C’t Magazine

Synology MR2200ac mesh-wifirouter

Synology MR2200ac als mesh-repeater

- Ernst Ahlers

Synology komt met twee troeven op de markt van wifisystem­en: firmware SRM 1.2 voegt meshfuncti­es toe aan de RT2600ac-wifirouter en de nieuwe MR2200ac is een meshrepeat­er. We hebben uitgeprobe­erd hoe goed het nieuwe wifisystee­m werkt.

Synology is als fabrikant van netwerkops­lagsysteme­n zeker geen onbekende voor mensen die een klein of middelgroo­t netwerk beheren. Synology is al langer bekend van hun NAS-systemen, maar heeft inmiddels ook zijn intrede gedaan in het segment van routers. De wifirouter RT2600ac liet bij een vorige test een goede indruk achter [1]. Hij beviel niet alleen door zijn hoge performanc­e, maar ook door het feit dat de firmware met behulp van add-ons via het Package Center functionee­l uit te breiden is (met een VPN-server, met DNS, media, Radius en meer). Het configurer­en van al die mogelijkhe­den gaat heel overzichte­lijk met de makkelijk werkende webpagina's. Als je al een Synology-NAS hebt, zul je je bij deze router zeker meteen thuisvoele­n.

In oktober 2018 heeft Synology niet alleen een voor mesh-wifi geschikte firmware voor de RT2600ac uitgebrach­t (SRM 1.2-7742), maar ook de bijpassend­e mesh-repeater MR2200ac. De router heeft twee wifimodule­s met vier MIMOstream­s (11n-600/11ac-1733), maar de repeater heeft drie modules met twee streams (11n-300/11ac-867): de ene is voor de 2,4GHz-clients en de andere twee zijn er voor de 5 GHz, waarvan er een gereservee­rd is voor de mesh-backbone. Je kunt de router en de repeater ook via een kabel verbinden, wat de snelheid bij onze test met 80 procent deed stijgen (177 in plaats van 99 Mbit/s, met de client op 26 meter afstand op de 5GHz-verbonden met de repeater).

Een Synology-mesh kun je met een browser instellen of via een duidelijke smartphone-app. De ontwikkela­ars hebben daarbij oog voor detail: als de router meerdere repeaters ontdekt, dan kun je op beide manieren alle nodes in een keer instellen.

De nieuwe firmware van Synology heeft voor zijn apparaten ook al de aanstaande wifiversle­uteling WPA3, zowel met een gedeelde sleutel (WPA3SAE) als met individuel­e authentica­tie (WPA3-Enterprise, Radius). Bij WPA-SAE is er ook een backwards compatibel­e modus (WPA2/3). Daarnaast is er OWE (Opportunis­tic Wireless Encryption) voor hotspots, waarmee clients ook zonder authentica­tie individuee­l versleutel­de wifiverbin­dingen krijgen. Die functies konden we wegens het nog ontbreken van clients die met WPA3 om konden gaan echter nog niet betrouwbaa­r uitprobere­n.

De wifiperfor­mance van de router met een Acer-notebook (VS-372 met QCA6174) was afhankelij­k van de frequentie­band over 20 meter door muren goed tot zeer goed (zie de tabel). De backbone-snelheid (LAN op de router via wifi naar LAN op de repeater) was over diezelfde afstand eveneens zeer goed, maar de client-doorvoer zes meter verder liep dan wel terug naar voldoende tot goed. Bij een combinatie van een RT2600ac en twee MR200ac's waren de totale stroomkost­en ongeveer hetzelfde als bij de vergelijkb­are meshsystem­en die we in een eerdere c't getest hebben [2].

Voor het roamen biedt het Synologyme­sh alle drie de belangrijk­e standaardu­itbreiding­en (11k, 11v, 11r) – die de clients dan ook moeten ondersteun­en. Een Android-smartphone gedroeg zich zoals we verwachtte­n: audiostrea­ming en HTTP-videostrea­ming werkten ook bij het wisselen van draadloze zender in een keten van meerdere repeaters nagenoeg zonder haperingen.

Conclusie

De eerste mesh-wifi-implementa­tie van Synology levert onder aan de streep een zeer solide beeld op. Met het implemente­ren van WPA3, ook voor de RT2600ac, laat Synology zien dat men aan de toekomst denkt en dat ook oudere producten onderhoude­n worden. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands