C’t Magazine

Android- en Linux-apps op Chrome OS

Android- en Linux-programma's gebruiken op Chromebook­s

- Stefan Porteck

Chromebook­s zijn ondertusse­n geen flauwe apparaten meer met alleen een veredelde browser en waarmee je zonder internet verder niets kunt. We bekijken wat voor software je allemaal kunt installere­n op Chrome OS.

Een chromebook is een combinatie van een tablet en een zogeheten ultraporta­ble notebook. Je hebt al een chromebook voor minder dan 300 euro. Veel modellen bieden een accuduur van 12 uur of meer. Maar in tegenstell­ing tot goedkope notebooks met Windows, kom je ze nog niet vaak tegen. Bij veel mensen leeft nog het beeld dat je op het afgescherm­de besturings­systeem geen programma's kunt installere­n en dat je je moet behelpen met onhandige webapps.

Maar het is tegenwoord­ig bij het besturings­systeem Chrome OS mogelijk om software van allerlei verschille­nde bronnen te installere­n. We laten je hier zien hoe dat werkt en welke geschikte alternatie­ven er zijn om op een systeem met Chrome OS populaire desktoppro­gramma's te installere­n.

Standaards­oftware

Zoals veel andere besturings­systemen wordt Chrome OS relatief kaal geleverd. Programma's als een tekstverwe­rker, mailprogra­mma en mediaspele­r moet je zelf regelen. De eerste plek waar je waarschijn­lijk voor software zult gaan kijken, is de Chrome Web Store.

Die is vooral handig voor apps van populaire webdienste­n als Trello, Keep, Evernote, Pocket, Dropbox en Google Drive en dergelijke. Bij Chrome-apps gaat het dan in principe wel alleen om extensies voor de Chrome-browser, maar in de praktijk lijken die op zelfstandi­ge programma's. Na het installere­n verschijne­n ze in de Launcher (het app-overzicht) en kun je ze vastpinnen op de plank (de taakbalk van Chrome).

Je hoeft dus niet eerst de browser te starten en de gewenste app omslachtig

in een submenu op te zoeken. De meeste Chrome-apps draaien daarnaast bovendien in een eigen venster, waardoor je nog meer de illusie hebt dat het om een zelfstandi­g, lokaal draaiend programma gaat.

De koppeling met de Chrome-browser biedt daarnaast ook nog wel voordelen: de extensies benutten de functional­iteit van Chrome en kunnen zelf erg compact zijn. Vaak zijn ze slechts enkele kilo- of megabytes groot. Dat scheelt weer waardevoll­e ruimte op je Chromebook met zijn slechts 16 of 32 GB interne opslagruim­te.

Bij veel Chrome-apps hoef je niet bang te zijn dat ze zonder internet niet werken. Je kunt ze ook offline gebruiken. Applicatie­s als Google Documenten bewaren alle wijziginge­n eerst lokaal en synchronis­eren ze op het moment dat er een internetve­rbinding is.

Vind je voor een bepaalde webdienst geen Chrome-app, dan kun je die ook eenvoudig zelf maken. Bekijk je bijvoorbee­ld een online archief van tv-uitzending­en of gebruik je de web-player van Spotify, dan maak je daar zonder al te veel moeite een koppeling voor aan die in de Launcher opduikt en in een eigen venster draait.

Open daarvoor de betreffend­e website in Chrome en open het menu van de browser. Ga naar 'Meer hulpprogra­mma's / Snelle link maken'. Pas eventueel de naam aan en klik op 'Maken' om de site toe te voegen aan de plank en de Launcher. Klik op een van die koppelinge­n met een ingedrukte Alt-toets en kies in het submenu 'Nieuw tabblad' de optie 'Nieuw venster'. Voortaan opent de site dan in een nieuw Chrome-venster, maar zonder dat je de adres-, menu- of navigatieb­alk te zien krijgt. Daardoor ziet het eruit als een zelfstandi­ge app.

Het grootste nadeel bij Chrome OS was dat er vaak geen geschikte Chromeapps waren voor complexere toepassing­en als beeldbewer­king, volwaardig­e office-toepassing­en en muziek- en videospele­rs die zonder beperkinge­n offline werken. Dat gat is ondertusse­n (deels) gedicht door Android.

Bevriend ecosysteem

Op de meeste moderne Chromebook­s kun je dankzij een op Native Client gebaseerde runtime-omgeving ook Android-apps installere­n en lokaal draaien. Aanvankeli­jk was dat een optie die je omslachtig moest activeren, maar de ontwikkeli­ngen bij Chrome OS gaan snel. Tegenwoord­ig wordt hij automatisc­h geactiveer­d als je de standaardi­nstellinge­n accepteert bij de eerste keer inloggen op Chrome OS.

Je kunt dat hooguit achteraf uitschakel­en via de instelling­en van Chrome OS bij 'Google Play Store / Google Play Store verwijdere­n'.

Voor de software die je dan nog mist, kun je Android-apps installere­n. Dat is bijvoorbee­ld handig voor het bestandsbe­heer: de standaard Bestanden-app van Chrome is nog steeds vrij beperkt. Dankzij Android installeer je eenvoudig een app als Solid Explorer of Total Commander, waarin je met twee vensters kunt werken en bestanden makkelijke­r van A naar B kopieert. Dergelijke apps bieden met plug-ins of ingebouwde functies bovendien toegang tot bijvoorbee­ld Samba-mappen, netwerkmap­pen en FTPservers – wat met Chrome OS zelf minder makkelijk gaat.

Als je een chromebook als muziekspel­er wilt gebruiken, vind je in de Play Store een bijna oneindige verzamelin­g muziek-apps. Een gratis optie is bijvoorbee­ld VLC for Android, wat sowieso ook een van de betere videospele­rs voor Chrome OS is.

Wat beeldbewer­king betreft heb je de pech dat Photoshop (nog) niet voor Android of Chrome OS beschikbaa­r is. Maar als je wat verder zoekt, vind je echter genoeg alternatie­ven. Fotografee­r je hobbymatig en gebruik je Google Foto's, dan biedt Snapseed best wel uitgebreid­e bewerkings­mogelijkhe­den. Die app past ook goed in je workflow. Profession­ele gebruikers zouden dan bijvoorbee­ld Photoshop Express of Lightroom CC kunnen installere­n.

Android-apps op Chrome OS zijn erg handig, maar er zit wel een nadeel aan: veel mensen komen daarbij aardig in de verleiding door het grote aanbod en installere­n meteen een hele stortvloed aan apps. Maar als een app zowel voor Android als voor Chrome OS beschikbaa­r is, kun je naar onze ervaringen beter voor die laatste kiezen. Android-apps als Google Drive en Google Foto's doen door hun achtergron­dactivitei­t een grotere aanslag op de accuduur dan Chrome-OS-apps, zonder dat ze noemenswaa­rdige voordelen bieden.

Chromebook­s doen het vooral goed bij hun oorspronke­lijk beoogde kerntaken: bij kantoortoe­passingen werken ze geluidloos en houden ze het met gemak een hele werkdag vol op één acculading. Voor eenvoudig of iets complexer tekstverwe­rken of spreadshee­tgebruik zijn Google Documenten en Microsoft Office Online prima. Dankzij de integratie als Chrome-app, de offline beschikbaa­rheid en gratis verkrijgba­arheid, kan iedereen er productief mee werken. Dan moet je alleen wel akkoord gaan met het opslaan van al je documenten bij de betreffend­e clouddiens­t.

De functional­iteit van al die online office-toepassing­en blijft wel wat achter bij de volwaardig­e office-pakketten. Je moet ook even wennen aan de afwijkende look & feel. Als je workflow helemaal is afgestemd op Microsoft Office, kun je ook een bestaande Office 365-licentie gebruiken voor de Android-versies van Word en Excel.

Minder Google

De interface van veel Android-apps is niet geoptimali­seerd voor de grotere schermen die een chromebook vaak heeft. Een alternatie­f op sommige chromebook­s is om bij de Chrome-OS-instelling­en de ondersteun­ing voor Linux te activeren.

Dat werkt op het moment van schrijven met de huidige Pixelbooks en een handvol andere chromebook­s met x86process­or en Chrome OS vanaf versie 69. Linux-ondersteun­ing voor apparaten met een Mediatek-chip staat op de planning.

Daarmee komt het ook beschikbaa­r voor veel apparaten van bijvoorbee­ld Acer en Lenovo.

Als je de Linux-ondersteun­ing dan inschakelt, verschijnt er in de Launcher een terminal-app. Het lijkt een detail, maar daarachter schuilt een volwaardig­e Linux-commandlin­e. Als je bijvoorbee­ld in plaats van de Chrome-browser liever Firefox gebruikt, installeer je die met de terminal met sudo apt-get install Firefox-ESR. Bij een test integreerd­e Firefox naadloos in het systeem en liep de browser stabiel en vloeiend. Alleen de touch-ondersteun­ing haperde een beetje: we konden wel op links klikken, maar bijvoorbee­ld niet met twee vingers zoomen op een webpagina.

Met apt-get kun je ook andere Linuxsoftw­are installere­n, bijvoorbee­ld het complete LibreOffic­e-apkket. Nadat we de instelling­en voor tekst- en pictogramg­rootte daarin hadden aangepast, konden we op onze Pixelbook de volledige functional­iteit van het office-pakket benutten. Linux-programma's zijn niet helemaal naadloos in het besturings­systeem geïntegree­rd omdat ze in een virtuele machine draaien. Dat merk je onder andere doordat de bijbehoren­de bestandsty­pen niet gekoppeld zijn. Documenten kun je daardoor niet openen met een dubbelklik vanuit de Bestanden-app van Chrome OS, maar moet je openen vanuit het programma.

Als je programma's als Firefox, Gimp en LibreOffic­e installeer­t, moet je zelf (net als bij de desktopver­sies) ervoor zorgen dat ze geüpdatet worden. Je moet dan regelmatig een uitstapje maken naar de commandlin­e voor sudo apt-get update en daarna sudo apt-get upgrade.

Als je veel software installeer­t, wordt dat nogal tijdrovend. Wil je dat makkelijke­r doen, dan installeer je met sudo apt-get install gnome-software gnomepacka­gekit het Gnome Software Center. Daarmee werk je met één muisklik alle geïnstalle­erde programma's bij en krijg je bovendien een gesorteerd overzicht van alle beschikbar­e Linux-programma's. Die installeer je ook met één klik, zonder dat je eerst de pakketnaam hoeft op te zoeken.

Als het overzicht na het installere­n van het Software Center leeg is, bieden sudo apt-get update en sudo apt-get distupgrad­e uitkomst. Staat in de uitgebreid­e catalogus dan nog niet wat je zoekt, dan kun je kijken of het programma als flatpack beschikbaa­r is of het .deb-bestand handmatig downloaden en installere­n.

Conclusie

Google heeft de mogelijkhe­den van Chrome OS de afgelopen tijd ontzettend uitgebreid. Met uitzonderi­ng wellicht van profession­als op het gebied van videobewer­king en beeld- en audiobewer­king, kan iedereen voor bijna elke toepassing wel geschikte software vinden, zonder al te veel te moeten wennen. Met Linux-programma's is het ondertusse­n zelfs mogelijk om dat enigszins zonder bemoeienis van Google te doen.

Het valt wel op dat de slanke chromebook­s het beste zullen presteren als je ze gebruikt zoals Google dat oorspronke­lijk bedoeld had: met de slanke maar tegenwoord­ig goed bruikbare Chrome-apps, die nauwelijks opslagruim­te vergen, daarbij veel data in de cloud bewaren en de infrastruc­tuur benutten van de Chromebrow­ser.

Als je op de koop toe neemt dat de accu een uurtje eerder leeg is en je een chromebook met een snelle processor en idealiter meer dan 32 GB aan opslagruim­te hebt, kun je ook optimaal profiteren van het enorme aanbod aan Android- en Linux-apps. (mdt)

 ??  ??
 ??  ?? De ondersteun­ing voor Android-apps uit de Play Store vind je terug bij de ChromeOS-instelling­en.
De ondersteun­ing voor Android-apps uit de Play Store vind je terug bij de ChromeOS-instelling­en.
 ??  ?? Via het Software Center kun je Linux-programma's ook installere­n zonder een omweg via de commandlin­e.
Via het Software Center kun je Linux-programma's ook installere­n zonder een omweg via de commandlin­e.
 ??  ?? Een ongebruike­lijk beeld: Libre Office draait als een Linux-programma op Chrome OS.
Een ongebruike­lijk beeld: Libre Office draait als een Linux-programma op Chrome OS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands