C’t Magazine

Git in het kort

-

Als je het over versiebehe­ersystemen hebt, staat Git op de polepositi­e. Er zijn weliswaar nog enkele andere systemen, maar de software waar Linus Torvalds mee is begonnen is, ook dankzij het succes van GitHub, dé standaardt­ool geworden voor ontwikkela­ars. Daarom kan het zeker geen kwaad om ten minste een paar dingen met Git te hebben gedaan. Dat is met name van belang als je met Etckeeper aan de slag wilt gaan, want zonder een basisbegri­p van Git kun je de voordelen van Etckeeper niet benutten.

Een Git-repository is een verzamelin­g van bestanden. Niet meer en niet minder. Er komt verder geen additionel­e database of daemon aan te pas. Git slaat alle beheergege­vens altijd op in de subdirecto­ry .git. Als je de directory .git verwijdert, is de map waar die in zat geen Git-repository meer.

Daarom kun je een map waar een repository in zit ook willekeuri­g zonder grote gevolgen verplaatse­n of kopiëren. De bestanden kun je ook op elk gewenst moment en waar dan ook bewerken en later synchronis­eren.

Om ervoor te zorgen dat meerdere ontwikkela­ars vanuit verschille­nde locaties de bestanden in een repository kunnen bewerken, kun je ze ook op remote servers uploaden en daar wijziginge­n naar toe uploaden (push) of downloaden (pull). Git zorgt er dan voor dat alle wijziginge­n met elkaar worden gesynchron­iseerd, waarbij eventuele conflicten voor zover mogelijk worden opgelost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands