C’t Magazine

Wat is het UEFI-BIOS?

De knopen wegmassere­n in de opvolger van het BIOS

- Christof Windeck

Moderne pc's en notebooks met processors van AMD, Intel en Qualcomm hebben een UEFI-BIOS. In vergelijki­ng met het traditione­le BIOS is er onder de motorkap nogal wat veranderd. Op sommige plekken zijn er nog wat problemen, maar die zijn meestal nog wel op te lossen.

De meeste eigenaren van een pc of notebook gebruiken het voorgeinst­alleerde besturings­systeem en hebben weinig belangstel­ling voor de ingebouwde onderligge­nde firmware. Maar dat verandert als er reparaties, upgrades of wijziginge­n in het besturings­systeem in zicht komen. Als je Windows opnieuw installeer­t, Linux parallel installeer­t of een oude harde schijf in een moderne pc zet, maak je kennis met de bijzonderh­eden van het Basic Input/Output System (BIOS), en dat is tegenwoord­ig dan bijna altijd een UEFI-BIOS.

Ongeveer tien jaar geleden begon de pc-industrie over te stappen op BIOSversie­s op basis van de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI)-specificat­ie. Dat bracht aanzienlij­ke veranderin­gen, waarvan er twee voor de meeste problemen zorgden. Om te beginnen booten Windows en Linux in de UEFI-modus heel anders dan in de klassieke BIOS-modus. Ten tweede is de harde schijf of ssd met de systeempar­titie bij een moderne computer met voorgeïnst­alleerde Windows 10 ook anders gepartitio­neerd dan vroeger gebruikeli­jk was. In combinatie met de zeer flexibele en daarmee dus ook verwarrend­e configurat­ieopties, plus enkele lastige tekortkomi­ngen van de meeste UEFI-BIOSsen levert dat de nodige proble-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands