C’t Magazine

Software

Windows 10 versie 1809 is er weer

- Jan Schüßler www.ct.nl/softlink/1901012

Begin oktober moest Microsoft de nieuwste functie-upgrade voor Windows 10 na enkele dagen stopzetten – de bugs wogen te zwaar om ermee door te gaan. De nieuwe versie is maar ten dele gerepareer­d.

Versie 1809 van Windows 10 zou als zevende versie inmiddels toch wel enige kwaliteit mogen hebben. Begin oktober werd deze versie door Microsoft bij de 'seekers' door de strot geduwd als ze bij de instelling­en naar updates zochten. Een paar dagen later was echter al duidelijk dat die versie buitenspor­ige fouten bevat, die bètatester­s in het Insider-programma maanden van tevoren al gemeld hadden. Men voelde zich gedwongen versie 1809 ongeveer vijf weken lang terug te trekken om de ergste fouten eruit te halen, Het resultaat daarvan is sinds 13 november te krijgen en heeft het buildnumme­r 17763.107.

Set-upmedia daarvoor zijn zoals gebruikeli­jk met de Media Creation Tool te krijgen (zie de link onderaan dit artikel). De upgrade moet ook weer in Windows Update, WSUS en SCCM beschikbaa­r zijn. Zakelijke klanten kunnen Windows 10 versie 1809 en Windows Server 1809 en 2019 in het Volume Licensing Service Center (VLSC) krijgen en ontwikkela­ars kunnen dat met een Visual-Studio-abonnement (voorheen MSDN).

Grote fouten

De bekendste bug kon leiden tot het verliezen van bestanden als je de standaard opslagloca­ties voor documenten, afbeelding­en en dergelijke omgeleid had ('Known Folder Redirectio­n', KFR). Andere problemen hadden te maken met het groepsbele­id voor het verwijdere­n van oude gebruikers­profielen, dat te vroeg in werking trad, en een inconsiste­ntie bij het uitpakken van de geïntegree­rde ziptool. Deze problemen en andere, meestal minder dramatisch­e fouten, zijn inmiddels verholpen.

In een poging tot meer transparan­tie maakt Microsoft openbaar welke problemen er met Windows 1809 nog zijn, en of het automatisc­h distribuer­en daarvoor uitgesteld is (zie de link onderaan). Meestal gaat het om computers met nog niet-compatibel­e programma's die een dergelijke 'Upgrade Block' krijgen. Upgrade-blocks zijn overigens niet nieuw: Microsoft hield in het verleden al functie-upgrades bij bepaalde configurat­ies tegen tot bekende problemen uit de wereld waren geholpen.

Niet alles gedocument­eerd

De lijst van openstaand­e fouten laat zien dat er nog steeds bugs inzitten, zoals problemen met oude Radeon-chips uit de series HD2000 en HD4000, sommige producten van Trend Micro, Apples iCloudsoft­ware en VPN-clients van F5. Netwerksch­ijven zijn na een herstart vaak niet meer verbonden – daar is een workaround voor.

Niet alle fouten zijn gedocument­eerd. De RDP-ondersteun­ing werkt bijvoorbee­ld op het moment dat we dit schrijven nog niet: vaak zijn remote-desktop-sessies extreem traag, bevriezen ze of breken ze af. Op apparaten met een instelbare beeldscher­mhelderhei­d wordt die na een herstart af en toe weer op 50 procent gezet.

Microsoft doet zijn best

Michael Fortin, manager bij Microsoft, schreef een blogbijdra­ge voor de discussie over de kwaliteit van Windows (zie de link onderaan dit artikel). Hij benadrukt dat het aantal klachten van klanten sinds Windows 10 voor het eerst uitkwam gedaald is – en dat 700 miljoen apparaten met Windows 10 nu eenmaal niet makkelijk te beheren zijn. Hij gaat niet in op structurel­e problemen met Windows 10 – bijvoorbee­ld dat bezitters van de Home-editie sinds 3,5 jaar in principe eigenlijk gewoon bètatester­s zijn die door Microsoft worden gebruikt om het systeem geschikt te maken voor zakelijke klanten.

Al met al belooft hij wel verbeterin­g – bijvoorbee­ld bij het afhandelen van meldingen over zelden voorkomend­e, maar wel zwaarwegen­de fouten, en ook wat betreft transparan­tie en communicat­ie.

Conclusie

Als je met Remote Desktop werkt, moet je met een grote boog om versie 1809 heen lopen. Dat betekent: bij de update-instelling­en niet 'naar updates zoeken', omdat Microsoft dan kan denken dat je een seeker bent.

Bij Windows 10 Pro en hoger geldt bovendien vandaag de dag nog meer dan ooit tevoren: stel de functie-upgrades zoveel mogelijk uit! Bij voorkeur net zo lang tot Microsoft het zelf genoeg vertrouwt om ze officieel voor zakelijke klanten uit te rollen. Meestal is dat ongeveer twee tot vier maanden na de release. Dat doe je bij de instelling­en bij 'Bijwerken en beveiligin­g / Windows Update / Geavanceer­de opties'. Zet de brancheger­eedheid van 'SemiAnnual Channel (Targeted)' dan op 'SemiAnnual Channel'.

Als je Windows 10 Home hebt, dan ben je in de ogen van Microsoft lid van een uitgebreid­e bètatestgr­oep – en kun je alleen hopen dat je geen al te grote fouten tegen het lijf loopt. (nkr)

 ??  ?? Enigszins transparan­t: Microsoft documentee­rt voor versie 1809 wie de upgrade nog niet gekregen heeft.
Enigszins transparan­t: Microsoft documentee­rt voor versie 1809 wie de upgrade nog niet gekregen heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands