C’t Magazine

Asus ROG Strix RTX 2080 OC

-

Asus heeft het koelsystee­m onder handen genomen. De drie axiale ventilator­en hebben nu een kleinere naaf, waardoor het rotoropper­vlak groter is. De uiteinden van de rotorblade­n gaan over in een ring en creëren door de grotere torsiestij­fheid meer luchtdruk – en produceren tegelijk minder geluid. De motoren zijn nu ingekapsel­d, waardoor er geen stof meer kan binnendrin­gen. Met 1420 gram is hij na zijn 1080 Ti-broertje de zwaarste kaart uit de test en de duurste RTX 2080.

Als het om geluid gaat, overtuigt de ROG Strix op alle punten. Als het schuifje op de printplaat op Q-mode (quiet) staat, staan de ventilator­en idle stil. In de P-mode (performanc­e) moet je dat met de Asus-tool activeren. In beide gevallen bleef de kaart bij een idle Windows bureaublad volledig stil. Zelfs bij een aanhoudend­e 3D-belasting kwam er maar weinig geluid vanaf (0,5 sone). De schakelaar had geen merkbare invloed op de performanc­e. Het energiever­bruik onder belasting ligt met 244 watt tussen de andere 2080-modellen en een 2080 Ti in.

Aan het eind van de 30 cm grote printplaat zitten drie vierpins aansluitin­gen om de verlichtin­g te regelen en te syncen met andere Asus-hardware zoals je moederbord of scherm. De andere twee zijn om casefans aan te sturen. Daarmee regel je bijvoorbee­ld dat de casefans alleen bij flinkere 3Dbelastin­g bijspringe­n, en zich daarna weer koest houden. snel fluisterst­il prijzig

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands