C’t Magazine

Matias Ergo Pro

-

De Matias Ergo pro is het enige ergonomisc­he toetsenbor­d met klassieke mechanisch­e toetsen. De aanslag voelt dan ook prettig, maar maakt wel veel lawaai. De helften verbind je met een speciale (niet standaard) kabel. Je krijgt een kabel van 20 centimeter meegelever­d, plus een die tussen de 10 en 62 centimeter uittrekbaa­r is. De rechterhel­ft heeft een usb-hub met drie aansluitin­gen (USB 2.0).

De lay-out is vrijwel geheel standaard, maar de cursortoet­sen zijn wel wat gekrompen. Ook opvallend is dat de toetsten voor Home, PageUp, PageDown en End links van de cursortoet­sen zitten. Dit design is volgens Matias bewust zo uitgevoerd, en inderdaad: je bent er zo aan gewend. Met de Fn-toets worden van de toetsen F7 tot en met F12 mediatoets­en gemaakt. Het blok links met Undo, Cut, Copy, Paste is erg handig. Rechts naast de Enter zitten geen toetsen meer, dus je muis kan dichtbij het toetsenbor­d liggen. Daardoor hoef je je ellenboog niet zo sterk naar buiten te draaien.

Dankzij drie slim verwerkte voetjes zijn de helften vooraan, aan de binnenkant­en of aan de achterkant hoger te zetten. Als je hem aan de achterkant ophoogt, dan wiebelt het toetsenbor­d een beetje. Vooraan ophogen levert een wegglijden­d toetsenbor­d op. De polssteun kun je losschroev­en, maar dan verlies je de mogelijkhe­id om het toetsenbor­d aan de voorkant op te hogen. Er is ook een versie met lineaire switches, die een lichtere aanslag hebben. Matias heeft die versie de mooie naam 'Low Force Edition' gegeven. grotendeel­s normale lay-out ijne toetsaansl­ag muis dichtbij toetsenbor­d wegglijden­de rubber voetjes

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands