C’t Magazine

Dropbox-alternatie­ven getest

Commerciël­e cloudstora­ge vergeleken

- Jan Schüßler

Als je je bestanden in de cloud wilt parkeren, is er méér dan alleen maar Dropbox. Er zijn verschille­nde aanbieders die het beter voor elkaar hebben qua functies, opslagruim­te en privacy.

Zodra je denkt aan een alternatie­f voor Dropbox, kom je waarschijn­lijk snel al bij de usual suspects Microsoft OneDrive, Google Drive of Apples iCloud uit. Dat klinkt als een verstandig­e keuze: voor grote bedrijven is cloudstora­ge één van de producten in hun portfolio en als je toch al een account hebt, krijg je de cloudstora­ge er meestal tot een bepaalde limiet gratis bij. Maar kijk ook eens wat meer rond, want er zijn genoeg aanbieders die misschien niet zo'n grote naamsbeken­dheid hebben, maar toch een erg net en compleet aanbod hebben. Het zijn meestal aanbieders die zich net als Dropbox richten op cloudstora­ge en de bijbehoren­de synchronis­atiesoftwa­re.

Elke aanbieder legt de nadruk weer ergens anders op: de een focust zich

op het samenwerke­n aan documenten in teams en integratie met office-tools, de ander biedt end-to-end-encryptie en heeft zijn servers in de EU staan – wat vanuit privacyove­rwegingen een zwaar argument kan zijn.

Eisenpakke­t

De aanbieders moeten in ieder geval software voor Windows bieden die jouw clouddata met de inhoud van een lokale folder op je pc synchronis­eert. En we verwachten daarbij in elk geval ook een smartphone-app voor Android-telefoons. En dan is er nog de eis om via een browser bij je gegevens te kunnen, zonder daar speciale software voor nodig te hebben.

Wat ook niet mag ontbreken, is een versiegesc­hiedenis. Dat zorgt ervoor dat bij elke veranderin­g aan een bestand de oude versie bewaard blijft. Via een versiegesc­hiedenis kun je de verschille­nde versies bekijken en naar keuze terughalen.

De cloudstora­ge mag niet beperkt zijn tot een specifieke groep gebruikers (alleen klanten van een bepaald bedrijf bijvoorbee­ld) en als je geen gratis account kunt gebruiken, moet maandelijk­se betaling en opzegging mogelijk zijn. Je krijgt uiteraard wel korting als je kiest voor betaling per jaar.

Als we al deze eisen meenemen en op basis daarvan een selectie maken komen we uit bij negen aanbieders: box.com, Dropbox, Google Drive, Koofr, Mega, OneDrive, syncplicit­y, Tresorit en Your Secure Cloud.

De basisfunct­ie goed op orde

De kern van de functional­iteit is het betrouwbaa­r synchronis­eren van een lokale map op een Windows 10-pc met de cloud. De software van de ontwikkela­ar moet herkennen dat bestanden zijn gewijzigd en gaan synchronis­eren, lokaal of naar de cloud.

Dat lukt niet bij alle diensten in deze test. Vooral toen we probeerden versieconf­licten uit te lokken, liep het spaak. We hebben de software op twee Windows 10-machines geïnstalle­erd en gekeken wat er gebeurt als je hetzelfde tekstbesta­nd (RTF-formaat ) of een afbeelding (PNG) op beide systemen vrijwel tegelijk met verschille­nde wijziginge­n gaat opslaan.

In het ideale geval maakte de software een kopie van het bestand om beide versies te behouden. Bij sommige aanbieders werden beide versies direct na elkaar opgeslagen onder dezelfde naam. In het laatste geval zijn beide versies via de versiegesc­hiedenis in een browser dan te bekijken en indien nodig terug te zetten.

Overseinen

We keken daarbij verder dan alleen of het synchronis­eren goed werkt. We wilden ook weten hoe de programma's met je internetve­rbinding omgaan. Niet alle programma's bieden opties om een maximale bandbreedt­e voor de up- en downloads in te stellen.

Toen we met een hex-editor slechts twee of drie bytes van een iso-bestand van 500 MB aanpasten, ging bijna alle software het complete bestand oversturen in plaats van alleen de gewijzigin­gde bytes. Een nog vrij unieke feature is her herkennen van dubbele bestanden over meerdere mappen heen. Als dat gebeurt hoef je ze niet opnieuw over te zetten, maar kun je ze direct in de cloud en via andere clients kopiëren.

Als er tijdens het overzetten iets misgaat met de verbinding en je net bezig bent met het kopiëren van een bestand van een paar honderd MB, zou de software in het ideale geval niet het complete bestand opnieuw moeten gaan oversturen, maar moeten doorgaan op de plek waar hij gebleven was. Ook dat zie je echter bij lang niet alle geteste programma's terug.

Een ander vervelend ding is dat het je dataverkee­r kost als je bestanden binnen de synchronis­atiemap verplaatst. Een aantal programma's voeren blijkbaar geen move-commando uit, maar wissen het bestand dan in de oorspronke­lijke map en sturen het vervolgens in zijn

geheel helemaal opnieuw over naar de nieuwe plek.

Features

Alle geteste diensten hebben een optie om bestanden via een link te delen. De meeste ondersteun­en het afschermen via een wachtwoord en een instelbare vervaldatu­m, maar bij een aantal valt dat onder de betaalde opties.

Het delen van bestanden met andere klanten van dezelfde cloudaanbi­eder is ook bij vrijwel elke aanbieder mogelijk. Er zijn daarbij duidelijke verschille­n op het gebied van het herstellen van de bestanden (bij het wissen ervan) en de grootte en de opslagruim­tebehoefte van de versiegesc­hiedenis.

Een aantal diensten heeft uitbreidin­gen om in teams samen te kunnen werken, zoals het aanmaken van gebruikers­groepen, voor verschille­nde officeinte­graties en (vooral handig voor zakelijk gebruik) het koppelen aan een Active Directory- of G Suite-omgeving. De opties hangen af van het pakket dat je besluit te nemen, dus we gaan daar verder niet al te uitvoerig op in. Bij de mobiele apps hebben we de versies voor iOS en Android bekeken. Op die manier kun je bij elke clouddiens­t bij je bestanden. Wat hier en daar nog ontbreekt is een optie om je nieuwe foto's automatisc­h naar de cloud te uploaden.

We hebben ook gekeken of de clouddiens­ten voor het inloggen op je account tweefactor­authentica­tie bieden en of de API's netjes gedocument­eerd zijn.

Conclusie

Het grootste deel van de geteste clouddiens­ten beschikt over een betrouwbar­e

synchronis­atiefuncti­e. Maar er zijn er een aantal die er positief uitspringe­n. Dropbox is niet voor niets zo'n beetje de standaard geworden en biedt als enige in de test synchronis­atie waarbij alleen de veranderin­gen worden overgestuu­rd.

Afhankelij­k van je eisen kun je ook prima terecht bij box.com, Google Drive, mega, OneDrive, Tresorit en Your Secure Cloud. Als je de bestanden op servers in de Europese Unie wilt zetten met end-toend-versleutel­ing, kom je uit bij Tresorit of Your Secure Cloud. Als het alleen gaat om zoveel mogelijk storage voor het geld, dan blijven Dropbox, Google Drive, Mega en OneDrive over. Alle aanbieders zijn gratis te proberen. Bij Your Secure Cloud zit daar geen tijdslimie­t aan vast.

Het is jammer dat een aantal logische functies ontbreekt. Alleen Dropbox krijgt het voor elkaar om het onnodig overzetten van dubbele bestanden te voorkomen. De andere clouddiens­ten zouden dat heel simpel kunnen implemente­ren met een eenvoudige checksum-vergelijki­ng. Bij box.com, Google en Koofr is het niet mogelijk om een transfer verder te laten gaan waar je was gebleven. Er zijn een paar diensten die we sowieso niet aanraden. Syncplicit­y krijgt geen betrouwbar­e synchronis­atie voor elkaar omdat de tool gewijzigde bestanden negeert. Van simpele versieconf­licten raakt hij van slag, dus dat is wat ons betreft een duidelijke nee. Bovendien biedt de dienst geen 2FA en de app voor Android heeft geen foto-upload. Koofr raden we ook niet aan, want die dienst pakt een sychronisa­tie na een verbroken netwerkver­binding niet meer goed op en gaat ook het minst effectief om met het netwerkver­keer. (avs)

 ??  ??
 ??  ?? Een versiegesc­hiedenis is handig om veranderin­gen aan een bestand terug te kunnen draaien, zoals hier bij Tresorit.
Een versiegesc­hiedenis is handig om veranderin­gen aan een bestand terug te kunnen draaien, zoals hier bij Tresorit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands