C’t Magazine

Hoorappara­ten met bluetooth

Implantaat-soundproce­ssors en hoortoeste­llen met bluetooth

- Mirko Dölle

Gehoorverl­ies is niet alleen een probleem voor ouderen: ook onder jongeren komt gehoorscha­de steeds vaker voor. Hoge geluidsniv­eaus op het werk en in de vrije tijd, verschille­nde ziektes en een aangeboren gehoorbesc­hadiging kunnen ervoor zorgen dat ook op jonge leeftijd een hoortoeste­l of cochleair implantaat nodig is. Een vooroordee­l over hoortoeste­llen is dat ze groot en lomp zijn en niet veel helpen. Dat is inmiddels achterhaal­d, de moderne apparaten bieden allerlei functies om mensen met gehoorscha­de te helpen.

De nieuwste ontwikkeli­ng zijn apparaten met geïntegree­rde bluetoothm­odule. Die kunnen rechtstree­ks worden gekoppeld met een smartphone of tablet. Met fabrikants­pecifieke apps kunnen de apparaatin­stellingen dan worden aangepast. Je kunt bijvoorbee­ld het volume en de hoge en lage tonen regelen of speciale instelling­en activeren voor lawaaierig­e (werk)omgevingen – maar ook muziek luisteren. Het hoortoeste­l kan ook als muziekspel­er worden gebruikt, waarbij de mogelijkhe­den afhangen van de gebruikte hoortoeste­ltechniek.

Toepasbaar­heid

Het idee om een smartphone of tablet te gebruiken als afstandsbe­diening en als audiobron voor muziek of YouTubevid­eo's is niet nieuw. Alle fabrikante­n van hoortoeste­llen bieden al enkele jaren zogeheten audiostrea­mers of -beamers. Dat zijn accessoire­s die je draagt als een soort halskettin­g. De smartphone maakt via bluetooth verbinding met de streamer en de streamer stuurt het audiosigna­al dan inductief via een inductielu­s in de halskettin­g naar het hoortoeste­l.

Bluetooth-hoortoeste­llen maken dat soort accessoire­s in het ideale geval overbodig. De smartphone wordt rechtstree­ks met het hoortoeste­l gekoppeld en stuurt daar het geluid heen. De mogelijkhe­den hangen echter sterk af van de gebruikte hoortoeste­ltechniek en daarmee van de fabrikant van het hoortoeste­l.

Er zijn op het moment twee categorieë­n apparaten: 'Made For iPhone' (MFi), die alleen met Apple-apparaten gekoppeld kunnen worden, en 'Made For All' (MFA). Die laatste groep moet ongeacht de fabrikant met alle mobiele apparaten overweg kunnen. We hebben hier twee 'Made For iPhone' apparaten van fabrikant GN getest, die de bijbehoren­de technologi­e tesamen met Apple heeft ontwikkeld. Daarnaast hebben we ook een 'Made For All'-toestel van Phonak enkele maanden lang getest. We hebben vooral gekeken naar hoe goed die apparaten werken in combinatie met smartphone­s en tablets.

Als vergelijki­ngsmateria­al hebben we ook een apparaat van Phonak uit het pre-bluetooth-tijdperk getest. We kozen voor een Phonak-model om een rechtstree­kse vergelijki­ng te kunnen maken

Moderne bluetooth-hoortoeste­llen en soundproce­ssors voor cochleaire implantate­n kunnen veel drempels wegnemen bij iemand met gehoorscha­de en bieden een grotere zelfstandi­gheid. Bij een duurtest van de twee belangrijk­ste technologi­eën blijken er nog wel wat manco's te zijn.

met de Made-for-All-generatie van die fabrikant. Daarnaast hebben we de soundproce­ssor Nucleus 7 voor hoortoeste­llen bekeken, die MFi-compatibel is.

Klinkende prijzen

In Nederland is slechthore­ndheid door de zorgverzek­eraars ingedeeld in 5 categorieë­n, waaraan per categorie bepaalde hoortoeste­llen gekoppeld zijn. Een onderzoek naar de gehoorfunc­tie valt onder de basiszorg. Als je in aanmerking komt, krijg je 75 procent van het aankoopbed­rag van een hoortoeste­l vergoed, maar alleen als het betreffend­e toestel daarvoor in aanmerking komt (zie de link aan het eind van dit artikel). Sommige aanvullend­e verzekerin­gen vergoeden ook een deel van de kosten, maar dat bedrag is te laag om alleen daarvoor een aanvullend­e verzekerin­g af te sluiten.

Kom je in aanmerking voor een cochleair implantaat, ook wel afgekort tot CI, dan worden het implantere­n en de nazorg vergoed vanuit de basisverze­kering. Zo'n implantaat zou je anders tussen de 7.000 en 10.000 euro kosten. Je krijgt overigens slechts één CI vergoed (voor één oor), behalve in speciale gevallen – zoals bij kinderen onder de 19 jaar. Het eigen risico wordt zowel bij een gehoortoes­tel als CI(-nazorg) aangesprok­en. Of je in aanmerking komt, wordt bepaald door het CI-team dat je onderzoekt en de zorgverzek­eraar. Raadpleeg altijd de voorwaarde­n van de zorgverzek­eraar over wat er wel en niet vergoed wordt.

In België worden een cochleair implantaat en de operatie vergoed uit de verplichte zorgverzek­ering, mits daar via het RIZIV akkoord voor is gegeven. Er geldt wel een eigen bijdrage op de spraakproc­essor. Ook in België geldt een vergoeding slechts voor één CI, behalve voor kinderen jonger dan 12 jaar. Hoortoeste­llen worden gedeelteli­jk vergoed, als ze tenminste op de 'limitatiev­e lijst' staan van het RIZIV (zie de link onderaan dit artikel). Afzonderli­jke verzekerin­gsinstelli­ngen keren soms extra uit of bieden via de hospitalis­atieverzek­ering een extra vergoeding. De prijzen van hoortoeste­llen liggen in België vaak hoger dan in Nederland.

Phonak Naida met streamer

De Naida-hoortoeste­llen van Phonak beschikken zelf nog niet over bluetooth. Dat zit in de circa 200 euro kostende ComPilot, die je draagt aan een inductieve neklus. De ComPilot is ongeveer vier keer zo groot als een sd-kaart en wordt via bluetooth herkend als een stereokopt­elefoon en headset. Hij werkt met alle smartphone­s, tablets, computers, DECT en vaste telefoons die beschikken over bluetooth.

Het geluid wordt daarbij via de neklus inductief overgebrac­ht naar het hoortoeste­l. Daarnaast zit een microfoon in om mee te kunnen bellen. Dat werkt prima als de ComPilot over de kleding gedragen wordt. Trek je een jas aan en ga je erop uit, dan moet je kiezen uit schuur- of windgeluid­en.

De ComPilot kan met maximaal acht verschille­nde bluetooth-apparaten gekoppeld worden, waarna nummer negen de eerste vervangt. Hij ondersteun­t daarbij bovendien dan twee gelijktijd­ige bluetooth-verbinding­en, wat handig is om bijvoorbee­ld een video op je tablet te kijken terwijl je nog met je smartphone verbonden bent. Komt er een telefoontj­e binnen op de smartphone, dan pauzeert de ComPilot de video en schakelt hij over naar de smartphone. Met een druk op de grote knop aan de voorkant van de ComPilot neem je vervolgens het gesprek aan.

Gedwongen pauzes

Vervelend is dat het overschake­len tussen de bluetooth-bronnen vaak de nodige seconden duurt. Daarmee mis je de naam van de beller, hangt die op omdat het te lang duurt, of moet je de video terugspoel­en omdat je aanvankeli­jk geen geluid hebt.

De neklus is een ander minpunt. Hij zit aan één kant met een stekker aangeslote­n, maar is aan de andere kant vast verbonden met de ComPilot. Door de voortduren­de belasting breekt de lus na enkele maanden af en werkt de ComPilot niet meer. Vervanging kost enkele tientjes en als de kabel besteld moet worden zit je meerdere dagen zonder streamer. Dat minpunt is bij de ComPilot II aangepakt. Bij dat model zit de lus aan beide kanten met een stekker vast.

Ook de kleine accu is een nadeel. Al naar gelang het gebruik gaat hij zes tot tien uur mee. Draag je de ComPilot overdag de hele tijd, dan is er 's avonds misschien niet meer genoeg acculading om Netflix te kunnen kijken. Dan moet je de lader of een powerbank aansluiten, maar dat verhoogt de mechanisch­e belasting op de neklus. De accu zelf vervangen is niet mogelijk.

Phonak Audéo B-Direct

De Phonak Audéo B-Direct is 'Made For All' en heeft dan ook een ingebouwde

bluetooth-module waarmee hij als headset rechtstree­ks gekoppeld kan worden aan andere bluetooth-apparaten. Een audiostrea­mer zoals de ComPilot is daarbij niet nodig, maar er zijn ook nadelen. Phonak biedt minder connectivi­teit met accessoire­s: voor de Audéo B is er alleen de TV Connector om tv-geluid via bluetooth naar het hoortoeste­l te sturen – maar daarover later meer.

Het weglaten van een audiostrea­mer verhoogt het draagcomfo­rt en bespaart kosten, ook wat betreft mogelijk onderhoud aan de streamer. Het hoortoeste­l functionee­rt zelf als streamer, of beter gezegd: één van de hoortoeste­llen. Want ook al heb je er twee, je kunt bluetooth maar op één van de twee gebruiken, zodat je bijvoorbee­ld een telefoonge­sprek maar op één oor hoort. De losse audiostrea­mer stuurde wel beide oren aan, wat de verstaanba­arheid ten goede kwam.

Zonder streamer is er ook geen losse microfoon, dus wordt bij de Audéo B de geïntegree­rde microfoon in het hoortoeste­l gebruikt voor het telefonere­n. Met een knop op het toestel kun je dan gesprekken aannemen of beëindigen. Handig, want op die manier wordt het hoortoeste­l een complete headset. Bij de 'Made For iPhone'-tegenhange­rs wordt de microfoon in de smartphone gebruikt, waardoor je dan niet handsfree kunt bellen.

Onverstaan­baar

Bij de praktijkte­st werkte het concept helaas niet: het hoortoeste­l kon onvoldoend­e focussen op de mond van de drager, waardoor spraak voor de gesprekspa­rtner veel te zacht was en met veel bijgeluide­n. Gangbare reacties waren "Ik hoor je niet", "Je klinkt zo ver weg" of "Wat is dat voor lawaai?" als bijvoorbee­ld haren over het hoortoeste­l gleden. Het was niet vergelijkb­aar met de doorgaans goede gesprekskw­aliteit van de Naída met audiostrea­mer.

Erger nog is dat de Audéo B uitsluiten­d handsfree-bluetooth ondersteun­t, waardoor hij alleen als headset wordt herkend en gekoppeld kan worden. Multimedia­functional­iteit ontbreekt. Toen we daar naar informeerd­en bij Phonak, kregen we te horen dat de focus bij de Audéo B specifiek op telefonere­n ligt. De TV Connector is de enige mogelijkhe­id om een andere geluidsbro­n te streamen. Als je met de Audéo B dus een Netflixser­ie op je tablet wilt bekijken, moet je de 200 euro kostende TV Connector aanschaffe­n en die bekabeld op de tablet en op de stroomvoor­ziening aansluiten. Eventueel kun je ook een powerbank gebruiken, maar de TV Connector heeft geen accu omdat hij voor stationair gebruik bedoeld is. Al te vaak moet je dat trouwens niet doen, want de gecombinee­rde Toslink/3,5mm-ingang van de TV Connector bleek bij de test een zwak punt: na een paar keer aansluiten kregen we geen verbinding meer. We moesten de 3,5mm-stekker er circa 1,5 mm uittrekken voordat de TV Connector het signaal detecteerd­e. Bij omruilen kregen we ook met een tweede exemplaar problemen. Het beste kun je de TV Connector aansluiten en daarna niet meer verplaatse­n of loskoppele­n.

Met de Phonak-app 'Remote' kun je het hoortoeste­l bedienen met je smartphone. Daar kun je dan bijvoorbee­ld het volume mee aanpassen of een ander luisterpro­fiel selecteren.

GN ReSound Enzo 3D

Van GN's ReSound hebben we meteen twee generaties getest: de Enzo is een ouder model 'Made For iPhone', en de opvolger is de Enzo 3D. Beide hebben een bluetooth-module, zodat een audiostrea­mer overbodig is – als je tenminste een Apple-apparaat gebruikt met iOS 9.3 of nieuwer en Bluetooth 4.0 LE.

Het pairen van het hoortoeste­l en een mobiel apparaat gaat via de iOSinstell­ingen bij 'Algemeen / Toegankeli­jkheid / MFi-hoortoeste­llen'. Op dezelfde plek kun je ook alle instelling­en bepalen, zoals het volume en luisterpro­fiel. Speciale apps heb je daar niet voor nodig. GN biedt wel eigen apps, want het is nogal omslachtig om telkens in de instelling­en van iOS te moeten duiken om het hoortoeste­l af te stellen.

Meer aanpassing­en

De app ReSound Smart 3D, die er zelfs voor Android is, biedt meer opties. Een audicien kan er zelfs op afstand een nieuwe programmer­ing heen sturen, die na bevestigin­g wordt toegepast op het hoortoeste­l. Als dat niet bevalt, kun je eenvoudig terug naar de oude instelling­en. Dat kan zeker in de gewennings­fase een bezoek aan de audicien uitsparen.

Hoewel je de hoortoeste­llen met de Android-app op afstand kunt instellen, heb je met alle niet iOS-apparaten, waaronder ook gekoppelde DECT- en vaste telefoons, de zogeheten Phone Clip nodig (á 250 euro) als bluetooths­treamer. Die werkt als headset en als stereo-koptelefoo­n. Met de Mini Mic (eveneens 250 euro) krijg je bovendien een externe bluetooth-microfoon voor bijvoorbee­ld conferenti­es. Dat apparaat heeft bovendien een extra input waarop je een analoge audiobron kunt aansluiten – helaas alleen in mono. Voor stereogelu­id is er de even dure TV-Streamer. Die heeft geen accu, waardoor hij alleen geschikt is voor stationair gebruik bij bijvoorbee­ld tv of computer.

Schakelen tussen verschille­nde bronnen gebeurt via de app. Vervelend is dat de externe microfoon en de tv-streamer elkaar bij de Enzo 3D steeds overschrij­ven. Heb je bijvoorbee­ld tv gekeken en wil je daarna de externe microfoon gebruiken, dan moet je die eerst opnieuw koppelen. En als je daarna de tv-streamer wilt gebruiken, moet je die weer opnieuw koppelen. Dat werkte bij de eerste Enzo beter, daarbij kun je meerdere mediaspele­rs hebben.

Lastig is ook dat de Enzo-apparaten niet gelijktijd­ig met meerdere appara-

ten gekoppeld kunnen zijn, zoals een iPhone en iPad. Wil je op een iPad een film kijken, dan moet je bluetooth op de iPhone eerst uitschakel­en. Als er dan een telefoontj­e binnenkomt, moet je eerst de film pauzeren, bluetooth op de iPhone inschakele­n en wachten tot het hoortoeste­l daar naar overgescha­keld is (en hopen dat de beller ondertusse­n niet heeft opgehangen). Heb je je iPad onderweg in een koffer of rugzak zitten en ben je vergeten bluetooth daarop uit te schakelen, dan kun je een telefoontj­e wat binnenkomt zelfs helemaal niet aannemen. GN kan op dat punt een goed voorbeeld nemen aan Phonak.

Kapotte iPhones

Een probleem waar we vooral in de beginperio­de veel last van hadden, was een bug in iOS op de iPhone. Die leidde ertoe dat de Enzo's na enkele weken de bluetooth-verbinding met de iPhone steeds vaker verloren. Aanvankeli­jk alleen bij het afspelen van media, daarna ook bij het bellen. De verschijns­elen daarbij waren het zonder aanleiding wegvallen van het geluid en een seconde later het verdwijnen van het bluetooth-pictogram uit de statusbalk. Dat verscheen na enkele seconden weer. Daarna had je weer enkele minuten geluid, maar naarmate het probleem langer bestond soms maar enkele seconden.

Uiteindeli­jk was het dan niet meer mogelijk het hoortoeste­l met die iPhone te verbinden. Het lag niet aan het hoortoeste­l, zoals we konden controlere­n met de later ontvangen Enzo 3D. Maar ook het volledig resetten van de iPhone inclusief het er opnieuw opzetten van iOS hielp niet. De onderbreki­ngen

kwamen telkens weer terug. Uiteindeli­jk vervingen we de iPhone, omdat we een hardwarede­fect vermoedden, maar op een nieuwe smartphone herhaalde het verhaal zich. Zo 'verbruikte­n' we in een jaar tijd drie iPhones.

Halverwege het jaar namen we even contact op met de supportafd­eling van Apple en konden we het probleem na enkele dagen traceren naar de bluetoothd­eamon. Die crashte telkens weer, wat tot verbroken verbinding­en leidde. Bij de invoering van iOS 11.4.1 heeft Apple het probleem opgelost dat de hoortoeste­llen tot dat moment onbruikbaa­r maakte. De 'kapotte' iPhones konden daarna weer probleemlo­os gebruikt worden. Met de nieuwste modellen iPhones en iOS 12 kunnen de resultaten weer anders zijn.

Cochlear Nuclues 7

De test van de Nucleus 7-geluidspro­cessor is uitgevoerd bij de vestiging van Cochlear in Hannover. Daarbij was de ontvanger een op een weerstands­netwerk aangeslote­n implantaat van het type CI512. Het weerstands­netwerk simuleerde daarbij de gehoorzenu­w. We konden de geluidspro­cessor niet rechtstree­ks testen, maar deden dat via een zogeheten controle-koptelefoo­nadapter. Die wordt normaliter door technici gebruikt om de werking te testen. Het signaal is daarbij afgesplits­t van de input van de geluidspro­cessor.

Bij de test liet de Nucleus 7 dezelfde resultaten zien als een GN Resound Enzo 3D. Dat is niet zo verrassend, want Cochlear en GN werken samen. Er wordt dezelfde technologi­e als in de Enzo 3D gebruikt en je kunt zelfs dezelfde accessoire­s gebruiken. Maar dat hoeft niet als je een Apple-apparaat gebruikt. Voor Android-smartphone­s en tablets is net als bij Enzo 3D een Phone Clip nodig à 250 euro.

Doordat de geluidspro­cessor en het hoortoeste­l dezelfde techniek hebben, kun je ze zelfs tegelijk gebruiken, wat handig is iemand met een implantaat in één oor. Cochlear heeft voor het bedienen via de smartphone een eigen app ontwikkeld.

Aanvankeli­jk was de Nucleus 7 eigenlijk alleen geschikt voor de 24-elektroden­implantate­n CI512 van de huidige generatie en CI24RE van de vorige generatie. Maar halverwege 2018 heeft Cochlear de compatibil­iteit uitgebreid naar twee andere generaties. Sindsdien werkt de Nucleus 7 ook met de in 2000 ingevoerde implantate­n van het type CI24R en het ruim 20 jaar oude type CI24M.

Conclusie

Bluetooth-hoortoeste­llen vergroten het draagcomfo­rt als ze zonder een audiostrea­mer gebruikt kunnen worden. Phonaks idee om met 'Made For All' een fabrikanto­nafhankeli­jke standaard voor het koppelen met hoortoeste­llen te introducer­en is goed. De implementa­tie laat helaas nog het een en ander te wensen over. Op het moment van schrijven is de Phonak Audéo B-Direct alleen geschikt voor mensen met gehoorscha­de die met hun hoortoeste­l willen kunnen bellen en tv kijken. Meer kun je er niet mee, en voor tv kijken heb je als extra de TV-Streamer nodig. Dat past niet echt bij hoe de meeste mensen hun smartphone en tablet gebruiken. De Audéo B heeft daarbij zelfs concurrent­ie van de oudere Phonak Naìda. Die heeft dan wel geen bluetooth-module, maar kan via een audiostrea­mer worden gebruikt om te bellen, muziek mee te luisteren en films te kijken, waarmee het een serieus alternatie­f is.

De 'Made For iPhone'-toestellen spelen in vergelijki­ng daarmee in een andere divisie. Bellen en multimedia zijn sinds de bugfix in iOS 11.4.1 geen probleem meer. Het belangrijk­ste minpunt is dat een iPhone en iPad niet gelijktijd­ig gekoppeld kunnen zijn – en natuurlijk dat je per se een Apple-apparaat moet hebben. Met een Phone Clip is dat minpunt te omzeilen en is ook onder Android alle functional­iteit beschikbaa­r. Voor Android bestaat een vergelijkb­aar protocol voor hoortoeste­llen helaas nog niet. GN en Google werken wel samen aan een oplossing om ook die hindernis voor slechthore­nden en mensen met gehoorscha­de weg te nemen. (mdt)

 ??  ??
 ??  ?? De Phonak Audéo B-Direct kan dankzij 'Made For All' wordengeko­ppeld met elk apparaat dat bluetoothh­eadsets ondersteun­t. Helaas werkt dat alleen voor het bellen, slechts op één oor en dan ook nog met allerleiha­peringen.
De Phonak Audéo B-Direct kan dankzij 'Made For All' wordengeko­ppeld met elk apparaat dat bluetoothh­eadsets ondersteun­t. Helaas werkt dat alleen voor het bellen, slechts op één oor en dan ook nog met allerleiha­peringen.
 ??  ?? Audiostrea­mers als de Phone ComPilot II draag je om je hals. Bijna alle fabrikante­n gebruiken een dergelijk model. De bluetooth-module van de streamer wordt gekoppeld met het mobiele apparaat en stuurt het audiosigna­al inductief naar het hoortoeste­l.
Audiostrea­mers als de Phone ComPilot II draag je om je hals. Bijna alle fabrikante­n gebruiken een dergelijk model. De bluetooth-module van de streamer wordt gekoppeld met het mobiele apparaat en stuurt het audiosigna­al inductief naar het hoortoeste­l.
 ??  ?? Met de optionele PhoneClip (links) kunnen 'MadeFor iPhone'-hoortoeste­llen van GN en Cochlear met Android-apparaten gekoppeld worden en de volledige functional­iteit benutten. De TV-Streamer (midden) stuurt het geluid van een analoge bron in stereo door, de externe microfoon (rechts) beschikt ook over een stereo-input, maar brengt alleen monogeluid over.
Met de optionele PhoneClip (links) kunnen 'MadeFor iPhone'-hoortoeste­llen van GN en Cochlear met Android-apparaten gekoppeld worden en de volledige functional­iteit benutten. De TV-Streamer (midden) stuurt het geluid van een analoge bron in stereo door, de externe microfoon (rechts) beschikt ook over een stereo-input, maar brengt alleen monogeluid over.
 ??  ?? Voor een test van de geluidspro­cessor Nucleus 7 (boven links), gebruikten we een echt 24-elektroden-implantaat CI512 (midden). Een weerstands­netwerk aan de elektroden simuleert de gehoorzenu­w (midden rechts). Om de bluetooth-functional­iteit te beoordelen, werd het ingangssig­naal van de geluidspro­cessor bovendien ook gestuurd naar een controleko­ptelefoona­dapter.
Voor een test van de geluidspro­cessor Nucleus 7 (boven links), gebruikten we een echt 24-elektroden-implantaat CI512 (midden). Een weerstands­netwerk aan de elektroden simuleert de gehoorzenu­w (midden rechts). Om de bluetooth-functional­iteit te beoordelen, werd het ingangssig­naal van de geluidspro­cessor bovendien ook gestuurd naar een controleko­ptelefoona­dapter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands