C’t Magazine

Raspberry Pi 3A+

De Raspberry Pi 3A+ is goedkoop en zuinig

- Ingo T. Storm

De Raspberry Pi 3A+ past prima in het grote gat tussen de kleine Pi Zero en het topmodel 3B+. Hij is net zo snel als een 3B+, maar aanzienlij­k zuiniger en goedkoper. Dan moet je het net als bij de Zero wel met minder geheugen en zonder ethernet doen.

De 3A+ is bijna identiek aan zijn 10 euro meer kostende grote broer [1]. Ze rekenen allebei even snel en kunnen daarom dezelfde taken vervullen – met een paar uitzonderi­ngen. Omdat de 3A+ slechts 512 MB werkgeheug­en heeft, hoef je een gra sche desktop niet te installere­n: met een wat zwaardere website zoals YouTube en een of twee terminalse­ssies zit je dan al tegen de limiet aan. De Raspberry Pi Foundation heeft verder bespaard op de ethernetaa­nsluiting en op drie van de vier USB 2.0-poorten, waardoor hij ook niet echt als thuisserve­rtje te gebruiken is.

De meeste Raspberry Pi's vullen hun dag echter met compleet andere en meer bescheiden taken: ze sturen dingen aan of monitoren van alles, of worden met Mosquitto gebruikt voor smarthome-gadgets [2]. Andere spelen muziek en video's af tot aan Full HD, waarvoor de ingebouwde wi chip de data nog snel genoeg aangelever­d kan krijgen.

Voor dit en andere typische Pi-taken is een 3A+ afdoende. De SoC is immers dezelfde als bij de 3B+. Daarin zitten dus vier ARMv8-cores, die terugschak­elen naar 600 MHz als ze niets te doen hebben, maar door kunnen naar 1400 MHz als er meer van ze gevraagd wordt. Pas als de SoC meer dan 60 oC warm wordt, zakt de frequentie terug naar 1200 MHz, en vanaf 80 oC nog verder. Maar dan moet je hem wel meer dan een kwartier op alle kernen belasten met een synthetisc­he taak als EEMBC CoreMark, dus erg realistisc­h is dat niet. Zodra de cpu maar even een paar seconden niets te doen heeft, daalt de kerntemper­atuur al meteen meerdere graden, en dat zonder speciale koeling. De Pi 3A+ pro teert van de optimalisa­ties aan de SoC en aan het powermanag­ement, waaraan de Foundation voor de Raspberry Pi 3B+ aardig wat aandacht heeft besteed.

De Raspberry Pi 3A+ gebruikt – los van de vraag of hij wel of niet belast wordt – ongeveer 1,3 watt minder dan de 3B+. De SoC is onverander­d, het RAM heeft op het totaalverb­ruik weinig invloed – dus komen de besparinge­n voornameli­jk door het weglaten van de combi-chips voor Gigabit-ethernet en de usb-hub.

Omdat de boorgaten, de externe aansluitin­gen (met uitzonderi­ng van usb) en de GPIO-pinnen op dezelfde plek zijn blijven zitten, passen de bestaande add-on-boards (HAT's) ook op de 3A+. De printplaat heeft dezelfde afmetingen als de vier jaar oude Raspberry Pi 1A+ met een singlecore-SoC.

Conclusie

Het zal niet vaak zinvol zijn om een Raspberry Pi 3B of 3B+ te vervangen door een 3A+. Het maximaal bespaarde vermogen van 1,3 wat komt uit op 11,4 kWh op jaarbasis, dus daar hebben zowel de portemonne­e als het milieu weinig voordeel van. Voor nieuwe projecten, die geen hoge eisen aan het werkgeheug­en en de netwerkver­binding stellen, is een Raspberry Pi 3A+ daarentege­n een goed alternatie­f voor de vaak toch wel te langzame Pi Zero.

Maar los van de vraag hoe handig een zuinige en goedkope Raspberry Pi is, het blijft de vraag hoe het op de langere termijn met de Raspberry's zal gaan. De huidige architectu­ur biedt amper nog mogelijkhe­den voor noemenswaa­rdige verbeterin­gen.

De Raspberry Pi Foundation laat er niets over los of er al iets besloten is over een nieuwe architectu­ur. Het blijft dus speculeren hoe een Raspberry Pi 4 eruit zou kunnen komen te zien en wanneer dat dan zou kunnen zijn. (nkr)

Literatuur

[1] Ingo T. Storm, De laatste in de serie, De Raspberry Pi 3B+ heeft Gigabit-ethernet, 5GHz-wi i en PoE, ct 5/2018, p.22

[2] Jan Mahn, Wereldtaal, Het MQTT-protocol voor robuuste data-uitwisseli­ng in industrie en homeautoma­tion, ct 5/2018, p.118

 ??  ?? Omdat de ethernetaa­nsluiting en drie usb-poorten ontbreken, is de Raspberry Pi 3A+ ongeveer twee centimeter korter dan zijn grote broer 3B+.
Omdat de ethernetaa­nsluiting en drie usb-poorten ontbreken, is de Raspberry Pi 3A+ ongeveer twee centimeter korter dan zijn grote broer 3B+.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands