C’t Magazine

BIOS-taken

-

Het Basic Input/Output System (BIOS) voert op een x86-computer altijd dezelfde basistaken uit. Het initialise­ert de hardwareco­mponenten die nodig zijn om het eigenlijke besturings­systeem op te starten. Dat zijn met name de processor (CPU), het hoofdgeheu­gen (RAM), de chipset met PCIe-, SATA- en usb-controller­s en het opslagmedi­um, dus de ssd of harde schijf.

De duivel zit daarbij in de details. Om bijvoorbee­ld te achterhale­n welke geheugenmo­dules geïnstalle­erd zijn, moet het BIOS eerst de chipset zo ver starten dat de daarin ingebouwde I2C-interface actief is. Die leest vervolgens de SPD-EEPROMchip­s op de geheugenmo­dules uit die aangeven op welke frequentie en met welke latenties de modules werken. Als de pc van usb moet kunnen opstarten, moet het BIOS de usb-controller in de chipset activeren, diens stuurprogr­amma laden, usb-apparaten op de bus herkennen, opslagmedi­a identifice­ren, hun stuurprogr­amma laden, het bestandssy­steem herkennen en daar het stuurprogr­amma voor laden. Dergelijke samenhange­n en de overdaad aan functies en interfaces van moderne chipsets maken de BIOScode complex.

Een flexibele automatisc­he configurat­ie kost bovendien ook tijd. Bij nauwelijks uitbreidba­re notebooks met vastgesold­eerde componente­n (geheugen, ssd en gpu) kunnen de parameters vastgelegd worden om herkenning­sroutines uit te sparen.

De BIOS-code groeit door alle extra functies. Sommige wil je per se hebben: de keuze van het bootmedium (PCIe NVMe, SATA, RAID, usb, sd-kaart, netwerk), usbtoetsen­bordemulat­ie voor toegang tot de BIOS-instelling­en, configuree­rbare ventilator­regeling of het wachtwoord­beheer voor harde schijven. Andere extra's lijken minder noodzakeli­jk, zoals logoscherm­en, kunnen overklokke­n, aansturing van RGBledstri­ps en een BIOS-update via internet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands