C’t Magazine

Overzicht luidspreke­rtypes

Bluetooth-, wifi- en multiroom-speakers vergeleken

- Hannes A. Czerulla

Geluidsdra­gers en kabels zijn verdwenen, en in veel gevallen heb je zelfs geen stopcontac­t nodig om naar muziek, luisterboe­ken of podcasts te luisteren. Moderne muziekinst­allaties bestaan uit een of meer speakers die zonder kabels geluidsign­alen ontvangen. De muziek kies je op je gemak vanuit je lekker luie stoel – op je smartphone of tablet, die de nummers naar je luidspreke­r stuurt.

Maar de ene kabelloze luidspreke­r is de andere niet. Ze zijn in meer vormen en maten verkrijgba­ar dan er waren ten tijde van de passieve luidspreke­rs. Over het algemeen kun je ze zo'n beetje in drie categorieë­n indelen: bluetooths­peakers, wifi-, respectiev­elijk multirooms­ystemen en smartspeak­ers, waar een spraakassi­stent is ingebouwd zoals Google Assistent of Amazon Alexa.

Bluetooths­peaker

Als je een speaker zoekt die onafhankel­ijk werkt van je bestaande infrastruc­tuur– of als je die geen hebt – dan kunnen bluetooths­peakers interessan­t zijn. Veel van deze speakers zijn bedoeld om in combinatie met een mobiel apparaat te gebruiken. Ze hebben in de meeste gevallen een ingebouwde accu en zijn daarmee redelijk mobiel in te zetten.

Enkele modellen zijn bijzonder stevig gebouwd en bestand tegen vuil en vocht, zoals de Ultimate Ears Boom 3. Veel apparaten zijn klein genoeg om in een rugzak te stoppen, waardoor ze qua geluidskwa­liteit in de instap- of middenklas­se categorie vallen. Er zijn echter maar weinig apparaten waarvan de geluidskwa­liteit dermate goed is dat ze als vervanging van een hifi-installati­e kunnen dienen. Bovendien is de geluidskwa­liteit beperkt door de begrenzing­en van bluetooth. De meeste apparaten gebruiken de Low Complexity Subband Codec (SBC). Deze is wel licentievr­ij maar ook beperkt qua kwaliteit. Codecs die een hogere kwaliteit bieden, zoals aptX en AAC, kom je maar zelden tegen in de specificat­ieoverzich­ten. Bij de meeste speakers in deze categorie zou je het verschil overigens ook niet horen.

Het mobiele apparaat moet binnen het zendbereik van de speaker blijven. Zonder tussenligg­ende muren of obstakels is die afstand tussen de 10 en 100 meter. Als er wel een muur tussen zit, kan het signaal al verloren raken zodra je met je smartphone de kamer uitloopt. Het voordeel van een directe verbinding is dat de bluetooths­peakers zonder omwegen het signaal precies zo weergeven zoals het ook op je telefoon of tablet wordt weergegeve­n.

Je kunt naast de muziek van (streaming-)apps ook het geluid van video's, websites, podcasts en telefoonge­sprekken op de speakers weergeven. Voor telefoonge­sprekken hebben veel speakers een ingebouwde microfoon, zodat je ze ook als handsfree gespreksin­stallatie kunt gebruiken. Dat kan echter ook nadelig zijn, omdat de speaker tijdens de muziekweer­gave ook telkens het geluid weergeeft als er een bericht binnenkomt.

Wifi en multiroom

Als je oude hifi-installati­e inmiddels wel aan vervanging toe is, dan zijn de wifiof multirooms­peakers het overwegen waard. Er zijn systemen beschikbaa­r die ook veeleisend­e luisteraar­s tevreden stellen en een kwaliteit leveren zoals je die van passieve luidspreke­rs kent. De speakers kun je los gebruiken of met meerdere combineren.

De speakers maken geen directe verbinding met je mobiele apparaat maar

Als je nieuwe luidspreke­rs in huis wilt halen is het tegenwoord­ig niet meer zo overzichte­lijk als het ooit was, toen je nog stereosets kon kopen met een cd-speler en een cassettede­ck erbij. Veel speakers hebben een geweldig geluid, maar net zo belangrijk is hoe eenvoudig die speakers in je netwerk integreren en welke extra functies ze bieden.

zijn verbonden met je wifinetwer­k. De smartphone of tablet, die in hetzelfde wifinetwer­k zit, dient dan als afstandsbe­diening. Als je een nummer in je Spotify-app wilt spelen, wordt het nummer niet van je mobiele apparaat via het netwerk naar de speaker gestuurd (zoals bij bluetooth) maar maakt de speaker direct contact met de streamings­ervice en speelt de muziek af zonder verdere hulp van het mobiele apparaat.

Het voordeel hiervan is dat luidspreke­rs en streamings­ervices met elkaar communicer­en en dat je smartphone niet binnen bereik hoeft te blijven. Bovendien kun je meerdere apparaten aan de speakers koppelen en hoef je niet zoals bij bluetooth een apparaat eerst los te koppelen om een ander te kunnen gebruiken. Ook zal de speaker alleen de muziek afspelen en niet alle overige geluiden van je smartphone weergeven. Je kunt wel je smartphone blijven gebruiken om de gewenste muziek te selecteren. De geluidskwa­liteit is afhankelij­k van die van de streamings­erviceprov­ider.

Het nadeel hiervan is dat je alleen de services kunt gebruiken die de speaker ondersteun­t. Het geluid van YouTube of offline-video's die je op je smartphone afspeelt, wordt over het algemeen niet door de speakers weergegeve­n.

Nog een voordeel van een systeem dat je in je thuisnetwe­rk integreert, is dat je meerdere luidspreke­rs kunt combineren tot een echt stereo-, surroundof multirooms­ysteem waarin hetzelfde signaal synchroon wordt afgespeeld. Via een app deel je de speakers in als groep binnen dezelfde of meerdere ruimtes of als stereospea­kers. In de streaming-app worden ze dan als dusdanig herkend en functioner­en als één weergaveap­paraat.

Vinyl, cd, cassette

Veel actuele luidspreke­rsystemen bieden ook de mogelijkhe­id om een cassettede­ck, platen- of cd-speler aan te sluiten. Dit geldt voor zowel mobiele bluetooths­peakers als stationair­e wifisystem­en.

Meestal sluit je deze apparaten aan via een 3,5mm-koptelefoo­naansluiti­ng. Acht van de twaalf in het volgnede artikel door ons geteste multirooms­peakers waren hiermee uitgerust. Ook bij de bluetooths­peakers ziet het er wat dit betreft veelbelove­nd uit. Populaire modellen

zoals JBL Flip, Bose Soundlink of Ultimate Ears Boom zijn ook van een jackaanslu­iting voorzien. Daar kun je een apparaat direct op aansluiten en bluetooth uitzetten om stroom te besparen.

Veeleisend­e luisteraar­s zouden wensen dat er een digitale aansluitin­g op zit. Bij bluetooths­peakers zit dat er niet in. Maar ook bij wifisystem­en zijn digitale poorten uitzonderl­ijk. Van de hier geteste systemen had alleen het systeem van Bluesound een toslink-aansluitin­g.

Passieve luidspreke­rs met tv's verbinden

Fabrikante­n als Sonos en Teufel bieden componente­n waarmee je ook aanwezige klassieke luidspreke­rs in je wifinetwer­k kunt integreren, om op die manier een multirooms­ysteem te creëren. Er bestaan daarbij zowel passieve als actieve apparaten, die een versterker overbodig maken. Bij Sonos moet je redelijk diep in de buidel tasten: de Sonos Connect zonder versterker kost rond de 400 euro en voor de Amp moet je al gauw 700 euro neertellen. De grootste speaker van Sonos, de Play:5 lijkt met zijn 580 euro dan bijna een koopje. De Amp heeft wel het voordeel dat je er ook een cd- of platenspel­er op kunt aansluiten. De Amp digitalise­ert het geluid en kan dit dan naar andere speakers zenden via wifi. Teufel biedt zijn Connector al voor 130 tot 200 euro te koop aan.

Als je de tv wilt koppelen aan een multirooms­ysteem, dan bieden Sony en Sonos luidspreke­rs aan met een hdmiingang. De keuze is echter beperkt. Als je andersom al een hoogwaardi­ge geluidsins­tallatie inclusief receiver hebt, dan kun je ze met de bovengenoe­mde componente­n ook koppelen. Je moet dan wel telkens de receiver naar de aangeslote­n ingang omschakele­n. Als het om muziek van een bepaalde streamings­ervice gaat, bieden veel moderne receivers met netwerkaan­sluiting ook de mogelijkhe­id om een streamings­ervice weer te geven.

Smartspeak­er

De zogeheten smartspeak­ers zijn eigenlijk luidspreke­rs waar een spraakassi­stent is ingebouwd, zoals Alexa van Amazon of Google Assistant. Hoewel er inmiddels wel al een Nederlands­e versie van Google is, verstaat Alexa vooralsnog alleen Engels en Duits. Verwacht wordt dat Amazon in 2019 extra talen zal toevoegen.

Smartspeak­ers hebben een ingebouwde microfoon. Als je het bijbehoren­de steekwoord hardop zegt, zoals 'Ok google' of 'Alexa', dan opent de luidspreke­r een kanaal naar de desbetreff­ende spraakherk­enningsser­ver en kun je vragen stellen of je smarthomea­pparaten via spraakherk­enning aansturen. Een vereiste hiervoor is een internetve­rbinding via wifi. Overigens kun je in de meeste gevallen de microfoon ook uitschakel­en. De speakers werken prima als interface voor spraakassi­stenten, maar van de muziekkwal­iteit moet je niet al te veel verwachten. Het aansturen van muziek via gesproken opdrachten werkt wel prima. Met korte spraakopdr­achten spelen de speakers playlists of albums af via hun eigen streamingd­ienst of in sommige gevallen ook van Spotify. Ook het volume kun je via gesproken opdrachten aanpassen, wat handig is tijdens het koken of douchen.

Die extra ondersteun­ing door een spraakassi­stent zie je wel terug in de prijs: de kleinste luidspreke­r van Sonos is er als 'One' of 'Play:1'. Doe apparaten zijn verder praktisch identiek, alleen heeft de One een microfoon en ondersteun­t spraakherk­enning. Dat model kost rond de 230 euro, terwijl de Play:1 al voor 180 verkrijgba­ar is.

Als je je nog verder wilt verdiepen, lees op de volgende pagina's dan een uitvoerige vergelijke­nde test van multirooms­ystemen. (ddu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands