C’t Magazine

Coreboot, voor speciale gevallen

-

Alternatie­ven voor het (UEFI-)BIOS zijn er in de vorm van Coreboot, LinuxBoot, Intel Slim Bootloader en Libreboot. Die zitten echter alleen in speciale systemen, bijvoorbee­ld embedded, in cloudserve­rs en in chromebook­s. BIOS-alternatie­ven verkleinen het aanvalsopp­ervlak voor malware en de waarschijn­lijkheid van bugs omdat ze alleen de allernodig­ste hardwarefu­ncties initialise­ren. Het besturings­systeem (bijna altijd Linux) moet de controle zo snel mogelijk overnemen. De theoretisc­h mogelijke combinatie van Coreboot en Windows heeft eigenlijk geen zin. Windows, stuurprogr­amma's van derden en toepassing­en slaan dermate grote bressen in de beveiligin­g, dat beveiligde firmware weinig toevoegt. Coreboot voorziet tot nu toe ook niet in functies die een BIOS-set-up voor flexibele configurat­ie vervangen, bijvoorbee­ld om een bootvolgor­de te kiezen.

Computers met Coreboot en een moderne x86-processor hebben geen volledig open firmware. Speciale binaire code blijft nodig voor functies die AMD en Intel niet publiek documenter­en. Intel biedt daarvoor het Firmware Support Package (FSP) voor ontwikkela­ars van BIOS-alternatie­ven. AMD levert de AMD Generic Encapsulat­ed Software Architectu­re (AGESA). Bovendien bevat ook de firmware van netwerkchi­ps, RAIDadapte­rs, harde schijven, ssd's, grafische kaarten en toetsenbor­den eigen code.

De FSP bevat ook de code voor Intels omstreden Management Engine (ME). Die kun je niet volledig en aantoonbaa­r uitschakel­en en veel deskundige­n beschouwen hem als een beveiligin­gsrisico.

LinuxBoot bewandelt daarbij een pragmatisc­he middenweg. Het combineert Coreboot met delen van de open UEFI-implementa­tie TianoCore EDK2 en FSP. LinuxBoot is vooral gericht op servers, bijvoorbee­ld in de context van het initiatief Open Source Firmware (OSF) van het Open Compute Project (OCP).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands