C’t Magazine

AVM Fritzbox 7530 xDSL-router

-

De Fritzbox 7530 is een DSLmodem, DECT-telefoonce­ntrale en wi irouter in één, maar ook een centraal element in je thuisnetwe­rk.

De Fritzbox 7530 is een 'uitgeklede' versie van de 7590, het vlaggensch­ip van AVM. De 7530 is bedoeld voor een eenvoudig thuisnetwe­rk. Dat betekent dat je het moet doen met een half zo snel wi met MU-MIMO met twee kanalen in plaats van vier, zonder intern geheugen, slechts één in plaats van twee usb-poorten en één analoge telefoonaa­nsluiting. Dankzij supervecto­ring zijn hogere dsl-snelheden mogelijk – als je provider dat biedt.

De pluspunten voor een thuisnetwe­rk (vier gigabitpoo­rten, een mediaserve­r, gastenwi , VPN-functies, telefoonce­ntrale en opties voor remote beheer) zijn wel gebleven. Met de nieuwe FritzOS-versie 7 kun je met extra accesspoin­ts zoals de AVM 1750E-repeater ook makkelijk een meshnetwer­k opzetten. Daar heb je dan geen extra (en meestal duurder) wifiecosys­teem voor nodig.

Ook met een kabel- of glasvezelv­erbinding kun je de 7530 gebruiken door je internetve­rbinding op de eerste netwerkpoo­rt aan te sluiten en die dan als WAN-poort in te stellen. Als je geen DSL-, DECT- en telefoniem­ogelijkhed­en nodig hebt, dan biedt een Fritzbox 4040 echter zo'n beetje dezelfde mogelijkhe­den – maar dan voor de helft van de prijs. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands