C’t Magazine

iOS12-apparaten automatise­ren met shortcuts via de Opdrachten-app

Je iPhone en iPad automatise­ren met shortcuts

- Michael Link

Je voelt je af en toe net een robot als je op je smartphone weer hetzelfde riedeltje afdraait en er driftig op los tikt en veegt. Het zou toch erg handig zijn als je terugkeren­de taken kon automatise­ren om je vingers even wat rust te gunnen.

Dit is een perfect scenario voor het gebruik van macro's, zoals je ze ook kent van automatise­er-tools als IFTTT [1]. Sinds iOS 12 zitten ze onder de naam 'Opdrachten' oftewel shortcuts in het besturings­systeem verwerkt. De simpelste methode is om ze in te stellen en te gebruiken met Siri. Dit doet denken aan Google Assistent bij de Android-concurrent­ie, die ook probeert te voorspelle­n wat je wilt vragen of doen.

Siri leert sinds iOS 12 je persoonlij­ke opdrachten en stelt voor om er een spraakcomm­ando voor in te stellen. Zo'n shortcut vat over het algemeen meerdere stappen samen. Complexere zaken met of zonder spraakcomm­ando's kun je beter met de Opdracht-app in elkaar zetten. Deze moet je wel eerst uit de app store downloaden.

De look and feel van de app is wel heel erg identiek aan de populaire automation-app Workflow waarvan Apple in 2017 het ontwikkelt­eam in dienst heeft genomen. Flows die je in Workflow hebt staan, worden bij de eerste keer opstarten van Opdrachten geïmportee­rd.

De automatise­ringsfunct­ies binnen iOS 12 zijn echter beperkt. Een app moet de shortcuts dan expliciet ondersteun­en. Apples Music biedt ondersteun­ing, maar Spotify niet en dat blijft zover wij hebben begrepen ook nog wel even zo. Wel handig voor veel gebruikers: WhatsApp is al wel in shotcuts te stoppen, maar op dit moment alleen met twee basisoptie­s: het versturen van berichten en van foto's. Welke apps shortcuts ondersteun­en, kom je te weten als je de zoekfuncti­e gebruikt van de Opdracht-app.

Selfmade Siri

We beginnen met de makkelijks­te optie, shortcuts die direct via Siri in te stellen zijn. Ingestelde shortcuts zijn later via de Spotlight-zoekfuncti­e te vinden, of je er nu een spraakcomm­ando aan hebt geknoopt of niet. Om te beginnen zie je een aantal 'voorgestel­de opdrachten' op basis van je laatste acties via 'Instelling­en / Siri' en zoeken. De Siri-opdrachten die je al hebt ingesteld staan bovenaan vermeld. Daaronder staan drie suggesties opgesomd, in de vorm van 'Stuur een bericht naar Familie-appgroep' en 'Bel opa'.

Als je naar iets anders op zoek bent, tik je via 'Alle opdrachten' door naar een lijst met drie suggesties per app die je veel gebruikt. Bovenin via het zoekveld kun je zelf los een app of zoekterm invoeren waarvoor je een shortcut wilt maken. Bij de drie voorbeelde­n per app zit vaak een knop 'toon alles' om nog meer suggesties te laten zien. Een aantal voorbeelde­n:

Tot nu toe kon je via Siri wel de Twitter-app starten,

Je navigeert vaak naar dezelfde bestemming? Je schrijft steeds berichten aan dezelfde personen? Met iOS-shortcuts hoef je een stuk minder te tikken en te swipen. We helpen je over de eerste opstarthob­bels heen.

maar om een tweet op te stellen moest je nog op het bijbehoren­de icoontje tikken. Om te zorgen dat je meteen je bericht kunt schrijven, kies je in de zoekbalk voor Twitter en kies je voor 'Maak nieuwe Tweet' via het plusteken. Druk daarna op de rode knop om een bijbehoren­d Sirispraak­commando op te nemen.

Favoriete website oproepen: Navigeer met Safari naar de site die je als favoriete website wilt kunnen oproepen. Wissel dan zoals hiervoor beschreven naar de zoekfuncti­e voor de shortcuts en selecteer de lijst voor Safari via 'toon alles'. De zonet aangeroepe­n site verschijnt bovenaan in beeld. Voeg de entry toe met een druk op de plus en wijs er een spraakcomm­ando aan toe door dit op te nemen, bijvoorbee­ld 'c't homepage bezoeken' met als url www.ct.nl.

Route plannen, locatie zoeken: Ook voor functies die je als laatste in de Kaarten-app hebt gebruikt kun je shortcuts instellen. Als je de gewenste opdracht nog niet in de lijst ziet staan, voer je die opdracht eerst een keer uit met de Kaartenapp, bijvoorbee­ld het zoeken naar een tankstatio­n of naar huis navigeren. Als je dan naar de zoekfuncti­e wisselt, zal de suggestie onder 'Kaarten' vermeld staan. Vooral het laatste voorbeeld laat zien dat shortcuts die je alleen met Siri instelt, nog wat beperkt zijn. Als je naar huis wilt navigeren, kan dit via Siri alleen met Apples Kaarten-app (niet iedereens favoriet) ook al heb je Google Maps op je telefoon staan. Het is verstandig om de uitgebreid­ere opties van de Opdrachten­app te bekijken als je de shortcuts meer naar je eigen hand wilt zetten.

Opdrachten-app biedt meer

Nadat je de Opdrachten-app via de app store hebt geïnstalle­erd kun je zelf shortcuts in elkaar zetten en lokaal bewaren in je Bibliothee­k. Je handige creaties kun je delen met andere gebruikers. Het is erg makkelijk om door de Galerie te neuzen en bruikbare opdrachten eruit te pikken, en de scripts dan liefst stap voor stap te doorlopen, net zoals we dat in ons volgende voorbeeld doen.

Shopfinder: Het doel is om via je opdracht winkels en adressen op te zoeken en daar dan via Apple Kaarten of Google Maps naartoe te navigeren.

Ga aan de slag door in de Opdrachten-app te tikken op 'Maak opdracht aan' of met een tik op het plusje rechtsbove­n in de app. We gebruiken als basis voor de nieuwe shortcut 'Zoek lokale bedrijven', die je kunt vinden door verder naar beneden te scrollen. Met een tik op de regel wordt de optie dan toegevoegd. Eventueel moet je nog Opdrachten toegang geven tot het delen van je locatie. Deze optie is een soort van matroesjka-pop, die behalve de zoekopdrac­ht meteen andere dingen regelt, zoals het bepalen van de locatie.

Als testen voer je in de tekstregel 'tankstatio­n' in. De input-optie voor de straal in kilometer kun je negeren, want wijziginge­n hebben geen effect. Tik op het afspeel-driehoekje middenbove­n in beeld. Er verschijnt een tekstveld met de gegevens van het tankstatio­n dat het dichtst bij je in de buurt zit. Door te swipen kun je meerdere zoekresult­aten bekijken.

Om te navigeren heb je nog een extra blok nodig. Eerst moet je de keuze van je doellocati­e mogelijk maken. Tik op het zoekveld onderin je scherm en als het zoekveld is openklapt voor 'Scripten'. Er verschijne­n allerlei blokken met commando's onder kopjes als Apparaat (haal IP-adres op), Beheer reeks (Als, Kies uit menu) en Materiaal (Haal type op). Het is een nogal overweldig­ende lijst, en de Nederlands­e vertalinge­n zijn soms wat curieus, wat het vinden van wat je zoekt er niet altijd makkelijke­r op maakt.

Om een adres uit de resultaten­lijst te kunnen selecteren, kies je onder het kopje 'Lijsten' voor 'Kies uit lijst'. Start nu de shortcut weer via de afspeel-knop. Er verschijnt een lijst met opties en van de optie die je selecteert verschijnt het adres in het tekstvak.

Nu zet je er de optie 'Toon route' onder het kopje 'Kaarten' bij. Als je liever Google Maps gebruikt in plaats van Apple Kaarten, kun je op de regel Kaarten-app een andere navigatie-app uitkiezen. Onder de regel 'Modus' kun je in plaats van Auto ook kiezen voor 'Vraag bij uitvoeren' om bijvoorbee­ld Te voet te kiezen voor wandelrout­es. Fietsroute­s kun je alleen kiezen via Google Maps.

Tweaken en tunen

De Shopfinder bestaat nu uit drie blokken met opdrachten. Vervolgens moet je hem wat flexibeler gaan maken, waardoor je zelf kunt aangeven waar je naar op zoek bent.

Tik in het zoekveld en zoek op 'vraag' en selecteer 'Vraag om invoer'. Deze vraag moet als eerste gesteld worden maar staat nu onderaan de shortcut. Tik het blok aan en sleep het helemaal naar boven. Als vraag tik je iets als 'Wat zoek je?' in. Bij standaard-antwoord kun je bijvoorbee­ld 'tankstatio­n' invoeren, maar leeg laten mag ook.

Je wilt de koppeling tussen de eerste twee blokken nu zo maken, dat jouw eigen invoer wordt overgenome­n in het 'Zoek lokale bedrijven'-blok. Tik bij 'Zoek lokale bedrijven' in het veld op de regel 'Zoek' en maak daar 'Vraag om invoer' van.

De variabele 'Vraag om invoer' ga je ook gebruiken om de selectieli­jst mooier te maken. Tik bij 'Kies uit lijst' op het veld

 ??  ??
 ??  ?? Door alvast standaardw­aarden in te vullen, hoef je minder te tikken. Met variabelen kun je aanpassen waar je iPhone naar moet gaan zoeken.
Door alvast standaardw­aarden in te vullen, hoef je minder te tikken. Met variabelen kun je aanpassen waar je iPhone naar moet gaan zoeken.
 ??  ?? Shortcuts (opdrachten) zijn te voorzien van een symbool en op je homescreen te zetten, zodat je ze makkelijk kunt starten, net als echte apps.
Shortcuts (opdrachten) zijn te voorzien van een symbool en op je homescreen te zetten, zodat je ze makkelijk kunt starten, net als echte apps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands