C’t Magazine

Manjaro 18.0 Linux-distributi­e

Manjaro is een superactue­le Linuxdeskt­op met veel grafische tools

- Liane M. Dubowy

Manjaro 18.0 is een Linux-distributi­e op basis van Arch Linux. Grafische tools maken niet alleen het installere­n en configurer­en makkelijk, maar ook het dagelijkse leven.

Arch Linux is zo cutting edge, dat het onder de noemer 'bleeding edge' valt: technologi­e die zo nieuw is dat nog niet alle bugs weggewerkt zijn. Daarom is het niet geschikt voor iedereen. Als je een Linux-variant zoekt met de nieuwste ontwikkeli­ngen, maar die toch betrouwbaa­r werkt, dan is Manjaro iets voor jou.

Onlangs is Manjaro versie 18.0 Illyria verschenen. Net als Arch Linux is Manjaro een rolling-release, waarmee je alle nieuwe wijziginge­n via de pakketmana­ger kunt ontvangen. Er zijn drie varianten: de Xfceversie is de vlaggensch­ipversie, daarnaast is er een met Gnome 3 en een met KDE Plasma. Manjaro 18 is alleen in een 64-bit versie verschenen. Voor 32-bit systemen is er het aparte project Manjaro32.

Live-omgeving

De hoofduitga­ve van Manjaro 18 gebruikt Xfce 4.12 en heeft een elegant desktopthe­me. De desktopind­eling is traditione­el, met een paneel onderin het scherm met geïnstalle­erde programma's in het whiskermen­u. In het midden toont een vensterlij­st een overzicht met geopende programma's, rechts is een systeemvak met info en meldingen, volumerege­ling en knoppen om het systeem af te sluiten. Via een applet open je het klembord, met een ander wissel je tussen virtuele desktops.

De live-omgeving biedt daarbij de meest essentiële programma's voor het dagelijkse gebruik: LibreOffic­e, Audacious voor muziek, VLC-player voor video's, beeldbewer­kingsprogr­amma Gimp, Xfburn voor het branden van cd's en dvd's en Firefox voor het browsen. De Engelstali­ge userguide biedt informatie over Manjaro en hoe je het naast Windows installeer­t.

Automatisc­h of zelf beheren

Installere­n op de harde schijf gaat met de grafische tool Calamares, een moderne assistent die voor Manjaro is ontwikkeld en die je inmiddels ook in andere distributi­es tegenkomt. Als je op 'Install Manjaro Linux' dubbelklik­t, start Calmares meteen met de desktop. Calamares oogt moderner en overzichte­lijker dan Ubiquity, de installer van Ubuntu. Dankzij deze toegankeli­jke installati­emanager kunnen ook gebruikers met minder veel Linux-kennis een zeer actueel systeem in huis halen. Als er geen incompatib­iliteiten met je hardware zijn, heb je Manjaro binnen enkele stappen geïnstalle­erd.

Gebruik je in plaats van de Xfcedeskto­p liever KDE Plasma of Gnome, dan kun je meteen de andere installati­emedia downloaden. Je kunt echter ook achteraf met behulp van Manjaro Architect een individuee­l samengeste­ld systeem inrichten. Die start je via het desktoppic­togram. Hij geeft je de vrije keuze qua desktop en andere software, die hij vervolgens van internet downloadt.

Er zijn overigens ook notebooks die met Manjaro worden geleverd, zoals de Manjaro Special Edition Spitfire van X-Station en de Bladebook. Meer informatie staat op de website van Manjaro.

Eigen tools

De ontwikkela­ars maken het configurer­en en beheren van Manjaro makkelijk met eigen tools. De Manjaro Settings Manager (MSM) biedt extra configurat­iemogelijk­heden. Daar kun je bijvoorbee­ld propriëtai­re grafische kaartdrive­rs downloaden of een andere kernel selecteren. Alle kernelvers­ies van Linux 3.16 tot de actuele 4.19 zijn beschikbaa­r.

Met Manjaro Hello krijg je een overzicht met links naar documentat­ie, het forum, Wiki en de projectweb­site. Via de knop Applicatio­ns in Manjaro Hello kun je snel extra programma's installere­n.

Softwarebe­heerder Pamac wordt ook door Manjaro ontwikkeld. Dat is een grafisch front-end van de terminalto­ol pacman. De tool maakt het beheer van toepassing­en eenvoudige­r en verzorgt de updates. De softwarese­lectie in Manjaro 18 is ongeveer gelijk aan wat er in de live-omgeving wordt meegelever­d en bevat alles wat je voor dagelijks gebruik nodig hebt. Er zit weinig overbodigs tussen. Je treft er ook de Steaminsta­ller aan voor de Steam-client.

Als je meer nodig hebt, kun je met Pamac software via PKG-builds uit het Arch User Repository (AUR) installere­n. Ook worden flatpaks van huis uit ondersteun­d. Die krijg je onder andere via flathub.org.

Conclusie

Manjaro biedt een veel makkelijke­re instap dan Arch Linux. Het installere­n met Calamares gaat overzichte­lijk en is net zo eenvoudig als bij Ubuntu en andere bekende distributi­es. Er zijn grafische tools voor alle belangrijk­e beheertake­n. Voor beginners biedt Manjaro een prima alternatie­f voor Arch Linux, met name door de behulpzame community die de Wiki en het forum actief bijhoudt.

Daarbij biedt Manjaro de voordelen die Arch Linux heeft: een goed doordacht pakketbehe­er en zeer actuele software, die wel eerst door de Manjaro-ontwikkela­ars getest is. Manjaro biedt een doordachte selectie aan software voor elke desktop en het systeem is snel en moeiteloos te installere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands