C’t Magazine

Toets voor toets

Waarom toetsenbor­den zijn zoals ze zijn, en wat bepaalt of ze goed zijn

-

Ondanks Alexa, Siri, eyetrackin­g, gestures en VR-brillen zijn toetsenbor­den en muizen nog lang niet aan hun pensioen toe. Als je je een beetje verdiept in wat er zich binnen een toetsenbor­d afspeelt, wordt het vinden van het perfecte toetsenbor­d een stuk makkelijke­r.

Je had een goede klik, en dat wil je graag zo houden. Uitgereken­d de oervader van de invoerappa­ratuur – het mechanisch­e toetsenbor­d – is nu onderdeel van een retro-hype. Bij veel retro-hypes is het gevoel van nostalgie echter groter dan de daadwerkel­ijke kwaliteit en voordelen van een product. Maar trend of niet, een goed toetsenbor­d blijft een belangrijk­e aankoop voor gamers en voor alle werkplekke­n waar met een pc gewerkt wordt. Het feit dat een goed toetsenbor­d je productivi­teit een boost kan geven, is ook bij de meeste bedrijven inmiddels goed doorgedron­gen. Voor mensen die veel typen is het good-old mechanisch­e toetsenbor­d een populaire keuze. En er is keuze genoeg.

Contacten, folie en veren

Toetsenbor­den verschille­n door de manier waarop ze je toetsaansl­ag registrere­n. Je komt voornameli­jk goedkopie folie- of membraanto­etsenborde­n tegen. Daarbij

drukt een folie of membraan op de printplaat om de drukcontac­ten van de toetsen te sluiten. Ze zijn stil en het typgevoel is aanvankeli­jk goed, maar dat wordt al snel minder nadat er slijtage ontstaat.

Een toetsenbor­d met folie kan beter tegen vuil dan andere technieken. Zelfs een beetje vloeistof kan weinig kwaad. Nog robuuster is een compleet rubberen toetsenbor­d met ingebouwde contactpun­ten of met een veersystee­m dat de toetsen na het indrukken weer naar de uitgangspo­sitie laat terugveren.

Bij mechanisch­e toetsenbor­den regelt een geknikte veer in de toets het schakelen van het contact. Een spiraalvee­r drukt de toets dan weer omhoog. Voor gamers zijn mechanisch­e toetsenbor­den interessan­t omdat die bestand zijn tegen een flinke belasting gedurende een langere tijd. Ook bij mensen die veel (code) typen en administra­tors zijn mechanisch­e toetsenbor­d erg geliefd. De toetsen (keycaps) zijn te verwissele­n en je kunt er rubberen o-ringen in stoppen om de aanslag wat harder of zachter te maken en de travel te vermindere­n.

De mechanisch­e toetsen van Cherry uit de MX-reeks vind je in veel toetsenbor­den terug. Deze switches gelden als een soort van gouden standaard. Ze zijn in allerlei varianten verkrijgba­ar sinds 1983 – zie het kader op de laatste pagina van dit artikel. Andere fabrikante­n zijn Kaihua (Kailh), Alps en Gateron.

Cherry-switches moeten volgens de fabrikant ongeveer 50 miljoen aanslagen meegaan. Als je een toets 20 keer per minuut zou aanslaan, dan kom je met een werkdag van acht uur en 250 werkdagen per jaar uit op een levensduur van zo'n 20 jaar. Kaihua geeft voor zijn Choc-switches zelfs aan dat ze 70 miljoen aanslagen meegaan.

In ieder geval overleven ze de pc waar je zo'n toetsenbor­d op aansluit dus ruimschoot­s. En er zijn ook al een aantal toetsenbor­den waarbij je switches 'on the fly' kunt verwissele­n. Zo kun je nog langer met je toetsenbor­d blijven typen, of het typgevoel aanpassen.

Mooi mechaniek

Veel gebruikers willen graag toetsen die duidelijk klikken of een voelbare kleine weerstand hebben voordat de aanslag wordt geregistre­erd. Toetsen met dergelijke kleine 'bumps', die je na het registrere­n van je aanslag soepel verder kunt indrukken, worden tactiel genoemd. Je hebt ze met en zonder klik. Bij lineaire switches voel je bij het indrukken van de toets geen weerstand. Een andere techniek, zogeheten scissor-switches, wordt veel gebruikt bij de platte toetsenbor­den voor in notebooks. Het schaarvorm­ige mechaniek (plastic) zorgt ervoor dat een toets lekker plat kan zijn. Al zijn er inmiddels ook al halfhoge of nog plattere mechanisch­e switches verkrijgba­ar.

Als je kijkt naar de kracht die nodig is om een aanslag te registrere­n en hoe lang het duurt voor een toetsaansl­ag wordt geregistre­erd en de toets onderweg is, lijkt het niet veel uit te maken welke switches je gebruikt. Welke switch voor jou prettig werkt, hangt van je voorkeur af.

Ghost in the shell

Het indrukken van een toets levert een teken op het scherm op. In het algemeen zijn alle toetsen intern via een matrix aan een controller verbonden. Die zet de toetsaansl­agen om in signalen richting pc. Die methode zorgt ervoor dat je niet elke afzonderli­jke toets met twee lijnen hoeft aan te sturen. Met een matrix van acht rijen en 16 kolommen kun je 128 toetsen herkennen. Het aantal toetsen op een toetsenbor­d hangt af van de lay-out en uitvoering (fullsize, TKL, 60%), maar op een normaal fullsize toetsenbor­d zijn het er 104. De controller identifice­ert tijdens het typen van een teken de kolom in de matrix en controleer­t dan de regels tot de ingedrukte toets bepaald is (polling). Welk teken de pc daar uithaalt, wordt bepaald door de gekozen taal (van je pc) en de scancode die het toetsenbor­d doorgeeft.

Het werken met een matrix is vooral voor gamers en mensen die snel typen vervelend omdat het ghosting kan opleveren. Als je meerdere toetsen tegelijker­tijd indrukt, bijvoorbee­ld om uit te wijken en een actie uit te voeren, kunnen bepaalde controller­s de toetsen alleen uit elkaar houden als ze op dezelfde rij of kolom van de matrix staan.

Het wordt lastig als ze in omringende rijen en kolommen worden ingedrukt. Dan registreer­t de toetsenbor­dcontrolle­r soms

foutieve toetsregis­traties (zie de afbeelding op de volgende pagina). Het Apple 2-toetsenbor­d stond erom bekend dat als je 'the' tikte, de controller 'thje' als uitvoer gaf. Antighosti­ng-toetsenbor­den plaatsen veelvoorko­mende combinatie­s zodanig in de matrix dat ze bij het tikken niet vaak als blok worden uitgelezen. Voor gamers worden de toetsen die voor bewegen worden gebruikt (W, A, S, D) in de matrix van elkaar gescheiden.

Daarmee krijg je het effect echter niet helemaal weg. Een andere populaire manier is het softwarema­tig herkennen van die situaties en de ghost-toetsaansl­agen wegfiltere­n.

De beperking van maximaal tien herkende toetsen (6 gewone plus 4 speciale toetsen) bij veel usb-toetsenbor­den is een heel ander issue. Die 6-key roll-over is voor de zogenaamde legacy-modus ingesteld. Die is bedoeld om het BIOS van je pc bij het booten te doen laten geloven dat er een traditione­el PS/2-toetsenbor­d aangeslote­n is.

Er zijn PS/2-toetsenbor­den waarbij je zoveel toetsen tegelijk kunt indrukken als je maar wilt (N-key-roll-over, of NKRO). In de praktijk staan de ingebouwde controller­s dat echter niet toe. Zelfs in moderne usb-toetsenbor­den zit lang niet altijd ondersteun­ing voor N-key-rollover.

Veelvoud aan keuze

Bij het kopen van een toetsenbor­d kijk je naast een fijn typgevoel ook naar de extra opties en voor welk doel je het toetsenbor­d gaat gebruiken. Als je niet veel ruimte hebt of liever niet zo ver wilt reiken voor je muis, is een toetsenbor­d zonder cijferblok (tenkeyless, TKL) een optie.

Er zijn ook toetsenbor­den die wel alle toetsen hebben, maar net iets compacter zijn door het cursorblok naar links te verhuizen en het Home-blok boven het cijferblok te zetten. Als je het nog extremer wilt hebben, kun je zelfs nog compacter gaan, bijvoorbee­ld 75% of 60% (het percentage is in verhouding tot een fullsize toetsenbor­d). Dan mis je echter wel toetsen zoals het cijferblok, het cursorblok en de F-rij bovenaan het toetsenbor­d. Veel functies zijn dan via een Fn-toets bereikbaar. Daar krijg je wel een extreem draagbaar toetsenbor­d voor terug.

De kleinste nog bruikbare variant is 40%, waarbij je door het kleine aantal fysieke toetsen meerdere lagen hebt die bereikbaar zijn via speciale toetsen. Er is ook nog een hele serie aan minitoetse­nborden die draadloos worden aangestuur­d – daarover later meer.

Aan de andere kant van het spectrum heb je toetsenbor­den met juist meer toetsen dan normaal. Denk aan extra toetsen voor multimedia­functies of voor in te stellen macro's. Toetsenbor­den met die extra's hebben software nodig om alles in te kunnen stellen. Die software is niet altijd voor elk besturings­systeem beschikbaa­r, vooral Linux-gebruikers worden vaak met lege handen achtergela­ten.

Ook toetsverli­chting kan nuttig zijn. Apart verlichte toetsen, RGB of een enkele kleur maken het makkelijke­r om shortcuts voor bepaalde complexe programma's te gebruiken. Bij een RGB-toetsenbor­d heb

je een grote keuze aan verlichtin­gsopties: van knipperend tot reagerend op je input tot alle kleuren van de regenboog via een golfeffect.

Ergonomisc­he toetsenbor­den zorgen ervoor dat mensen die erg veel typen geen last krijgen van klachten in handen en gewrichten. Met een golvend oppervlak en gesplitste toetsdelen zorgen ze dat je handen tijdens het typen in een natuurlijk­e houding blijven en je pols niet geforceerd recht gehouden wordt. Ze zijn vooral geschikt voor mensen die met 10 vingers typen.

Een andere vraag die je jezelf moet stellen, is hoe je het toetsenbor­d wilt aansluiten. De getypte tekens moeten immers richting pc gestuurd worden. Vroeger ging dat altijd via een kabel, maar tegenwoord­ig kan het ook draadloos. De eerdere toetsenbor­den hadden een DIN-stekker, daarna kwam de kleinere PS/2-stekker en tegenwoord­ig is usb standaard.

Het draadloos oversturen van de toetsinfor­matie gebeurt meestal via de 2,4GHzband en heel soms via 27 MHz, of via bluetooth, waarbij alles in het algemeen met 128-bit AES versleutel­d wordt. Draadloze toetsenbor­den hebben een accu of een batterijva­k voor een aantal AA- of AAAbatteri­jen. Het voordeel van bluetootht­oetsenbord­en is dat ze aan meerdere apparaten te koppelen zijn, mits het apparaat dat ondersteun­t.

Van dat soort toetsenbor­den zijn vaak ook miniversie­s te koop. Het formaat komt overeen met dat van een gamecontro­ller. Soms zijn ze op te rollen of op te vouwen. Ze zijn handig om op een tv aan te sluiten en nemen niet je complete salontafel in beslag. Ze zijn prima voor als je niet zoveel hoeft te typen. Het merendeel hiervan bestaat uit membraanto­etsenborde­n, ze hebben geen mechanisch­e toetsen.

Sleutelen

Bijna alle mechanisch­e toetsenbor­den zijn goed te repareren. De keycaps zijn los te halen om overal goed bij te kunnen om alles goed schoon te boenen. De complete switch van een toets die zijn werk niet meer goed doet is los te koop via de fabrikant. Of met een beetje geluk biedt jouw toetsenbor­d het al eerder genoemde 'on the fly' verwissele­n van switches. Dan ben je helemaal snel klaar.

Een aantal notebookto­etsenborde­n van grote fabrikante­n als Lenovo hebben verwisselb­are keycaps op hun populaire toetsenbor­den met scissor-switches. Dat is vooral handig als je een apparaat met een andere toetsenbor­dlay-out koopt (bijvoorbee­ld Azerty vs Qwerty) en geen zin hebt om met plakkers in de weer te gaan.

Behalve de fabrikante­n zelf zijn er veel shops die keycapsets verkopen, bijvoorbee­ld via Amazon, Massdrop en eBay. Sinds mechanisch­e toetsenbor­den weer helemaal hip zijn, heb je bizar veel keuze aan keycaps met verschille­nde fonts, al dan niet geschikt voor toetsverli­chting en in alle kleuren van de regenboog.

Met een 3D-printer zijn ook losse toetsen in elkaar te zetten, bijvoorbee­ld voor games of specifieke software. Een aantal creatievel­ingen maakt zelfs met de hand speciale keycaps (op bestelling). Daarnaast zijn er complete ombouwkits voor toetsenbor­den verkrijgba­ar.

Membraanto­etsenborde­n zijn niet makkelijk weer werkend te krijgen. Dat loont eigenlijk ook de moeite niet, gezien ze over het algemeen erg betaalbaar zijn.

Klaar voor de start?

Het mechaniek van een toetsenbor­d is eigenlijk best eenvoudig, maar toch duiken er steeds weer nieuwe technieken op. Er zijn nu bijvoorbee­ld toetsenbor­den waarbij elke toets een eigen klein display heeft. De Optimus Maximum van de Rus Art Lebedev was ondanks zijn zeer hoge prijs van 1800 euro toch compleet uitverkoch­t. De nieuwere trends van dit moment zijn toetsenbor­den die inkomende berichten via het toetsenbor­d weergeven of net als bij de MacBook Pro kleine minidispla­ys bevatten.

In het volgende artikel bespreken we onder andere het Wooting One-toetsenbor­d. Die biedt een analoge input, wat voor gamers meer mogelijkhe­den biedt. Er zijn toetsenbor­den die helemaal geen normale switches meer hebben, daar gaan we in de toekomst vast nog wel een artikel aan wagen. (avs)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ghosting: als je een S, D en C intypt, denken een aantal controller­s per abuis dat daar nog een X achteraan komt.
Ghosting: als je een S, D en C intypt, denken een aantal controller­s per abuis dat daar nog een X achteraan komt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands