C’t Magazine

Asus zet Windows-updatetool in BIOS

Asus verankert de updatetool voor Windows in het BIOS

- Christof Windeck

Als je Windows op een nieuw verschenen moederbord installeer­t, dan loop je vaak tegen een paradox aan: zonder drivers voor de netwerkchi­p kun je geen verbinding met internet maken. En zonder internet kom je niet aan de nieuwste drivers. Asus Amoury Crate lost dat probleem op zonder dat je op zoek hoeft naar een cd met drivers. In theorie introducee­rt Amoury Crate echter ook een veiligheid­slek. Daarom is het goed dat je het ook kunt uitschakel­en.

Driver in BIOS

Asus Amoury Crate maakt gebruik van een standaardf­unctie van Windows 10, de zogenaamde Windows Platform Binary Table (WPBT). Dat is een tabel die in het BIOS dan wel UEFI-BIOS verankerd zit en gebaseerd is op de specificat­ie van de Advanced Configurat­ion and Power Interface (ACPI).

De WPBT verwijst naar een geheugenad­res in het werkgeheug­en (RAM), waar het BIOS een of meerderen bestanden opslaat die de systeemfab­rikant in de flashchip heeft geschreven, waar ook de code van het BIOS staat opgeslagen. Een nieuwe Windows-installati­e leest de WPBT uit, kopieert de bestanden uit het RAM naar de map C:\Windows\system32 op de harde schijf of ssd en voert ze vervolgens uit. In het geval van Asus Amoury Crate betreft het de bestanden AsusUpdate­Check.exe en AsusDownlo­adLicense.exe, plus een driver voor de netwerkchi­p.

Wanneer Windows de eerste keer wordt gestart, verschijnt er een dialoog in het infogedeel­te die het downloaden en ook het installere­n van verdere drivers aanbiedt. Je kunt kiezen welke drivers je wilt installere­n en of je nog andere software wilt downloaden, zoals overklok- en hardwaremo­nitoringto­ols.

Bij een moederbord van zo'n 300 euro zoals de Maximus XI Hero (zie de moederbord­entest op pagina 82) zou het sympathiek staan als Asus een usb-stickje van 3 euro zou meeleveren met alle drivers en software. Windows 10 voert standaard alleen onderteken­de bestanden uit, en dat geldt ook voor de WPBT-methode. Als je bekend bent met deze functie, kun je hem bij de BIOS-set-up ook uitschakel­en bij het onderdeel 'Tools'. Als je echter een keer de BIOS standaardi­nstellinge­n laadt ('BIOS setup defaults'), dan wordt hij ook weer automatisc­h geactiveer­d.

De updatefunc­tie brengt wel enkele veiligheid­srisico's met zich mee: als er bugs in de software zitten, kunnen aanvallers deze gebruiken. Zolang de functie in de BIOS-setup geactiveer­d is, blijven zulke zwakke plekken bestaan, ook als je de systeempar­titie of de hele gegevensdr­ager wist of vervangt. Armoury Crate zit aan boord van het BIOS en gaat alsnog mee naar de volgende installati­e. Aan de andere kant kan Asus via BIOS-updates ook veiligheid­slekken in Amoury Crate dichten. Helaas leert de ervaring dat maar relatief weinig gebruikers zulke updates ook installere­n.

Uiteindeli­jk draagt Asus de verantwoor­delijkheid om de software te controlere­n die via Amoury Crate wordt geleverd en om zijn eigen webservers te beschermen tegen aanvallen. Dat geldt uiteindeli­jk ook voor elke site waar je drivers van downloadt. Binnen deze context heeft Duo Security, een bedrijf dat gelieerd is aan Cisco, in 2016 een verontrust­end onderzoek gepublicee­rd. Dat gaf aan dat er grote veiligheid­sgaten zitten in de updatetool­s van veel pc-fabrikante­n – waaronder ook een tool van Asus.

Bij enkele moederbord­en van Asus haalt de functie Amoury Crate de drivers na een nieuwe Windowsins­tallatie rechstreek­s van internet. Amoury Crate kopieert daarvoor zonder te vragen software uit de BIOS-flashchip naar het systeem.

Handig, maar toch

Als je de veiligheid van je pc een hoge prioriteit geeft, schakel Amoury Crate dan liever uit. In dat geval kun je de felgekleur­de overklokto­ols die de moederbord­fabrikante­n leveren ook beter links laten liggen. Sommige ervan maken zelfs verbinding met cloud-servers om de rgbverlich­ting op het moederbord via de app op de smartphone te kunnen bedienen. Als je vertrouwt op Asus, dan is Amoury Crate wel een handige functie die je Windows-pc direct van de nieuwste drivers voorziet. (ddu)

 ??  ?? Asus ArmouryCra­te haalt drivers indien gewenst rechtstree­ks vaninterne­t.
Asus ArmouryCra­te haalt drivers indien gewenst rechtstree­ks vaninterne­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands