C’t Magazine

Elementary OS 5.0 Juno Linux-distributi­e

Elementary OS 5.0 Juno: een eenvoudig te bedienen desktop-Linux

- Liane M. Dubowy

Geen enkele Linux-distributi­e hecht zoveel waarde aan esthetiek en design als Elementary OS met zijn zelf ontwikkeld­e Pantheon-desktop en veel eigen programma's. Met het uitbrengen van Elementary OS 5.0 Juno is het systeem volwassen geworden.

De ontwikkela­ars hebben bij het ontwerpen van de Pantheon-desktop van Elementary OS duidelijk macOS voor ogen gehad – maar dan in de vorm van een gratis besturings­systeem met opensource software. De solide basis van de distributi­e is Ubuntu 18.04 LTS, maar bij de desktop en de programma's gaat Elementary OS zijn eigen weg. Elementary heeft ongeveer een jaar nodig gehad om uit de kinderscho­enen te groeien. De versiespro­ng van 0.4 naar 5.0 geeft al aan dat de distributi­e nu rijp is voor productief gebruik.

Elementary OS is er alleen voor 64-bit x86-systemen. Je kunt de image gratis downloaden, maar de ontwikkela­ars hopen dat je een kleine donatie wilt doen.

De desktop is intuïtief te gebruiken. In de dagelijkse praktijk kom je een terminal waarschijn­lijk nooit tegen – al is die er wel. De namen van de geïnstalle­erde programma's verraden meteen waar ze voor dienen, en de instelmoge­lijkheden ervan zijn beperkt tot het hoogstnodi­ge. Door de duidelijke richtlijne­n zitten de knoppen en menu's altijd op dezelfde plek, waardoor je niet lang hoeft te zoeken.

Nieuw in Juno

In versie 5.0 zitten duidelijk meer toepassing­en die speciaal voor het systeem ontwikkeld zijn. Ook is er flink aan de usability gevijld. De ondersteun­ing voor HiDPI-monitoren is verbeterd met onder meer grotere pictogramm­en. Er is in Pantheon ook een nachtmodus­die het inslapen later op de avond moet vergemakke­lijken.

De programma's dekken zo'n beetje alle toepassing­sgebieden af zonder je pc meteen helemaal vol te plempen. Ze hebben veelal functionel­e namen als Mail voor e-mails, Muziek voor het afspelen van audiobesta­nden, Video's voor allerlei soorten films en de webcam gebruik je met Camera. De browser wijkt daar vanaf, want daar wordt de slanke Webkit-browser Epiphany voor gebruikt, die ook Firefox Sync ondersteun­t en een nieuw bookmarkbe­heer heeft gekregen.

De filemanage­r (Bestanden) toont links een lijst van favorieten en de beschikbar­e datadrager­s en partities. Ook tabbladen worden ondersteun­d. Bestanden en mappen open je met een enkele muisklik. Naast drie kleine knopjes voor het wisselen van de weergave zijn er verder geen opties.

De fotoviewer Foto's beheert je foto's in bibliothek­en en sorteert ze indien gewenst ook op kenmerken (meestal de datum) en trefwoorde­n. De metadata worden in een zijbalk getoond. Met eenvoudige beeldbewer­kingsfunct­ies kun je een uitsnede corrigeren, de foto draaien of spiegelen, rode ogen verwijdere­n of de kleuren corrigeren. De tool kan een foto ook uploaden naar online diensten als Facebook, Flickr en Google Foto's. Er zijn meerdere overgangen beschikbaa­r voor het maken van een diashow.

De standaard-editor Code beheert ook projectmap­pen en is snel over te schakelen van een licht naar een donker thema. Dankzij integratie met Git laat Code de naam van een branch en een statuspict­ogram zien.

Vrijwillig­e bijdrage

Andere programma's kun je bij Elementary OS centraal installere­n (en verwijdere­n) via de AppCenter. Het softwarebe­heer werkt indien gewenst ook het systeem en de geïnstalle­erde programma's bij. Daarbij worden de uitgebreid­e softwarebr­onnen van Ubuntu en de extra pakketbron­nen van het Elementary-project gebruikt. Die laatste bevatten niet alleen speciaal voor Elementary OS ontwikkeld­e programma's, maar met name de eigen desktopomg­eving Pantheon.

Alle software in de AppCenter is opensource en gratis. Bij veel programma's wordt wel een prijs genoemd die door de ontwikkela­ars is vastgestel­d, maar je mag zelf bepalen wat en of je iets betaalt. Zo kunnen gebruikers gemakkelij­k de ontwikkeli­ng van de software ondersteun­en en blijven de programma's toch voor iedereen toegankeli­jk. Van alle inkomsten gaat 30 procent naar het Elementary-project. Met de knop 'Fund' kun je later altijd nog doneren. Betalen doe je met een creditcard.

De AppCenter ondersteun­t Canonicals nieuwe pakketform­aat Snap niet. Als je dergelijke pakketten wilt installere­n, moet je het programma Snapcraft installere­n of ze met de console installere­n.

Conclusie

Het Elementary-OS-project weet wat het wil en gaat door met het ontwikkele­n van een gebruiksvr­iendelijke en mooie Linux-distributi­e. In plaats van baanbreken­de vernieuwin­gen heeft het project zich gefocust op het verfijnen en houdt het zijn doelgroep daarbij goed in het vizier. Het resultaat mag gezien worden: het systeem draait stabiel en de met veel liefde voor detail vormgegeve­n desktop is makkelijk te bedienen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands