C’t Magazine

Gainward GeForce RTX 2080 Phoenix GS

-

De Phoenix van Gainward zit qua prijs in de middenmoot, maar het is de enige kaart die slechts twee PCIe-slots aan ruimte inneemt. De koeler valt aan het eind van de kaart een stuk over de printplaat heen. Op die manier drukt de laatste ventilator de warme lucht niet compleet tegen de kaart en wordt de kaart minder warm. De koelers zijn asymmetris­ch geplaatst. Tussen de twee 90mmventil­atoren zit een 75mm-variant met aan de boven- en onderkant een reepje verlichtin­g op de hoeken.

We hadden qua geluidspro­ductie hoge verwachtin­gen van de kaart, de Phoenix-modellen van het merk staan er immers om bekend erg stil te zijn. Helaas geldt dat niet bij de meest recente reeks modellen. Zodra we de kaart met Furmark op zijn staart trapten, registreer­de de microfoon tot aan 1,8 sone. Tijdens 3D-games waren de ventilator­en wat minder nadrukkeli­jk aanwezig, maar hij kan niet tippen aan de stille kaarten van Asus of zijn eigen voorganger­s.

Het probleem is al snel duidelijk: de ventilator­en draaien veel te veel rondjes. Zelfs onder aanhoudend­e belasting met Furmark kwam de gpu niet boven de 68 graden uit. Veel andere fabrikante­n richten zich op 10 graden meer als bovengrens. Met een beetje tweaken krijg je de kaart wel stiller zonder dat je hoeft te vrezen dat de gpu last krijgt van een hitteberoe­rte. snel dualslot-design behoorlijk luid onder belasting

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands