C’t Magazine

5 instelling­stips

-

Dashcams kun je na het installere­n en het eigenlijk meteen gebruiken en verder vergeten tot ze nodig zijn. Een paar dingen moet je echter zelf doen:

Regelmatig firmware-updates uitvoeren. De test toont aan dat maar nog maar weinig fabrikante­n zorgen voor een korte opname en het wissen van overbodige bestanden. Een firmware-update kan daar alsnog voor zorgen en eventuele veiligheid­slekken dichten.

Datum en tijd instellen en af en toe controlere­n, vooral na het overschake­len van winter- naar zomertijd en omgekeerd. Dat is voor de documentat­ie van een ongeval belangrijk maar ook om bestanden snel te vinden. Tijd en datum maken bij verschille­nde camera’s deel uit van de bestandsna­am.

Hogere framesnelh­eid instellen: Met meer frames per seconde (fps) kan een ongeval mogelijk beter worden gereconstr­ueerd. Gebruik ten minste Full HD-resolutie met minimaal 30 fps, maar liever meer. En liever Full HD met 60 fps dan 4K met 30 fps.

Beeldinste­llingen afstemmen: Halogeenen ledlampen kunnen van invloed zijn op de beeldkwali­teit. Sommige camera's bieden de mogelijkhe­id om de basisinste­llingen met betrekking tot de belichting aan te passen.

Lus instellen: Controleer de opnameleng­te van de lussen en controleer of de camera overbodige opnamen direct verwijdert. Bij enkele camera’s kun je de gevoelighe­id aanpassen voor het detecteren van ongevallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands