C’t Magazine

Wat ontbreekt

-

Het is ook belangrijk om bij tests duidelijk aan te geven wat je niet getest hebt. Ik heb dus niet geprobeerd om volledige bestanden te herstellen. Bij de kleine bestanden kon ik zien dat de inhoud volledig aanwezig was, dus die had ik waarschijn­lijk zonder problemen kunnen terughalen. Ik kan niets zeggen over grotere bestanden en of en met welke waarschijn­lijkheid ze zo gereconstr­ueerd kunnen worden dat je er nog wat aan hebt.

Ook heb ik niet getest of de verschille­nde resultaten voor magnetisch­e schijven en ssd misschien komen door de verschille­n tussen Windows Vista en Windows 10. Dat zou in principe kunnen. Daar zijn echter geen aanwijzing­en voor en de resultaten kunnen heel goed liggen aan de bijzonderh­eden van de opslagmedi­a. Om dat waterdicht te krijgen, moet je de opslagmedi­a verwissele­n en de tests herhalen.

Daarnaast zijn er ontelbare tools voor het 'veilig verwijdere­n' die ik niet heb getest. Maar waarschijn­lijk kampen die allemaal met dezelfde problemen als de SysInterna­l-tool SDelete. Of ze dan wat snuggerder zijn of zich zelfs nog grotere fouten permittere­n, zou je moeten controlere­n. Aan de conclusies uit het vorige artikel over datahygiën­e verandert dat echter waarschijn­lijk niets.

Het grootste gat in de tests is het direct uitlezen van het flashgeheu­gen, met voorbijgaa­n aan de controller en de Flash Translatio­n Layer. Daarvoor ontbrak de benodigde kennis en apparatuur. Toch zou ik graag willen weten hoeveel gegevens daar in de praktijk nog te vinden zijn. En of ATA Secure Erase werkelijk doet wat het belooft. Dus als je beschikt over de technische mogelijkhe­den om dat te doen, dan hoor ik graag iets van je.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands