C’t Magazine

Processors

Miljardeni­nitiatief van start met bouw van kwantumcom­puter

- Arne Grävemeyer

Een miljard aan promotie voor de komende tien jaar, 5000 onderzoeke­rs en al 20 projecten die in de startblokk­en staan: de EU doet een flinke gooi naar de koppositie in kwantumcom­puting.

Er wordt met flinke getallen gegooid in het Quantum Flagship-intitiatie­f van de Europese Unie. Onderzoeks­geld van bij elkaar een miljard euro ondersteun­t de komende tien jaar 5000 onderzoeke­n binnen Europese instituten. Die gaan samenwerke­n aan internatio­nale projecten en bouwen onder andere een kwantumcom­puter met 100 qubits, iets wat tot nu toe niet eerder is vertoond. Die computer moet in 2021 in werking worden gesteld en via de cloud beschikbaa­r komen.

Met dat offensief reageert de EU op China, dat al succes heeft met kwantumcry­ptografie, en grote concerns als Google, Intel, IBM en Microsoft, die de afgelopen twee jaar steeds grotere qubit-systemen voorstelde­n.

Een qubit of quantum-bit kan vergeleken met een normale bit niet alleen de status 0 of 1 hebben, maar ook een tussenvari­ant die superposit­ion wordt genoemd, in elk geval voor korte tijd. Meerdere qubits vormen samen een kwantum-gate, waarbij de qubits samen kwantummec­hanisch verweven zijn. Een veranderin­g bij een qubit heeft effect op alle andere. Kwantum-operators manipulere­n dit register en aan het eind verschijnt een resultaat: een meting dwingt elke qubit in de status 0 of 1.

Het rekenen met superposit­ion en entangleme­nt vereist nieuwe algoritmes, maar dat zit al goed: aangezien een operatie op alle qubits tegelijk wordt toegepast, kan deze tegelijk meerdere oplossings­opties uitspugen. De enige problemen liggen nog bij de fysiektech­nische implementa­tie, de stabilitei­t van qubits in kwantumcom­puters en de foutrate. De huidige toepassing­en vereisen een temperatuu­r om en nabij het absolute nulpunt.

Samenwerki­ng

Partners uit Duitsland, Zwitserlan­d, Zweden, Finland en Spanje doen mee. De eerste Europese kwamtumcom­puter komt te staan bij het onderzoeks­centrum in Jülich, Duitsland. De ontwikkeli­ng van de benodigde onderdelen is nog verre van routinewer­k. Bij het OpenSuperQ-project gaat het erom de bestaande componente­n verder te ontwikkele­n en een werkend systeem te bouwen.

Uiteindeli­jk moet de kwantumcom­puter een opensource besturings­systeem gaan draaien en zijn rekenkrach­t publiekeli­jk via de cloud beschikbaa­r maken. Op die manier worden vanaf 2021 early-adopters bij het project betrokken. De zoektocht naar passende problemen voor de aankomende kwantumcom­puter is op zichzelf iets wat nog onderzocht moet worden. Tot nu toe zijn er nog maar weinig toepassing­sgebieden bekend waarvoor algoritmes zijn ontwikkeld en waar de nieuwe techniek zijn kracht kan laten zien.

OpenSuperQ gaat vooral chemische processen simuleren. De onderzoeke­rs verwachten dat de computer machine-learning merkbaar kan versnellen en het gebruik van AI kan stimuleren.

VS vs EU

Onderzoeke­rs in de US hebben een sterke sprint ingezet en zijn drie jaar eerder dan in de EU van basisonder­zoek overgestap­t op toegepast onderzoek. Het doet wat denken aan de Sputnik-shock in 1957 toen het Westen moest toekijken hoe de Russen hun eerste kunstmatig­e satelliet in een baan om de aarde brachten. Uiteindeli­jk nam NASA met hun maanprogra­rmma weer de leiding. Voor de EU is er geen reden om zich geïntimide­erd te voelen. Van de aangekondi­gde grote kwantum-cpu's uit de VS zijn nog geen resultaten bekend. Het komt aan op de betrouwbaa­rheid van de operations en de foutrate. Als OpenSuperQ met 100 qubits een acceptabel­e foutrate haalt, zit de EU qua onderzoek minimaal op dezelfde hoogte als de VS.

De kracht van het Europese programma zit hem in het samenwerke­n tussen hogeschole­n, bedrijven en grote onderzoeks­centra. In Amerika wordt de kwantumtec­hniek gedomineer­d door onderzoeks­centra van bedrijven, en die sturen op geheimhoud­ing. Het aantal onderzoeke­rs dat ergens aan werkt is daardoor beperkt.

Communicer­en zonder afluistere­n

De ontwikkeli­ng van de kwantumcom­puter is slechts een van de vier pilaren van het Quamtum Flagship-initiatief. Verder ligt er nadruk op veilige kwantumcom­municatie, kwantumsim­ulators en kwantumsen­sors. Voor het project werden al 20 multinatio­nale onderzoeks­projecten voorgestel­d en gestart.

De meeste kwantumsys­temen moeten extreem worden gekoeld, maar de afluisterb­estendige kwantumcom­municatie werkt al op kamertempe­ratuur. Omdat databits in losse fotonen worden gecodeerd, is de techniek fysiek bestand tegen afluistere­n. Kwantummec­hanische effecten ontwarren direct de opgeslagen of gekopieerd­e berichten direct. Een ander onderzoeks­project, UNIQORN, werkt eraan om de systemen voor fotonische kwantumcom­municatie te verkleinen. Het doel is onderdelen te ontwikkele­n die massaal geproducee­rd kunnen worden, om zo kwantumcom­municatie betaalbaar te maken voor iedereen. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands