C’t Magazine

Je eigen server in plaats van de cloud

Je eigen cloud-server gebruiken

- Peter Siering

Je eigen Dropbox-server maken lijkt een ingewikkel­d verhaal, maar dat hoeft het niet te zijn. De oplossinge­n die we hier voorstelle­n variëren van bijzonder eenvoudig tot zeer complex en zijn ook bruikbaar als Linux niet je ding is en je liever met Windows werkt.

Als je je gegevens liever niet aan een cloud-provider toevertrou­wt, kun je ook een eigen server inrichten. Dat is gemakkelij­k gezegd, maar niet voor iedereen gemakkelij­k gedaan. Als je server namelijk thuis achter een router staat, kan je smartphone onderweg hem niet zonder meer bereiken. Als je een server bij een hostprovid­er huurt, moet je er rekening mee houden dat een volgende huurder daar dan mogelijk nog gegevens kan aantreffen. Als je persoonlij­ke cloud op een webhosting­pakket draait, wat zeker een te overwegen optie is, dan kan een kwaadwille­nde buurman wel erg eenvoudig bij je naar binnen gluren.

Als je een persoonlij­ke cloud wilt installere­n, is het daarom belangrijk dat je goed nadenkt hoe je dit aanpakt. Je moet ervan uitgaan dat derden deze vroeg of laat ontdekken en zullen proberen er in rond te neuzen. Er zijn twee dingen die daarbij essentieel zijn: je moet regelmatig, en het liefst geheel geautomati­seerd, de software bijwerken om ervoor te zorgen dat veiligheid­sgaten zo snel mogelijk worden gedicht. Daarnaast moeten alle medegebrui­kers van de cloud veiligheid­smaatregel­en in acht houden en daarbij hoort een goed wachtwoord­regime. Beide zijn dingen waar je zelf actief aan moet werken. De software zal je hier niet bij kunnen helpen.

We hebben vijf producten uitgezocht om je eigen Dropbox-server mee

te bouwen: Nextcloud, Pydio, Seafile, Sparklesha­re en Teamdrive. Alleen Sparklesha­re richt zich volledig op de bestandssy­nchronisat­ie.

Bij Nextcloud en Pydio is het synchronis­eren van bestanden eerder bijzaak. Zij leggen de nadruk op het samenwerke­n van groepen aan documenten en vullen dat aan met functies die hierbij passen: een agenda, adresboek, online bewerken van officebest­anden en nog veel meer.

Maar ook Seafile en Teamdrive bieden allerlei extra's bij hun producten. We richten ons in dit artikel daar verder niet zozeer op, voor ons is met name alles interessan­t wat met bestandssy­nchronisat­ie te maken heeft: bijzonderh­eden, installati­e en eigenaardi­gheden van de producten.

Wat alle oplossinge­n gemeen hebben, is dat je zelf moet zorgen dat je cloud bereikbaar is. Dat begint al met de naam waarmee het systeem zichtbaar moet zijn, bijvoorbee­ld mijncloud.example.com. Via de router thuis moeten in ieder geval portforwar­ding en een share actief zijn, zodat je onderweg de server kunt bereiken met je smartphone. Bovendien heb je voor veel toepassing­en een SSL-certificaa­t nodig, zodat derden niet ongewenst kunnen meeluister­en – dankzij Let's Encrypt kan dat gratis en grotendeel­s automatisc­h.

Voor het inrichten en bijhouden van zo'n server raden we docker aan: in combinatie met gespeciali­seerde proxy's, die ook als docker beschikbaa­r zijn, is het verkrijgen van SSL-certificat­en eenvoudig [1], net als het automatisc­h downloaden en installere­n van updates. Daarmee is ook het installere­n van complexe toepassing­en zoals Apache, MySQL en PHP-framework een stuk eenvoudige­r. Het biedt bovendien voldoende speelruimt­e voor profession­ele gebruikers om specifieke toepassing­en te gebruiken, zoals het koppelen van directorys­ervices als Active Directory.

Bij Nextcloud, Pydio en Seafile voer je beheertake­n uit via de webinterfa­ce. Die is ook voor gebruikers beschikbaa­r. Hij biedt functies die in de gespeciali­seerde clientsoft­ware voor desktop-pc's of smartphone­s moeilijk of helemaal niet beschikbaa­r zijn, zoals het herstellen van oude bestandsve­rsies of het terugzette­n van verwijderd­e bestanden uit een prullenbak.

De overige programma's hebben geen webinterfa­ce. Sparklesha­re heeft de ontwikkeli­ng daarvan stilgelegd en bij Teamdrive is deze alleen te gebruiken in combinatie met cloudopsla­g van de producent.

Keuzehulp

Als je maar enkele gigabytes aan data tussen je apparaten synchroon wilt houden en verder geen grote plannen hebt om een eigen server te beheren, dan is Teamdrive een geschikte keuze. Dan moet je wel enkele dingen voor lief nemen: de gebruikers­accounts worden door de producent gehost en zo nu en dan verschijnt er een dialoog in beeld waarin de gebruiker eraan wordt herinnerd dat voor commerciee­l gebruik een licentie nodig is.

Ten opzichte van het beschikbar­e opensource-aanbod is de gratis versie voor persoonlij­k gebruik echter geen oplossing voor de lange termijn. De software herinnert je er continu aan dat het een product is van een cloudopsla­gprovider. En dat is niet alleen vanwege de verplichte gebruikers­accounts, maar ook omdat er continu een herinnerin­g opduikt over het opslagquot­um voor de cloud, ongeacht hoe vaak je die weg klikt.

Nextcloud, Pydio en Seafile houden zich rustiger en zijn daarom fijnere oplossinge­n voor mensen die de cloud veel gebruiken. Van deze drie lijkt de doorontwik­keling bij Nextcloud en Seafile beter geregeld te zijn. Voor alle drie geldt wel dat de installati­e veel meer tijd en moeite kost dan bij Teamdrive. Dat ligt er mede aan dat ze gebruikmak­en van bewezen componente­n uit de opensource­wereld, zoals de webserver en database. Sparklesha­re is dan eerder geschikt voor hardcorege­bruikers die git-commando's zo uit hun mouw schudden. Voor alle opensource-oplossinge­n geldt dat ervaring met Linux wel een must is. In het beste geval laat je je niet afschrikke­n door de configurat­iedetails voor Apache of Let's-Encrypt-certificat­en. Het is allemaal geen hogere wetenschap, maar ook niet iets dat je snel even doet. Gebruikers van Teamdrive hebben het wat dit betreft stukken gemakkelij­ker: je hoeft geen extra services te installere­n noch met certificat­en in de weer te gaan. (ddu)

 ??  ??
 ??  ?? Pydio-beheerders komen in aanraking met de complexite­it van de software – maar voor het gebruik als cloudopsla­g zijn lang niet alle opties nodig.
Pydio-beheerders komen in aanraking met de complexite­it van de software – maar voor het gebruik als cloudopsla­g zijn lang niet alle opties nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands