C’t Magazine

Botsproef

-

Bij de test moesten de negen dashcams al een heel zwaar parcours afleggen, maar één belangrijk­e vraag konden we niet beantwoord­en: wat gebeurt er precies op het moment dat een dashcam het hardste nodig is, namelijk voor en na een ongeval? De ADAC had voor onze Duitse partner hun LEGO-Porsche al eens netjes tegen de muur gekwakt (zie de link aan het eind van dit artikel) en ook voor een dashcamtes­t waren ze wel te vinden.

De uitgebreid­e tests in het technische centrum van de ADAC begonnen met rijtests, om te controlere­n wanneer de bewegingss­ensoren in de camera's reageerden. Dat bepaalt of een camera een uitzonderl­ijke gebeurteni­s tijdens het rijden wel als zodanig waarneemt. Alleen dan worden in het ideale geval de video's permanent en schrijfbev­eiligd opgeslagen op de geheugenka­art. De negen camera's werden op de proef gesteld bij tests met drie verschille­nde snelheden van 30 tot 100 km/u.

Ten slotte gingen we naar het crashlab van de ADAC in Landsberg. Elk van de negen dashcams is door de ADAC-ingenieurs tegen een muur gereden in het kader van een gestandaar­diseerde sleetest. De camera's werden gemonteerd op een gebogen autoraam, dat op een verrijdbaa­r onderstel stond. Dat onderstel botste vervolgens tegen de crashwand, maar werd door een hydrostati­sche rem zodanig vertraagd, dat de zwaarte van het ongeval overeenkwa­m met een Euro-NCAP frontale botsing van 64 km/u.

Die gebruikeli­jke procedure voor kinderzitj­es en ook andere accessoire­s werd niet alleen gekozen vanwege de kostenbesp­aring, maar ook vanwege de herhaalbaa­rheid en vergelijkb­aarheid. Want zelfs als in plaats van de slee negen identieke 'echte' auto's tegen de muur hadden gebotst, kunnen er kleine verschille­n in de resultaten ontstaan door kleine afwijkinge­n in de procedure. Als de bevestigin­g van de dashcam het begaf of de camera naar boven klapte, leidde dat tot een lagere beoordelin­g.

Uiteindeli­jk werd toch wel duidelijk dat de meeste dashcams bij een ernstig ongeluk eerder een veiligheid­srisico vormden door de slechte bevestigin­g dan dat ze de toedracht van het ongeval hielpen verheldere­n. Bij de botsing filmden ze uiteindeli­jk vaak de wolken of vlogen ze, zoals de Garmindash­cam, ongecontro­leerd door het voertuig (zie de video's).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands