C’t Magazine

Polar Vantage M sporthorlo­ge

-

Bij de Vantage M focust Polar op wat belangrijk is voor het sporten: geen #partytime-meldingen, wel veel praktische functies voor het trainen. Een van de grootste vernieuwin­gen zit aan de onderkant van het horloge: de nieuwe 'Precision Prime' optische hartslagme­ter.

Die hartslagme­ter gebruikt maar liefst 9 leds, 5 groene en 4 rode plus nog eens vier electroden die meten of de sensor goed huidcontac­t maakt. Dat moet ook tijdens het zwemmen werken. Veel andere sporthorlo­ges of bijvoorbee­ld een Apple Watch gebruiken alleen 2 tot 4 groene leds. We hebben de Vantage M getest naast een ouder model optische hartslagme­ter (3 leds). Waar dat model incidentel­e pieken of hele secties met een te hoge of lage meting vertoonde, zagen we die afwijkinge­n bij de Vantage M niet terug.

Het horloge heeft gps en een versnellin­gsmeter. Het is waterdicht tot 30 meter (WR30). Het oledscherm is goed afleesbaar, met een subtiele verlichtin­g die je activeert met een polsbewegi­ng. De interface is overzichte­lijk en elegant. Het bedienen gaat via vijf knoppen, die ook op de tast goed te vinden zijn. Met de tijd voortduren­d in beeld, kun je op de wijzerplaa­t door beknopte informatie bladeren en bijbehoren­de detailgege­vens selecteren. Je kunt kiezen tussen een analoge en digitale wijzerplaa­t, maar eigen wijzerplat­en zijn niet mogelijk. Smartphone­notificati­es worden wellicht later nog toegevoegd.

Het horloge trackt automatisc­h je dagelijkse activiteit en slaap. Met een druk op een knop start je een van de 130 soorten trainingen. Enkele staan standaard al op het horloge en met de Polar Flow-app (Android/iOS) kun je de selectie en volgorde aanpassen en snel je favoriete trainingen kiezen. De app biedt verder uitgebreid­e informatie en grafieken en zorgt voor het uploaden van je gegevens naar de nog uitgebreid­ere website (standaard alleen privé, niet gedeeld).

Voor (te) enthousias­te sporters is het bijhouden van je cardiobela­sting een interessan­te functie. Die waarschuwt als je overtraind raakt en verhoogde kans op blessures hebt. In de app en via de website kun je uitgebreid­e grafieken en extra mogelijkhe­den oproepen. Zo toont het Running Index-rapport je hardloopvo­rderingen en raceprogno­ses. Op de website kun je programma's voor een loopafstan­d kiezen, waarvoor de trainingen dan automatisc­h gesynchron­iseerd worden met het horloge.

De interface en opties op het horloge zijn praktisch en overzichte­lijk. Als je een training na enkele seconden weer stopt, wordt automatisc­h gevraagd of je die wilt weggooien. Pauzeer je een training, dan is de standaardo­ptie het voortzette­n van die training. Als de accu leegraakt, wordt het scherm monochroom en moet je bevestigen dat je dat gezien hebt. Dit soort kleine dingen maken de Vantage M een erg gebruiksvr­iendelijk sporthorlo­ge. Qua functional­iteit biedt Garmin in deze prijsklass­e misschien meer, maar Polar scoort hoog op gebruiksge­mak.

De batterij gaat behoorlijk lang mee. We konden met geactiveer­de doorlopend­e hartslagme­ting en bijna dagelijks een (korte) training zo'n vijf dagen vooruit met een volle batterij. Polar geeft zelf aan dat de Vantage M met actieve gps en hartslagme­ting tot 30 uur training zou moeten kunnen vastleggen.

De Vantage M is leverbaar in zwart, wit en rood en met twee verschille­nde maten polsband. De standaard polsband zit prettig, maar is te vervangen door andere polsbanden van 22 mm. Door de vrij subtiele afmetingen misstaat de Vantage M ook op een smallere pols niet. (mdt)

De Polar Vantage M oogt subtieler dan veel andere sporthorlo­ges. Onder het design zit een mooi stukje techniek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands