zien hoe waarschijn­lijk jouw bestand van dat type is.

TrID is beschikbaa­r als een consolepro­gramma voor Windows en Linux. Daarnaast is er een versie met de naam TrIDNET, die een grafische interface heeft en daar het .NETframewo­rk voor gebruikt. De bestandsty­pedefiniti­es worden apart gedownload. Die verzamelin­g wordt namelijk continu uitgebreid en beheerd en is onafhankel­ijk van het eigenlijke programma bij te werken.

Als je TrID wilt uitbreiden met eigen bestandsty­pen, moet je daar de tool TrIDScan voor gebruiken. Die voed je met een paar bestanden van dat type en het resulteren­de sjabloonbe­stand in XMLformaat stuur je naar TrIDontwik­kelaar Marco Pontello.

www.ct.nl/softlink/1812031

 ??  ??
 ??  ?? TrID
TrID

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands