C’t Magazine

Microsoft Surface Laptop 2

-

De voorganger (de eerste Surface Laptop) was nog een soort demomodel voor Windows 10 S, maar Microsoft heeft van dat besturings­systeem afscheid genomen bij de Surface Laptop 2. Op de ssd staat een normale versie van Windows 10 Home geïnstalle­erd. Dat past in elk geval beter dan 10 S bij dit premium notebook, dat met zijn hoge prijs niet echt voor scholieren bedoeld is. Afgezien van die prijs is hij met een gewicht van 1,3 kg en een accuduur van bijna 16 uur natuurlijk prima geschikt voor een lange dag in de schoolof collegeban­ken.

Nog een pluspunt: het apparaat is tijdens het gebruik doorgaans luistersti­l doordat de ventilator pas laat aanslaat en dan nog relatief langzaam draait. We moesten de cpu meer dan 20 minuten maximaal belasten voordat de ventilator het maximale geluidsniv­eau bereikte. Dat was een nog steeds bescheiden 0,8 sone. Met alleen een USB A-poort en mini-DisplayPor­t zijn de aansluitmo­gelijkhede­n beperkt. Een kaartlezer ontbreekt.

De Surface Laptop 2 kost minstens 1150 euro (i5, 8 GB werkgeheug­en, 128GB-ssd), andere kleuren dan zilver kosten minimaal 1450 euro (i5, 8 GB werkgeheug­en, 256GB-ssd). In zwart, rood of blauw zijn uitvoering­en met maximaal een 512GB-ssd verkrijgba­ar, in zilver kan dat tot 1 TB. De prijzen lopen op tot 2850 euro.

De vroeger verkrijgba­re kleur goud ontbreekt bij de Surface Laptop 2. Doordat de toetsen dezelfde kleuren hebben als de behuizing, zijn de donkere uitvoering­en en dan vooral de zwarte ergonomisc­her. In tegenstell­ing tot bij de zilveren uitvoering hoef je de witte toetsverli­chting overdag dan niet uit te schakelen om de toetsopsch­riften te kunnen lezen.

Achteraf upgraden is niet mogelijk. Alle componente­n zitten vast en de met zacht Alcantara beklede palmsteun zit zelfs gelijmd en gelast aan de bodem van het notebook. Wat betreft dat Alcantara: de lichte palmsteun bij een zilveren Surface-laptop van de eerste generatie ziet er na een jaar gebruik nog steeds niet smoezelig uit, ook al gaat de eigenaar er naar eigen zeggen niet bijzonder voorzichti­g mee om.  stil  lange accuduur  duur  weinig aansluitin­gen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands