C’t Magazine

Microsoft Sculpt Ergonomic

-

Microsoft heeft meerdere producten de naam Sculpt meegegeven, waaronder deze Ergonomic met een opgedeeld toetsenblo­k. De helften staan onder een vaste hoek (20 graden) van elkaar en zijn licht concaaf gebogen. De polssteun is niet afneembaar. De Sculpt heeft geen pootjes, maar er wordt een magnetisch­e wedge meegelever­d om het toetsenbor­d aan de voorkant op te hogen. Het verbinden met de pc via 2,4 GHz (mini usb-stick) verliep probleemlo­os.

De toetsenlay-out is vrijwel helemaal standaard, maar rondom de rechter Enter wijkt het wat af. De twee keer zo grote Delete-knop is makkelijke­r te raken, maar de daaronder verstopte Insert-knop lijkt een beetje verdwaald. Er is geen Fn-toets. Om de mediatoets­en te gebruiken, heb je de Fn-schuifrege­laar rechtsbove­naan nodig. Dat is erg omslachtig is. De Sculpt Ergonomic is voor 40 euro extra ook verkrijgba­ar als Desktop-set met naast het losse numerieke blok ook nog een ergonomisc­he, min of meer verticale muis. Het losse numerieke blok is erg fijn, dat leg je precies daar neer waar je wilt.

De oudere Sculpts van Microsoft die hier op de redactie nog rondslinge­ren, zijn ook na jarenlang gebruik nog in werkende staat, maar de toetsen zijn aardig afgesleten. Bij de Sculpts is wel het euvel bekend dat de toetsen ineens ophouden met werken. De toetsen zijn relatief vlak, vergelijkb­aar met een degelijk notebookto­etsenbord. Ze hebben een fijne voelbare aanslag en maken niet te veel geluid. Maar ze voelen niet zo stevig en duurzaam als mechanisch­e toetsen, en dat geldt ook voor het toetsenbor­d als geheel. los numeriek blok ijne aanslag niet zo lexibel deels onhandige lay-out

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands