C’t Magazine

Das Keyboard x50Q

-

Elke toets van de robuuste x50Q van Das heeft een afzonderli­jk aan te sturen verlichtin­g. De toetsen kunnen dan ook in verschille­nde kleuren en knipperpat­ronen oplichten. Dat is bedacht om je op een niet al te opdringeri­ge manier bepaalde meldingen te kunnen laten zien.

Op dit moment zijn er 68 IFTTTen Napier-automatise­ringsoptie­s toe te passen, die op de achtergron­d je mail, cloudstora­ge, het weer en andere in te stellen diensten in de gaten kunnen houden. Door de Open RestAPI is dat geheel naar eigen wens te configurer­en.

In de Windows-versie van de configurat­iesoftware kun je kiezen uit elf verschille­nde RGB-kleurprofi­elen. Daardoor lichten je toetsen bij het spelen van bijvorbeel­d een potje Counterstr­ike anders op dan bij het bewerken van foto's in Adobe Photoshop. Je kunt ook eigen patronen instellen. De macOS- en Linux-versies van de software bevinden zich echter nog in een bètastadiu­m en zijn daardoor niet bruikbaar.

Bij het typen was het toetsenbor­d niet al te luid (50 dB) en erg precies. De opto-mechanisch­e switches moeten volgens de specificat­ies van Das tot 100 miljoen toetsaansl­agen meegaan. Dat aantal is twee keer zo hoog als bij de switches van Cherry en zal in de praktijk neerkomen op zo'n 40 jaar. De fabrikant claimt ook dat de toetsen tot 1000 aanslagen per seconde aankunnen. We hebben wel wat redelijk snelle typisten binnen onze redactie, maar dat aantal aanslagen halen we niet, dus controlere­n wordt lastig. meldingen via toetsenbor­d robuuste toetsen onvolledig­e mac/Linux-software forse prijs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands