C’t Magazine

Back-up wisseltruc­s

-

Back-uppen moet ook voor minder ervaren medewerker­s handig te doen zijn. Tandberg Overland heeft daar handige behuizinge­n en verwisselb­are media voor.

Niemand wordt enthousias­t van back-uppen, maar het is een noodzakeli­jk kwaad. Bij grotere bedrijven is er weinig aan de hand. De bestanden staan ergens op een server en worden centraal veiliggest­eld. Bij kleinere bedrijven gaat het er vaak anders aan toe, denk bijvoorbee­ld aan een huisartsen­praktijk. Daar zie je dat medewerker­s aan het eind van de dag nog een kopie van de data van die dag moeten maken. Dan is het prettig dat een back-up maken erg simpel is: back-upmedium in een behui- zing schuiven, een knop induwen, even wachten en klaar.

Tandberg Overland voegt naar eigen zeggen de voordelen van het back-uppen met tape (draagbaar, makkelijk archiveren) samen met de pluspunten van hardeschij­ftechniek (hoge performanc­e, snel toegang tot data). De opslagmedi­a kunnen tegen een stootje en zijn met een schrijfbev­eiliging te beschermen. We kijken naar een inbouwfram­e met usb-aansluitin­g en eentje met SATA-interface, plus cartridges met 500 GB en 5 TB waar harde schijven in zitten. Daar zijn ook versies met ssd's en WORM-drives (Write Once, Read Many) van beschikbaa­r.

Beide systemen worden goed ondersteun­d door de RDX-software, maar alleen de SATA-versie heeft ondersteun­ing voor hardwarema­tige versleutel­ing. Media zijn alleen in hetzelfde frame uit te lezen. De 5TB-cartridge is zoals we al wel hadden verwacht sneller dan de kleinere van 500 GB. Bij het lezen en schrijven zagen we waarden van 140 MB/s voor de 5TB-versie en 120 MB/s met de 500 GB. In de praktijk zal dat echter niet echt veel uitmaken.

Met de hardware alleen ben je er echter niet. De RDX-drives worden door een hele rits softwarepa­kketten ondersteun­d, waaronder Windows Backup en Acronis. Met die tools regel je ook bootable drives om een systeem te herstellen.

Je hebt wel meerdere cartridges nodig om voldoende back-ups te kunnen maken. Dat gaat dan al met al wel in de papieren lopen, want de prijs van een 500GBcartr­idge is 100 euro en een 5TB-versie kost 525 euro. De inbouwfram­es zijn betaalbaar, maar de cartridges maken het dus prijzig. Maar het wel kan een makkelijke back-uplossing zijn voor kleine bedrijven die geen eigen IT-er in dienst hebben of als je geen vertrouwen hebt in de cloud.

 ??  ??
 ??  ?? Tandberg Overland RDX Quickstor
Tandberg Overland RDX Quickstor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands