C’t Magazine

Huawei WiFi Q2 mesh-wifisystee­m

Mesh-set Huawei WiFi Q2 betere wifidekkin­g

- Ernst Ahlers

De mesh-set Huawei WiFi Q2 moet met drie basisstati­ons ook grotere huizen kunnen voorzien van wifi zonder dode plekken. De nodes kunnen op drie manieren met elkaar communicer­en om het doorsturen zo snel mogelijk te laten verlopen.

Meshsystem­en vergemakke­lijken het instellen van een algemeen wifinetwer­k met daarin meerdere basisstati­ons omdat je ze centraal kunt configurer­en. Het veranderen van een wachtwoord hoef je dan bijvoorbee­ld niet op de router en alle afzonderli­jke accesspoin­ts te doen. Bovendien kun je clients bij het wisselen van de radiocelle­n (roaming) beter ondersteun­en, zodat uitval bij bijvoorbee­ld een Skypegespr­ek of audiostrea­ming minder snel zal voorkomen. Bij de aanbieders van dergelijke systemen heeft zich nu Huawei gevoegd, een merk dat waarschijn­lijk bekender is van hun smartphone­s en zakelijke netwerkapp­aratuur.

Het meshwifisy­steem WiFi Q2 biedt voor de clients de gebruikeli­jke kost: 2stream MIMO op beide wifibanden tegelijker­tijd (zie de tabel). Voor het onderling verbinden van de basisstati­ons zijn er maar liefst drie opties beschik baar: ten eerste kan de backbone via de 5GHzband verlopen, ten tweede via een Powerlinev­erbinding en ten derde via een netwerkkab­el. De apparaten kiezen zelf automatisc­h de op dat moment beste manier.

De Powerlinea­dapters met de G.hnstandaar­d zijn geïntegree­rd, waardoor er geen externe en vaak lastige voeding nodig is – een duidelijk pluspunt. Ze moeten 1000 Mbit/s bruto kunnen halen. De statusweer­gave in de rootnode – de als eerste ingestelde node met de internetve­rbinding – kwam bij ons in het beste geval maar net tot 200 Mbit/s.

Toch kan dat sneller zijn dan via een 5GHzbackbo­ne: de 5GHzdatara­te met een Acernotebo­ok (VS372 met wifichip QCA6174) op 26 meter door muren via een repeaterno­de verdrievou­digde bijna (130 tegen 46 Mbit/s) toen we voor een goede Powerlinev­erbinding zorgden. Met een netwerkver­binding tussen de rootnode en de repeater haalden we zelfs 157 Mbit/s – ook de transferra­te op de 2,4 GHz verbeterde toen naar 120 in plaats van 86 Mbit/s.

Het configurer­en van het systeem kan met een app, die beschikbaa­r is voor Android en iOS, of met een browser op de rootnode. Die rootnode werkte met de geteste firmware 8.0.0.6 altijd als NATrouter, een accesspoin­tmodus was er niet. Je ontkomt dan helaas ook niet aan een vaak lastige dubbele NATsetup als de oude router blijkbaar niet te vervangen is.

De rootnode werkt met DHCP en PPPoE voor de internetto­egang, maar VLANtaggin­g wordt niet ondersteun­d. Toen we hem aan een Fritzbox hingen, leidde dat met IPv6 niet tot problemen. Hij accepteert prefixdele­gatie voor het eigen netwerk en stuurt ook MulticastI­PTV goed door – al moet je die twee wel eerst nog even activeren als je ze nodig hebt.

Het meshsystee­m biedt natuurlijk ook een gastenwifi, maar die kun je verrassend genoeg alleen voor de rootnode activeren en alleen op de 2,4GHzband. Het gastenwifi wordt niet via mesh doorgegeve­n en IPv6 en MulticastI­PTV zijn daarop dan ook niet mogelijk.

De wifiperfor­mance was normaal voor een dergelijk systeem, maar niet uitzonderl­ijk. Een snelle internetaa­nsluiting kun je goed benutten. Het energiever­bruik van het systeem was aan de lage kant.

Conclusie

De prijs van minder dan 300 euro voor een WiFi Q2set is een duidelijke prijsbreke­r in dit segment. Dergelijke systemen kosten normaal gesproken meer. En dan zit hier ook nog eens een Powerlineb­ackbone in. De performanc­e van de Q2set was voldoende, je kunt voor overzichte­lijke (energie)kosten eenvoudig en overal in huis internet krijgen. Op detailnive­au is wellicht nog wel het een en ander te verbeteren. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands