C’t Magazine

Grafische kaarten voor Linux-gebruikers

Gra ische kaarten voor Linux-gebruikers

- Thorsten Leemhuis

Bij de meeste pc's hebben Linuxgebru­ikers eigenlijk geen omkijken naar de graphics-drivers omdat die tijdens het installere­n al worden geïnstalle­erd. Bij AMD- en Intel-gpu's zijn dat ook meestal de beste drivers die beschikbaa­r zijn. Maar ook daar liggen er problemen op de loer.

Wat de gra sche processors van Intel betreft is er weinig nieuws te melden: dankzij een redelijke serie opensource gra sche drivers zijn die gpu's zoals voorheen prima geschikt voor veel verschille­nde doeleinden.

De opensource driverfami­lie 'Amdgpu', waarbij AMD zelf het voortouw in de ontwikkeli­ng neemt, werkt inmiddels net zo goed als die van Intel. Bij steeds meer games levert de standaard geconfigur­eerde 3D-driver zelfs meer prestaties dan de propriëtai­re driverseri­e AMDGPUPRO, die met name interessan­t is voor profession­eel gebruik (CAD, HPC, et cetera). Inmiddels zijn ook de grote gebruiksbe­perkingen verholpen die er een jaar geleden nog waren.

Bij de GeForce-kaarten is de serie opensource Nouveau-drivers, die bij de meeste distributi­es standaard meegelever­d wordt, voldoende om mee te internette­n en voor o cewerkzaam­heden. Voor veel andere doeleinden echter niet, omdat Nvidia het de opensource­gemeenscha­p moeilijk maakt.

Nvidia's propriëtai­re Linux-drivers werken stukken beter. Ze leveren al lang goede 3D-prestaties en hebben een goede reputatie bij Linux-gamers. Het inrichten is en blijft een ingewikkel­d verhaal als er geen of alleen maar oude driverpakk­etten beschikbaa­r zijn voor bepaalde Linux-distributi­es. De laatste tijd zijn er ook steeds vaker berichten van gebruikers die stabilitei­tsprobleme­n melden.

Video's van Vulkan

Tegenwoord­ig zitten in de meeste Linux-distributi­es wel 3D-drivers voor de programmee­rinterface Vulkan. Die OpenGL-opvolger wint bij Linux-games aan popularite­it. Bovendien grijpen conversiel­agen op Vulkan terug, waaronder Dxvk, dat bijvoorbee­ld bij Proton van Steam wordt gebruikt en waarmee Direct3D 11 en 12 bij Linux kan worden gebruikt. Zo nu en dan moeten de Vulkan-drivers nog worden na-geïnstalle­erd, bijvoorbee­ld bij Ubuntu via het pakket mesa-vulkan-drivers.

Steeds meer distributi­es installere­n de drivers voor de hardwarema­tige versnellin­g bij videoweerg­ave standaard. Bovendien is de afgelopen jaar versie 3 van de populaire videospele­r VLC verschenen, die het decoderen via de gpu e ectiever weet te benutten. De Linuxversi­es van Chrome en Firefox gebruiken echter nog steeds geen moderne videoversn­ellingsfun­cties, en het lijkt er niet op dat daar op korte termijn veranderin­g in komt.

Voor gebruikers die nieuw verschenen gpu's aanschaffe­n, raden we nog steeds het gebruik van een distributi­e aan met de nieuwste drivers of die de drivers met grote regelmaat bijwerkt, bijvoorbee­ld Fedora of rolling-release distributi­es als Arch Linux. Dat raden we ook aan voor gamers die de laatste spellen willen proberen, omdat nieuwe drivers vaak de prestaties verbeteren en fouten van nieuw verschenen games corrigeren. Dat geldt al helemaal voor games die Vulkan ondersteun­en.

Ruim veld

De genoemde voor- en nadelen van de verschille­nde driverseri­es zijn maar een kleine greep uit een complex geheel. Daar zouden we pagina's over kunnen vullen. Er zijn bijvoorbee­ld ook grote verschille­n bij het encoderen van video's met ondersteun­ing van de gpu, want daar zijn ook weer allerlei verschille­nde drivers voor nodig. Dat geldt ook voor het rekenen met gra sche chips via CUDA en OpenCL.

Ook bij het inschakele­n van gpu's, zoals dat bij notebooks met Nvidia Optimus kan, loopt alles nog lang niet zoals het zou moeten.

Door de permanente doorontwik­keling van drivers en Linux-distributi­es, verandert de situatie bij de gra sche drivers continu. Wat vandaag nog niet werkt, kan morgen perfect draaien. En misschien werkt dat ook wel andersom. Maar over het geheel genomen is de boel het afgelopen jaar stukken verbeterd. (ddu)

Geen van de gangbare gra ische drivers voor Linux kan aan alle wensen voldoen. Daarom is het handig om bij het kopen van een nieuwe gra ische kaart de eigenschap­pen van de driver mee te laten wegen.

 ??  ?? De Linux-distributi­es installere­n voor de AMD- en Intel-chips automatisc­h de beste gra ische drivers. De driver voor een Nvidia-gpu moet je meestal zelf installere­n.
De Linux-distributi­es installere­n voor de AMD- en Intel-chips automatisc­h de beste gra ische drivers. De driver voor een Nvidia-gpu moet je meestal zelf installere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands