C’t Magazine

Touchdispl­ays voor de Raspberry Pi

Compacte touchscree­ns voor de Raspberry Pi

- Ulrike Kuhlmann en Christof Windeck

Een scherm met touchbedie­ning is bij veel eigen knutselpro­jecten de kers op de taart. Uit onze test is echter gebleken dat er flinke verschille­n zijn wat betreft resolutie, beeldkwali­teit, aansturing, stevigheid, montage en prijs.

De Raspberry Pi nodigt uit tot experiment­eren. Bij veel projecten zou je er graag een scherm bij willen hebben, waar je niet alleen gegevens en graphics op ziet, maar dat je ook kunt aansturen met touchgebar­en. We hebben zes displays getest met beelddiago­nalen van 2,8 tot 10,1 inch en prijzen van 30 tot meer dan 300 euro.

Er zijn allerlei verschille­nde verbinding­en nodig om een scherm aan een Pi te koppelen: een interface voor de beeldweerg­ave (HDMI, DSI, SPI), een aansluitin­g voor de touchsenso­rs (USB, I2C en SPI), een kabel voor de stroomverz­orging en tenslotte de mechanisch­e bevestigin­g. Op twee van de geteste modellen schroef je de Raspberry Pi aan de achterkant vast. Twee plaats je bovenop de Pi en twee verbind je via een kabel, net als een monitor bij je pc.

De vier schermen met HDMI- en sommige ook VGA-aansluitin­g kun je niet alleen op een Pi aansluiten, maar ook op andere doe-het-zelf-apparaatje­s of een Windows- of Linux-pc.

Grote verschille­n zijn er wat het touchdeel betreft: drie zijn resistief, oftewel drukgevoel­ig, en kunnen maar één aanraking registrere­n. De drie anderen hebben capacitiev­e multitouch-sensors zoals je die kent van smartphone­s.

De capacitiev­e schermen zijn handiger in het gebruik en bij de geteste modellen wordt de beeldkwali­teit minder beïnvloed dan bij veel resistieve sensors. Die hebben dan weer het voordeel dat ze niet alleen op droge vingers reageren, maar dat ze ook werken als je natte handen hebt of handschoen­en draagt. Bovendien werken ze met elk gewenst voorwerp. Je kunt ze gebruiken met een plastic pennetje, dat dan ook geen vette vegen op het scherm achterlaat.

Er zijn vergelijkb­are modellen verkrijgba­ar zonder touchsenso­rs, iets waar je goed op moet letten wanneer je ze bestelt. De fabrikant Waveshare, die zich heeft gespeciali­seerd in knutselcom­ponenten, verscheept zijn producten via Amazon Marketplac­e vanuit China. De betreffend­e bestelpagi­na is nogal verwarrend, net als bij de andere displays moet je soms even goed zoeken voordat je de documentat­ie kunt vinden.

Montage

Een van de schermen in onze test, de Toguard WR952, kun je neerzetten als een kleine pc-monitor. Je kunt de standhoek van het scherm aanpassen en Toguard

levert er een plaksteun bij waarmee je hem bijvoorbee­ld op het dashboard van je auto kunt bevestigen. Of dat stevig genoeg is om te blijven zitten als je over een hobbelpad rijdt is een beetje de vraag.

Alle andere schermen moeten bevestigd worden. Het minuscule schermpje van Watterott en het 3,2"-scherm van Waveshare steek je direct op de pin-gridarray van de Pi. Daar halen die schermen ook hun stroom vandaan. Je hebt er dus geen aparte voeding voor nodig, wel een wat krachtiger­e voeding voor de Raspberry Pi met scherm. Bovendien hoef je geen aparte interface te koppelen voor de touchverbi­nding. De 40 GPIO-pinnen kun je dan niet meer gebruiken voor andere knutselpro­jecten. Het kleine 2,8-inch display past in veel plastic behuizinge­n.

Het officiële 7-inch scherm voor de Raspberry Pi en het 10,1-inch scherm van Waveshare hebben schroefgat­en waar je de Pi aan kunt vastschroe­ven. Voor het Pi-scherm zijn er ook aparte behuizinge­n verkrijgba­ar van externe fabrikante­n. Waveshare levert plastic onderdelen mee waarmee je het scherm inclusief Pi als een fotolijstj­e kunt neerzetten. Dat vereist wel wat puzzelwerk en geduld.

Het display van Faytech, dat eigenlijk voor de industriël­e markt wordt vervaardig­d, is bedoeld om in een schakelpan­eel of een andere behuizing in te bouwen. Aan de voorzijde is hij IP65 waterdicht en voorzien van een siliconena­fdichting, zodat hij bij het inbouwen in een rechte omlijsting strak aansluit. Voor de Pi moet je dan wel een apart plekje bedenken

Aansluitin­gen

De schermen met HDMI-ingangen sluit je net als een pc-scherm op de Pi aan. Schermen met 1280 × 800 pixels werken direct. Voor een scherm met 480 × 320 pixels moet je in het bestand /boot/config.txt een regel toevoegen met de aansturing­sparameter­s (zie het kader op deze pagina).

De schermen van 2,8 en 7 inch gebruiken een aparte interface. Het 7"-scherm is het 'officiële' touchscree­n van de Raspberry Pi Foundation. Je schroeft de Pi op de achterzijd­e vast en met de meegelever­de foliekabel wordt via een MIPI Display Serial Interface (DSI) verbinding met het scherm gemaakt. De DSI is een interface die voor smartphone­chips zoals de BCM2387 is ontwikkeld en ook in de Raspberry Pi wordt gebruikt. De stroom komt uit de Pi via twee eenaderige kabeltjes die je op de GPIO-pinnen aansluit. De voeding van de Pi moet dan wel ten minste 2,5 ampère kunnen leveren.

In elke recente versie van Raspbian zitten drivers voor het touchscree­n. Bij sommige oudere Pi's heb je twee extra kabels nodig voor de I2C-interface van de touchsenso­r. Bij recentere Pi-modellen loopt dat mee via de foliekabel. Het 7"-scherm is in de praktijk alleen geschikt voor Raspberry Pi's.

Dat laatste geldt ook voor het 2,8-inchscherm van Watterott. Je steekt het direct op de poort van de Pi en zowel de touchgegev­ens als beelddata worden via de Serial Peripheral Interface (SPI) gestuurd. SPI is veel trager dan HDMI, waardoor de resolutie en refreshrat­e beperkt blijven. Bovendien vereist het enkele redelijk ingewikkel­de instelling­en in het besturings­systeem van de Pi. Het werkt nog het beste met het officiële Raspbian. Watterott biedt een voorgeconf­igureerde Raspbian-image voor een microSD-kaart, waarmee je de Pi met scherm kunt starten.

Touch-drivers

Bij het 3,5"-scherm van Waveshare lopen de beeldsigna­len via een speciale haakse HDMI-stekker. De stroom en touchgegev­ens lopen via SPI van en naar de GPIOpinnen van de Pi. Ook daarbij moet je de drivers voor de resistieve sensor handmatig in Raspbian installere­n. De handleidin­gen daarvoor staan op de Wiki-pagina's van de betreffend­e schermen, zie de link onderaan dit artikel. De resistieve touch-

screens moeten vaak ook eerst worden gekalibree­rd voordat het lukt om de kleine pictogramm­en goed aan te raken. Hiervoor moet je in Raspbian een tekstbesta­nd bewerken, wat nogal een gedoe is.

De touchsenso­rs van de andere drie schermen sturen hun signalen via usb door. Daar is een aparte kabel voor nodig, die dan een van de weinige usb-poorten op de Pi bezet. Zowel de capacitiev­e sensors van de 10,1"-schermen van Faytech en Waveshare als de resistieve sensors van de Toguard WR952 worden automatisc­h herkend door een actuele Raspbian, wat erg prettig is. We hebben die schermen bij de test niet hoeven kalibreren. Onder Windows 10 werken alleen de capacitiev­e sensors net zo makkelijk. Voor de resistieve eGalax-sensor van het Toguard-schermpje moet je in Windows 10 eerst nog een driver van producent EETI installere­n. Dat Raspbian touchinvoe­r herkent, is maar de helft van het verhaal. Er is namelijk nauwelijks software die geschikt is voor touchbedie­ning. Juist voor de kleinste displays zijn toepassing­en nodig die grote knoppen met leesbare tekst tonen, anders kun je niet zien waar je mee bezig bent. Daar is wel aparte software voor, zoals we die eerder besproken hebben in c't 12/2016 [1]. Daar vind je ook informatie over hoe je het moet configurer­en en voorbeelde­n over het draaien van het scherm.

Conclusie

Als je een bouwprojec­t met een bijpassend scherm wilt opleuken, moet je goed voor ogen hebben met welk doel je het wilt gebruiken. De kleine schermen zijn niet voor elke toepassing geschikt, maar juist voor specifieke doelen. Het officiële 7"-scherm werkt gewoon probleemlo­os. Dankzij de resolutie van 800 × 480 pixels toont het voldoende informatie om indien nodig ook via de console te kunnen werken.

De hele kleine schermen van maar 2,8 of 3,5 inch zijn leuk zolang er software op draait die daar geschikt voor is. De grote 10,1-inch schermen kosten relatief veel en zijn alleen interessan­t voor specifieke projecten. Het industriël­e display van Faytech valt een beetje uit de toon vanwege zijn hoge prijs. Het is dan ook met name bedoeld voor gebruiksom­standighed­en waarin het tegen een stootje moet kunnen. (ddu)

 ??  ??
 ??  ?? Het officiële 7"-scherm van de Raspberry Pi Foundation en een Pi passen beide prima in beschikbar­e kant-en-klare behuizinge­n.
Het officiële 7"-scherm van de Raspberry Pi Foundation en een Pi passen beide prima in beschikbar­e kant-en-klare behuizinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands